Енергетичні компанії оголосили про припинення спільних підприємств, за ними пішли люксові бренди та низка паперових компаній на чолі зі Stora та UPM. Однак Mondi, яка отримує цілих 12% своєї виручки з Росії, не наслідувала цей приклад. Так само як і підприємства з виробництва друкованого паковання, які інвестують та активно працюють у Росії та мають іноді великі інтереси в країні. Багато хто з них також має бізнес у Великій Британії та по всій континентальній Європі.

В Україні операційної діяльності глобальних гравців менше, хоча в день, коли Росія розпочала своє вторгнення, австрійська пакувальна компанія Mayer Melnhof закрила два свої заводи під Харковом, наказавши 200 співробітникам залишатися вдома. Один із них виготовляє паковання цигарок на машинах глибокого друку, інший друкує на машинах глибокого друку, флексографічному та офсетному устаткуванні паковання цигарок та товарів повсякденного попиту.

Mayer Melnhof також є провідним виробником картонного паковання в Російській Федерації та найбільшим виробником картонного паковання в Санкт-Петербурзі (у Росії група компаній Mayr-Melnhof представлена ​​двома виробничими майданчиками: ТОВ «ММ Поліграфоформлення Пекеджинг» та ТОВ «ММ Поліграфоформлення Ротогравюр» — ред.).

Крім цих двох заводів працює офіс продажів. Mayr Melnhof має також бізнес у Великій Британії (виробничий майданчик у Північному Уельсі раніше).

До речі, раніше повідомлялося, що група ММ (Mayr-Melnhof Karton AG), що є найбільшим у Європі виробником крейдованого макулатурного картону та складаного картонного паковання припиняє постачання картону до Росії – ред.

Amcor також має завод під Харковом, який є частиною виробництва картонного паковання спеціального призначення. Поруч із Санкт-Петербургом в компанії працює дочірній завод. Також у Росії є два інші заводи Amcor з виробництва гнучкого паковання. Компанія не робила жодних заяв про ці заводи.

Smurfit Kappa має чотири заводи з виробництва гофроящиків у Росії: два з них — недалеко від Санкт-Петербурга і один — недалеко від Москви. Також є завод Bag in Box у районі Санкт-Петербурга. Спільно операції у Росії становлять близько 1% продажів групи. Про якісь плани позбавитися їх нічого не йдеться, незважаючи на прямі питання в ірландській пресі.

Graphic Packaging International має два майданчики в Росії із 128 представництв по всьому світу. Обидва є картонними конвертерами. У Graphic Packaging International великий бізнес у Великій Британії, зовсім нещодавно вона придбала завод, який рік тому називався Firstan Cartons, а потім був проданий групі A&R, яку GPI придбала наприкінці минулого року. Graphic Packaging International також належать заводи неподалік Лестера, у Лідсі та Гейтсхеді.

Ще одна північноамериканська компанія CCL label group має п’ять майданчиків у Росії, один з яких спеціалізується на виробництві термозбіжних етикеток, а інший — на виробництві самоклейних етикеток.

Група через 50% акцій холдингової компанії, зареєстрованої у Великій Британії, володіє в Росії поліграфічним підприємством «ССЛ Контур», головний офіс якої знаходиться в Подільську. Друга половина акцій належить азербайджанському підприємцю, який контролює оперативну діяльність компанії — ред.

Серед російських підприємств групи: «ССЛ Контур», «ССЛ Контур Термоусадкові рукави», «ССЛ Контур СПб», «ССЛ Сибір», «ССЛ Контур Єкатеринбург», Checkpoint Systems Russia, Avery Zweckform.

У масштабі продажів CCL у розмірі 5,7 млрд. канадських доларів щорічний обіг у Росії в 70 млн канадських доларів — відносно незначний. У компанії працює 428 співробітників у ​​Росії. У день початку вторгнення CCL опублікувала річний результат, зазначивши, що «спільні підприємства у Росії та на Близькому Сході принесли рекордний прибуток у 2021 році».

Додам від себе: CCL Industries Inc. (CCL) таки повідомила про призупинення інвестицій у Росії («дотримуючись введених санкцій»).

Поширення міжнародного пакувального бізнесу у Росії супроводжувалося двома великими компаніями з виробництва фарб. Sun Chemical виробляє рідкі та пастоподібні чорнила в Росії за підтримки технічного центру, а Flint Inks визначила «значні можливості зростання» в країні.

Під Москвою Flint будує новий завод із виробництва рідких фарб, який має збільшити виробничу потужність компанії. Його планувалося відкрити на початку 2022 року. Тепер цю інвестицію слід вважати сумнівною.

Росія імпортує з ЄС 900 000 тонн паперу та картону на рік, а 700 000 тонн на рік спрямовує на експорт (більшість — тарний картон). Санкції та обмеження з постачання компонентів для виготовлення паперу вже торкнулося внутрішнього виробництва: Світлогірський комбінат потужністю 650 000 тонн некрейдованого і крейдованого картону на рік був змушений призупинити роботу через відсутність відбілювачів.

Пакувальні матеріали матимуть вирішальне значення для постачання населенню Росії продуктів харчування у найближчі тижні та місяці. Вже було прийнято укази, які забороняють споживачам у країні накопичувати товари з полиць супермаркетів.

По мірі того, як економічний гвинт у Росії затягується санкціями, що постійно поглиблюються, підприємства не зможуть витягувати прибуток з країни, а компанії не зможуть платити за імпортне обладнання або витратні матеріали.

Це впливатиме на експорт сировини з країни, зокрема алюмінію для друкарських форм. На Росію припадає не менше 6% світового видобутку цього металу, і навряд чи вона зможе експортувати вже продані партії. До речі, ще до вторгнення вартість тони алюмінію зросла на 37% лише за два місяці цього року. Наразі ціна перевищує $3000, і є очікування, що цього року ціна сягне $4000.