Інтелектуальний та багатофункціональний пристрій
Наявність гільйотини, бігувального модуля та перфоратора в одній машині забезпечує високу ефективність виробництва. Duplo DC-646 PRO економить трудовитрати, час, простір та витрати на придбання трьох окремих пристроїв.

Тривалий час друкарня «Карбон-Сервіс» купувала обладнання лише для окремих постдрукарських операцій. Натомість Duplo DC-646 — це обладнання з високим рівнем автоматизації, в якому поєднано функції різання, бігування та перфорації. Чи свідчить це про те, що «Карбон-Сервіс» обирає вектор суцільної автоматизації, чи це разове придбання, щоб закрити вузькі місця виробництва?

Власник друкарні «Карбон-Сервіс» Юрій Якимчук погоджується з тим, що сьогодні у друкарні є обладнання для всіх основних післядрукарських процесів. Проте, зазначає Юрій, сьогодення вимагає оперативності, мінімізації витрат на технічні потреби під час виготовлення накладу та, безумовно, бездоганної якості.

«Придбавши Duplo DC-646, ми розпочинаємо процес поступової автоматизації післядрукарської ділянки. Ще одна передумова появи у нашій друкарні Duplo DC-646 – потреба виконувати якісну післядрукарську обробку продукції після оздоблення на машині MGI 3DS Varnish & FoilS. Ми мали певний клопіт з порізкою накладів, для оздоблення яких використовувалися об’ємний лак чи фольга. Тепер цей процес стане у рази простішим та швидшим», — розповідає Юрій Якимчук.

Duplo DC-646 PRO має високий рівень автоматизації. Програмування робіт виконується за допомогою текстового дисплея. Duplo DC-646 PRO запам’ятовує до 80 програм, й переходити з однієї програми на іншу напрочуд легко. Duplo DC-646 PRO оснащено PC контролером та програмним забезпеченням, що дає змогу користувачам створювати нові робочі завдання та управляти всіма функціями. Але для «інтуїтивного» програмування і кращого налаштування машини можливо також підключення зовнішнього комп’ютера.
Всі вузли машини налаштовуються на роботу автоматично.
Пристрій розпізнає роботи за допомогою зчитувача штрих-кодів.
Цікаво, що проблемні листи видаляються до спеціального лотку без зупинки роботи машини.

Звісно, друкарня «Карбон-Сервіс» перш ніж придбати Duplo DC-646 розглядала певні альтернативи (обладнання Uchida, але на ринку України не вдалося знайти гідного представника цієї компанії, та аналоги китайського виробництва, які ще перебувають на початку свого еволюційного розвитку) та ретельно вивчала роботу власне цього пристрою. Що ж стало вирішальним аргументом на користь придбання саме цієї машини?

На цьогорічній виставці Rema Days у Варшаві представники постачальника устаткування компанії «Поліграфічні системи» організували делегації «Карбон-Сервісу» презентацію цього комплексу. Фахівці компанії мали змогу попрацювати на Duplo DC-646 із використанням матеріалів зі своєї друкарні. Рівень та можливості Duplo DC-646 карбонівців цілком задовольнили.



Стандартні та опціональні модулі
У стандартній комплектації Duplo DC-646 PRO оснащено:

  • модулем відрізки бічних крайок;
  • модулем ротаційних інструментів (RTM);
  • двома центральними модулями різання;
  • модулями бігування та поперечного різання.

Опціонально машину можна оснастити:

  • додатковим модулем поздовжнього різання по центру;
  • модулем поперечної перфорації.

 

Duplo DC-646 друкарня «Карбон-Сервіс» придбала у базовій комплектації, у якій є все потрібне для ефективної роботи комплексу вже сьогодні. Устаткування придбано на умовах 100% передплати на момент інсталяції. Впродовж року заплановано придбати додаткові модулі й отримати устаткування в максимальній комплектації.

 

Які ж функції нового пристрою виявилися найбільш цікавими для друкарні?

За словами Юрія Якимчука, друкарні «Карбон-Сервіс» цікаві геть всі функції Duplo DC-646. Найбільшою цінністю є те, що все ці операції (поздовжнє та поперекове різання, підрізання з трьох боків та перфорація) можна робити за один прохід.

А поєднуючи це все із комп’ютерним керуванням, автоматичним переходом на нові програми роботи пристрою, друкарня «Карбон-Сервіс» фактично отримала маленький, але потужний післядрукарський комплекс. Є в ньому й насправді цікаві функції, такі як віконна перфорація.

 

У максимальній комплектації Duplo DC-646 PRO дає змогу виконувати поздовжню та поперечну перфорацію, мікроперфорацію, бігування та надрізку, а також виробляти 8 поздовжніх різів, 25 поперечних різів та 20 бігів за один прохід.

 

Й хоча потужні продуктивні системи цифрового друку, встановлені у «Карбон-Сервісі», теоретично можна було б встановити з постдрукарським обладнанням у лінію, в компанії надали перевагу оффлайн пристрою Duplo DC-646, який за ціною, можливостям та універсальністю, на думку керівника друкарні, є найбільш ефективним.

Особливості конструкції
Кожен ріжучий модуль Duplo DC-646 PRO забезпечено парою незалежно керованих інструментів поздовжнього різання. Оператор може виробляти до 21 візитної картки з формату SRA3 без використання додаткового модуля для порізки візитних карток.
Модуль ротаційних інструментів (RTM-02) має два незалежно керованих інструменти, що дає змогу користувачам легко перемикатися між комбінаціями бігування, перфорації, мікроперфорації та надрізки. Крім того, RTM забезпечує можливість автоматичного підняття та опускання інструментів, створюючи переривчасту перфорацію або пропуск отворів на аркуші.
Модуль поперечної перфорації (CPM) може виконувати перфорацію по всій ширині аркуша. Він дає змогу автоматично піднімати або опускати інструменти для створення змінної поперечної перфорації. Користувачі також можуть перемикатися між функціями мікроперфорації, перфорації та надрізання паперу. СРМ можна запрограмувати для створення найрізноманітніших конфігурацій перфорації без заміни інструменту.
При проектуванні DC-646 PRO, компанія Duplo прагнула мінімізувати втручання оператора та час простоювання машини. Тому апарат має відкриту архітектуру для запобігання засміченню відходами виробництва. Обрізки від листів видаляються у великий бункер, щоб забезпечити більший час між очищеннями системи.
Додаткові модулі акуратно кріпляться на зовнішній частині корпусу машини. Це дає змогу не лише збільшити термін служби модулів, але і зберегти акуратність робочого місця.

Duplo DC-646 PRO має унікальний механізм для точного та акуратного подавання листів та можливості обробляти широкий діапазон паперів.
Верхній та наступні аркуші піднімаються та відокремлюються від стосу паперу заввишки до 100 мм за допомогою повітря, — це знижує ризик пошкодження друкованих аркушів. Для кращого розділення листів та запобігання подачі скрученого паперу використовуються вакуумні ремені на столі подавання паперу та повітряний ніж.
Верхній лист подається під вакуумом за допомогою широкої голівки транспортувальних ременів та направляючих, що допомагає уникнути пошкодження і перекошування надрукованого листа.
Duplo DC-646 PRO має можливість компенсації зсуву зображення щодо краю листа (використовується ССD-камера), тому прекрасно інтегрується до робочого середовища друкарень цифрового друку.
За словами власника друкарні «Карбон-Сервіс», Duplo DC-646 не є складним пристроєм для оператора. Обслуговування комплексу потребує елементарних знань роботи із комп’ютером та знання тих поліграфічних процесів, котрі виконуються на ньому. Тому вже на другий день пристрій активно використовувався у друкарні за своїм прямим призначенням. 


Таблиця. Технічні характеристики Duplo DC-646 PRO

Параметр

Значення

Мін. формат паперу

210х370 мм

Макс. формат паперу

210x670 мм

Продуктивність

25 (CCD ON) до 30 А4 лист./хв., 2 різа, 1 біг

Щільність паперу

110-350 г/м2

Мін. формат готової продукції

48x50 мм

Ємність подавального пристрою

100 мм

Кількість поперечно-бігувальних ножів

1

Макс. бігів на листі

20

Налаштування глибини бігу

3 рівня

Швидкість бігування

25 (A4, 2 різа, 1 біг) лист/хв.

Макс. кількість попередніх різів на лист

25

Кількість дискових ножів поздовжнього різання

4 центр. + 2 бічн.

Макс. кількість поздовжніх різів на лист

6 (стандарт), 8 (з додатковим модулем RTM02 – опція)

Ємність приймального лотку

140 мм

Електроживлення

230 В/50 Гц/1,9 А/400Вт

Габарити

2510x1005x1110 мм

Вага

285 кг

 

Подальші інвестиції

Найближчі інвестиції друкарні «Карбон-Сервіс» будуть спрямовані як у друкарське, так і післядрукарське обладнання з високим рівнем автоматизації.

На плани інвестування безумовно, впливатиме ситуація на ринку поліграфії та в країні в цілому.

Але сьогодні можна впевнено сказати одне: обсяги виробництва у друкарні «Карбон-Сервіс» невпинно зростають, тому постійні інвестиції в обладнання з високим рівнем автоматизації, як ніколи, на часі.