Події в Україні вплинуть не лише на ціни на енергоносії, а й на постачання деревини та целюлози для європейських виробників паперу, вважає асоціація. Це призведе до подальшого скорочення постачань у середньостроковій та довгостроковій перспективі, що є серйозною проблемою для майбутнього галузі.

Ось скорочений текст заяви.

«Графічна промисловість відчуває брак паперу, з яким вона ніколи не стикалася раніше. Друкована промисловість з її різноманітною продукцією щодня обслуговує громадян та підприємства по всій Європі. Ми виробляємо шкільні підручники, етикетки для продуктів харчування або фармацевтичної продукції, рекламу, паковання всіх видів, а також друковані видання, такі як книги, журнали та газети.

Безперебійне постачання цієї продукції перебуває під реальною загрозою. Вже понад півроку сектор переживає безпрецедентну кризу. За останні 6 місяців ціни на папір зросли в середньому на 45%, а на газетний папір, що використовується для газет, навіть до 80%.

Таке стрімке зростання цін, спричинене, головним чином, збільшенням вартості енергії, супроводжується серйозним дефіцитом паперу та картону по всій Європі.

Нестача паперу та картону найближчим часом матиме серйозні наслідки для європейської економіки, оскільки продукти харчування та ліки — життєво важливі. Порушення у ланцюжку поставок вплинуть і на випуск газет та шкільних підручників.

Нещодавній страйк на скандинавських паперових фабриках, який триває до квітня, посилює ситуацію з постачанням паперу і картону в Європі в короткостроковій перспективі. Запасів поліграфічних підприємств не вистачить до закінчення страйку. Сукупний ефект від скорочення потужностей з виробництва паперу для поліграфії у Європі виник через те, що за останні 5 років (2016-2021 рр.) закрилося 25,8% європейських потужностей з виробництва паперу для поліграфії.

Європейська поліграфічна промисловість визнає, що ми мало можемо впливати на ці фактори, але є конкретні дії, які можуть бути вжиті залученими економічними операторами та органами влади. Тому ми закликаємо: негайно припинити або значно скоротити експорт целюлози та паперу до третіх країн, щоб зберегти автономію європейської поліграфічної та видавничої промисловості. У короткостроковій перспективі, обом сторонам, залученим до страйку на скандинавських паперових фабриках, знайти спільний шлях до рішення, що гарантує наявність потрібного паперу і картону на європейському ринку. У довгостроковій перспективі забезпечити автономію Європи в галузі постачання деревини, целюлози та паперу для всіх секторів економіки, забезпечивши достатньо сировини для виробничих потужностей у Європі.