Представники профспілок повідомили агентству Reuters, що у страйку візьмуть участь близько 3000 співробітників UPM. Щоб мінімізувати наслідки страйку, UPM прагнутиме задовольнити попит клієнтів за рахунок постачань із заводів за межами Фінляндії. Страйк матиме серйозні наслідки для компанії та галузі, у т.ч. фінансові.

У страйку братимуть участь навіть працівники, що виконують критично важливі для суспільства завдання (експлуатація та обслуговування водоочисних та електростанцій).

У UPM близько 10 000 субпідрядників у Фінляндії, і на частку компанії припадає близько 12% морських перевезень країни. Субпідрядники UPM — це в основному малі та середні компанії, для яких перерва в роботі може стати серйозною проблемою. Так, страйк негайно позначиться на перевезеннях на комбінати та з комбінатів, і навіть на завантаженості морських портів.

Транснаціональна лісова та целюлозно-паперова компанія UPM відмовилася укласти колективний договір за кілька тижнів до закінчення терміну дії угоди (31 грудня 2021 року). Компанія заявила, що робота триватиме на основі «трудового законодавства, практики UPM та особистих трудових договорів».

У жовтні 2020 р. група роботодавців UPM вийшла з участі у переговорах. Профспілки уклали угоди з іншими компаніями у цьому секторі, зокрема зі Stora Enso, але UPM відмовилася брати участь у колективних переговорах. Натомість UPM заявила, що готова вести переговори про укладення окремої угоди для кожної галузі своєї діяльності з профспілками, що представляють різні групи робітників, — членськими організаціями спілки IndustriALL — Teollisuusliitto (Промисловий союз) та Paperiliitto (Союз паперової промисловості) — і відмовилася від переговорів із профспілкою білих союзів. Proliitto (Pro Union).

Керівник профспілки IndustriALL з целюлозно-паперової промисловості Том Грінтер зазначив: «UPM вважає, що отримає перевагу, розділивши робітників, і сподівається, що це змусить профспілки конкурувати одну з одною. Це не спрацює: робітники целюлозно-паперової промисловості всього світу єдині у своєму засудженні цієї невдалої тактики, яка підриває практику, досягнуту за довгу історію компанії.».

«Страйк означає, що всі фінські підприємства компанії будуть закриті», — пояснив агентству «Рейтер» аналітик Антті Вільякайнен, зазначивши, що страйк більш значно вплине на результати UPM, ніж попередній страйк 2020 р., в результаті якого целюлозно-паперові виробництва не працювали два тижні, підприємства з виробництва фанери та деревини — чотири, а UPM втратила €30 млн прибутку.

«На нашу думку, сторони мають зробити все можливе для досягнення угоди, перш ніж вдаватися до страйку або зовнішнього процесу примирення», — говорить Ріїтта Савонлахті, виконавчий віце-президент UPM з персоналу.