Сувенірна продукція – це важливий елемент іміджу компанії та чудовий спосіб нагадати про себе. Можна бути впевненим, що така реклама працюватиме довго, а не відправиться наступного ж дня на смітник, як це відбувається, наприклад, з флаєрами. Більш детально види сувенірів та методи брендування сувенірної продукції розглядалися нами в журналі Print+ №1, 2013.

В нашому опитуванні взяли участь як ключові гравці ринку, потужні компанії, члени АВІРСУ, так і невеликі підприємства. Щодо географії опитування, 42,85% компаній представляють Київ, 24,29% – Східну Україну, 12,86% – Західну Україну, 11,43% – Центральну Україну, 7,14% – Південну Україну, 1,43% – Північну Україну.

На ринку Україні представлені компанії кількох типів. До першого належать такі, що постачають сувенірну продукцію від закордонних виробників, за каталогами. Друга категорія – це компанії, які самі є виробниками сувенірної продукції. І ще один тип – компанії, які пропонують свої послуги в комплексі: розробку логотипу, дизайну, фірмового стилю та виготовлення власне сувенірної продукції, часто через посередників. Загалом, спостерігається така ситуація: 30% компаній мають власну виробничу базу для виготовлення сувенірів, щодо поставок, то 65,71% таких відбувається з внутрішнього ринку, 32,86% – з Європи, 21,43% – з Азії.

На різні категорії можна розділити саму сувенірну продукцію. Йдеться про промо-сувеніри, бізнес-сувеніри та VIP-сувеніри. Тут основним орієнтиром виступає вартість сувеніру, а, відповідно, і складність його виготовлення. Більш детально це питання розглянуто у №РР1-2013. Послуги з виготовлення промо-сувенірів надають 95,7% опитаних компаній, бізнес сувенірів – 81,4%, VIP-сувенірів – 54,3%.

Також, треба розуміти, що для нанесення зображень на різні види поверхонь застосовуються різні методи, як поліграфічні, так і неполіграфічні. Зокрема, послуги з нанесення трафаретним способом друку надають 74,28% опитаних компаній, тампонним – 72,86%, термотрансферним – 54,29%, сублімаційним – 52,86%, деколь – 28,57%, цифровим – 18,57%, тиснення – 18,57%, гравертон – 7,14%, інші способи поліграфічного нанесення – 8,57%. Щодо неполіграфічних методів нанесення, послуги з лазерного гравіювання надають 54,29% опитаних компаній, комп’ютерну вишивку використовують 28,57% компаній, інші види неполіграфічного нанесення – 4,29%.

Говорячи про інвестиції компаній в обладнання, розуміємо, що економічна ситуація в країні зараз тому не сприяє, до того ж, ринок рекламно-сувенірної продукції, певно, один з найбільш важко прогнозованих. Лише 4,29% компаній планують найближчим часом оновлення парку обладнання. Але тут буде доречним зауважити, що ряд компаній нещодавно здійснили інвестиції в обладнання, або ж вже мають достатньо великий парк, який оновлень найближчим часом не потребує.

І наостанок, трохи про минулорічні тенденції розвитку ринку. 41,43% компаній відмічають, що розвиток ринку відбувався стрибками, сезонно, 37,1% спостерігали на ринку стагнацію, 14,29% – зріст, 4,29% – стабільність, 2,89% – не змогли відповісти.

Як вже було сказано вище, робити якісь прогнози для ринку сувенірки складно. До того ж, ринок цей в Україні почав розвиватися відносно нещодавно і, можна припустити, в подальшому буде лише розширюватися. Адже, сувенір – це не лише приємний, а ще й дієвий рекламний інструмент.

Зазначу від себе, що дослідження рекламно-сувенірного ринку підготовала студентка ВПІ НТУУ "КПІ" Златослава Гаценко.

Це не перший досвід подібних досліджень для нашої редакції. Ми маємо змогу робити як значні за обсягом ринкові дослідження, так і подібні до цього, невеличкі, камерні.

За більш детальною інформацією звертайтеся до наших менеджерів http://printus.com.ua/contacts