Вони вважають, що ситуація, що склалася, перешкоджає відновленню галузі та може завдати їй незворотної шкоди. Ситуація настільки гостра, що в деяких країнах вже в середині лютого брак паперу досягне 40%. У своїй заяві Intergraf підкреслила, що на тлі підвищення з лютого цін одразу декількома виробниками паперу страйк співробітників UPM ускладнює становище з постачання легкокрейдованих (LWC) і середньокрейдованих гатунків паперу для книжково-журнальної продукції.

В Intergraf вважають, що попит на друк і папір, що знизився під час пандемії, вже майже повернувся до докризового рівня, і попереджають, що зростання цін на папір та його нестача можуть означати, що клієнти, які перейшли на цифрові комунікації під час пандемії, можуть бути назавжди втрачені для поліграфії.

Крім того, відсутність деяких видів паперу та картону може вплинути на доступність продуктів харчування та медичних товарів, для яких потрібні паперове та картонне паковання. Intergraf наводить дані про те, що 120 тис. європейських поліграфічних підприємств, на яких працює 600 тис. осіб, щороку генерують продажі у розмірі €80 млрд, і закликає паперову промисловість забезпечити спільний підхід та прозоре обговорення поточного стану та розвитку постачання поліграфічних гатунків паперу в Європі.

Асоціація також закликала інші загальноєвропейські та національні органи влади серйозно поставитися до поточної ситуації та забезпечити достатнє постачання сировини (деревної маси та целюлози), щоб домогтися безперервного виробництва товарів першої потреби (паковання, газети, журнали, книги та інша друкована продукція).