Після придбання Duplo DC-646 PRO друкарня «Карбон-Сервіс» суттєво пришвидшила процеси різання та бігування друкованої продукції (візитівок, вітальних листівок, обкладинок тощо). Але найважливіше, що покращено процес та якість обробки продукції MGI 3DS JetVarnish & iFoilS, із цифровим лакуванням та фольгуванням.

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИЙ ТА БАГАТОФУНКЦІОНАЛЬНИЙ ПРИСТРІЙ

Тривалий час друкарня «Карбон-Сервіс» купувала обладнан­ня лише для окремих постдрукарських операцій. Натомість Duplo DC-646 – це обладнання з високим рівнем автоматизації, в якому поєднано функції різання та бігування.

Й хоча потужні продуктивні системи цифрового дру­ку, встановлені у «Карбон-Сервісі», теоретично можна було б інтегрувати із постдрукарським обладнанням у лінію, в компанії надали перевагу оффлайн-пристрою Duplo DC-646, який за ціною, можливостями та універсальністю є найбільш ефективним.

«Карбон-Сервіс» придбав Duplo DC-646 у базовій комплектації: шість поздовжніх ножів, один поперековий та один бігувальний. У такій комплектації обладнання дає змогу викону­вати поздовжнє та поперекове різання й поперекове бігування продукції.

Додатково компанія планує придбати модулі поздовжнього бігування, поздовжнього та поперекового бігування.

Власник друкарні «Карбон-Сервіс» Юрій Якимчук зазначає, що сьогодні у друкарні є обладнання для всіх основних післядрукарських процесів. Проте сьогоден­ня вимагає оперативності, мінімізації витрат на технічні потреби під час виготовлення накладу та, безумовно, бездоганної якості.

«Придбавши Duplo DC-646, ми зробили рішучий крок до повної автоматизації післядрукарської ділянки. Ще одна пере­думова появи у нашій друкарні Duplo DC-646 – потреба викону­вати якісну післядрукарську обробку продукції після оздоблен­ня на першій в Україні машині MGI 3DS Varnish & FoilS. Наразі цей процес став у рази простішим та швидшим», – розповідає Юрій Якимчук.

Дійсно, обробка відбитків MGI 3DS JetVarnish & iFoilS – до­сить делікатний процес. Щоб запобігти відшаруванню лаку та фольги, оператор раніше мав або різати продукцію MGI 3DS JetVarnish & iFoilS по одному аркушу, або перекладати пухким папером листи, щоб не продавлювався лак. Отже процес був тривалим та неефективним.

Duplo DC-646 PRO має високий рівень автоматизації. Пристрій запам’ятовує до 80 програм, й переходити з однієї про­грами на іншу напрочуд легко. Duplo DC-646 PRO оснащено PC контролером та програмним забезпеченням, що дає змогу ко­ристувачам створювати нові робочі завдання та управляти всіма функціями.

Всі вузли машини налаштовуються на роботу автоматично.

Пристрій розпізнає роботи за допомогою зчитувача штрих- кодів. Цікаво, що проблемні листи видаляються до спеціального лотку без зупинки роботи машини.

МАЛЕНЬКИЙ, АЛЕ ПОТУЖНИЙ ПІСЛЯДРУКАРСЬКИЙ КОМПЛЕКС

За словами керівника друкарні «Карбон-Сервіс» та дирек­тора ТОВ «Карбондруксервіс» Романа Сердюка, Duplo DC-646 використовується в «Карбон-Сервісі» насамперед для поздовж­нього та поперекового різання друкованої продукції, а також для бігування (переважно обкладинок для подальшого з’єднання з блоком на PUR-биндер, нерідко з лаком та перфорацією). Найбільшою цінністю є те, що всі операції можна робити за один прохід.

А поєднуючи це все із комп’ютерним керуванням, автома­тичним переходом на нові програми роботи пристрою, друкар­ня «Карбон-Сервіс» фактично отримала маленький, але потуж­ний післядрукарський комплекс.

Стандартні та опціональні модулі

У стандартній комплектації Duplo DC-646 PRO оснащено:

  • модулем ротаційних інструментів (RTM);
  • двома центральними модулями різання;
  • модулями бігування та поперекового різання.

Опціонально машину можна оснастити:

  • додатковим модулем поздовжнього різання по центру;
  • модулем поперекової перфорації.

 

Катастрофічної потреби у додаткових модулях «Карбон- Сервіс» наразі не має, проте модуль перфорації друкарню цікавить і вірогідно вона його придбає, адже виготовляє чимало продукції на папері щільністю 80-90 г/м2 із перфорацією.

ОСОБЛИВОСТІ КОНСТРУКЦІЇ ТА ЕКСПЛУТАЦІЇ

Кожен різальний модуль Duplo DC-646 PRO забезпечено па­рою незалежно керованих інструментів поздовжнього різання.

Оператор може виробляти до 21 візитівки з формату SRA3 без ви­користання додаткового модуля для порізки візитівок.

 

Поява Duplo DC-646 PRO у друкарні «Карбон-Сервіс» дала змогу пришвидшити процес обробки відбитків MGI 3DS JetVarnish & iFoilS, покращити якість різання продук­ції та знизити кількість браку. Це придбання дало змогу «Карбон-Сервісу» розвантажити виробництво.

За один цикл Duplo DC-646 PRO виконує до 30 попереч­них різань та стільки ж бігів (але таку кількість у «Карбон- Сервісі» не виконувалимаксимум до 20 поперечних рі­зань та 10 бігів при виготовленні листівок).

 

Модуль ротаційних інструментів (RTM-02) має два незалежно керованих інструменти, що дає змогу користувачам легко переми­катися між комбінаціями бігування, перфорації, мікроперфорації та надрізки. Крім того, RTM забезпечує можливість автоматичного підняття та опускання інструментів, створюючи переривчасту перфорацію або пропуск отворів на аркуші.

При проектуванні DC-646 PRO, компанія Duplo прагнула мінімізувати втручання оператора та час простоювання машини. Тому апарат має відкриту архітектуру для запобігання засміченню відходами виробництва. Обрізки від листів видаляються у великий бункер, щоб забезпечити більший час між очищеннями системи.

Додаткові модулі акуратно кріпляться на зовнішній частині корпусу машини. Це дає змогу не лише збільшити термін служби модулів, але і зберегти акуратність робочого місця.

Duplo DC-646 PRO має унікальний механізм для точного пода­вання листів та можливості обробляти широкий діапазон паперів щільністю 170-400 г/м2. Опрацювання матеріалів меншої щільності дещо проблемне через наявність у папері статичної електрики. Крім того, у «Карбон-Сервісі», як правило, не працюють на MGI 3DS JetVarnish & iFoilS із матеріалами щільністю менше 170 г/м2, які зручніше різати на звичайних гільйотинах, а також самоклеїльними паперами, які захаращують ножі.

Верхній та наступні аркуші піднімаються та відокремлюються від стосу паперу заввишки до 100 мм за допомогою повітря, – це знижує ризик пошкодження друкованих аркушів. Для кращо­го розділення листів та запобігання подачі скрученого паперу використовуються вакуумні ремені на столі подавання паперу та повітряний ніж.

Верхній лист подається під вакуумом за допомогою широкої голівки транспортувальних ременів та направляючих, що допомагає уникнути пошкодження і перекошування надруковано­го листа.

Певні обмеження має Duplo DC-646 при роботі з тонкими та самоклеїльними паперами. Duplo DC-646 PRO має можливість компенсації зсуву зображення щодо краю листа (використовується ССD-камера), тому прекрасно інтегрується до робочого середови­ща друкарень цифрового друку.

За словами власника друкарні «Карбон-Сервіс», Duplo DC-646 не є складним пристроєм для оператора. Обслуговування ком­плексу потребує елементарних знань роботи із комп’ютером та знання тих поліграфічних процесів, котрі виконуються на ньому. Тому вже на другий день пристрій активно використовувався у друкарні за своїм прямим призначенням.

За наявності досвіду, зазначає Роман Сердюк, навіть під час роботи зі складною продукцією, яку треба порізати досить чітко, на приладку вистачає 3-4 аркуші. Траплялися наклади, припусти­мо, візитівок, коли рамочка розташовувалася у 1 мм від краю гото­вого виробу. Але навіть у цьому випадку Duplo DC-646 дає змогу нівелювати певні похибки друку.

А при обробці кваліфікованим оператором звичайної продукції із вильотами та відступами якісні вироби можна отримати вже після порізки другого аркуша.

Серед інших переваг Duplo DC-646 Роман Сердюк називає ви­соку повторюваність обробки аркушів (в рамках одного накладу вся продукція буде однаковою).

З ДОСВІДУ ЕКСПЛУАТАЦІЇ

За 10 місяців експлуатації Duplo DC-646 зробила 1,1 млн різів. За цей відносно невеликий період часу Duplo DC-646 серйозних про­блем з пристроєм не виникало.

Забився пилом датчик зчитування міток суміщення, але це аб­солютно нормальна ситуація, яка легко вирішується сервісом.

Рівень сервісу «Поліграфічних систем» «Карбон-Сервіс» цілком влаштовує. Деякі проблеми вирішуються по телефону, а інші на місці.

ПОДАЛЬШІ ІНВЕСТИЦІЇ

Найближчі інвестиції друкарні «Карбон-Сервіс» будуть спрямовані як у друкарське, так і післядрукарське обладнання з високим рівнем автоматизації.

На плани інвестування безумовно, впливатиме ситуація на рин­ку поліграфії та в країні в цілому.

Але сьогодні можна впевнено сказати одне: обсяги виробницт­ва у друкарні «Карбон-Сервіс» невпинно зростають, тому постійні інвестиції в обладнання з високим рівнем автоматизації, як ніколи, на часі.

Duplo DC-646 друкарня «Карбон-Сервіс» придба­ла у базовій комплектації, у якій є все потрібне для ефективної роботи комплексу. Устаткування при­дбано на умовах 100% передплати на момент інсталяції. Заплановано встановити деякі додаткові модулі, щоб підвищити ефективність устаткування.

Параметр

Значение

Параметр

Значення

Мін. формат паперу

210х370 мм

Макс. формат паперу

210x670 мм

Продуктивність

До 30 А4 лист./хв., 2 різа, 1 біг

Щільність паперу

110-350 г/м2

Мін. формат готової продукції

48x50 мм

Ємність подавального пристрою

100 мм

Кількість поперечно-бігувальних ножів

1

Макс. бігів на листі

20

Налаштування глибини бігу

3 рівня

Швидкість бігування

25 (A4, 2 різа, 1 біг) лист/хв.

Макс. кількість попередніх різів на лист

25

Кількість дискових ножів поздовжнього різання

4 центр. + 2 бічн.

Макс. кількість поздовжніх різів на лист

6 (стандарт), 8 (з додатковим модулем RTM02 – опція)

Ємність приймального лотку

140 мм

Електроживлення

230 В/50 Гц/1,9 А/400Вт

Габарити

2510x1005x1110 мм

Вага

285 кг

 

 

03067, м. Київ, вул. Машинобудівна, 50

Тел (044) 359-01-22 (42, 52)

e-mail: info@printsys.com.ua

www.printsys.com.ua; www.printsystems.com.ua