Зменшення виробництва паперу та картону в 2023 році (-13%) внаслідок низького попиту було набагато помітнішим, ніж під час кризи Covid-19 (-4,7% у 2020 році). Ця тенденція характерна не лише для Європи, але глобальне уповільнення в ЄС погіршилося через порівняно високі витрати на виробництво, зокрема на енергію. Європейська економіка в цілому втратила імпульс на тлі високої вартості життя, жорсткості монетарної політики та слабкого зовнішнього попиту.

Було зафіксовано різке зниження виробництва більшості ґатунків паперу. Виробництво пакувальних марок у 2023 р. впало на 11% порівняно з 2022 р., а гігієнічного та господарського паперу – приблизно на 4%.

Незважаючи на ці зміни, у 2023 р. целюлозно-паперова промисловість продемонструвала деякі дивовижні ознаки стійкості з винятковим рівнем переробки 79,3%, або 74,4% у середньому за три роки. Це дуже багато для галузі, де 91% волокон надходить із країн Європейського Союзу. До цього додався позитивний торговельний баланс для товарної целюлози, виробленої для продажу на ринку, а не для використання на місці, вперше від початку збирання даних Cepi.

Торговельний баланс сектора загалом залишається високим, що виводить його в провідні європейські виробничі сектори за цими показниками. Тим не менш зниження другий рік поспіль може вказувати на втрату глобальної конкурентоспроможності целюлозно-паперової промисловості Європи.

Порівняно з іншими високопродуктивними галузями промислового сектора, викиди CO₂ в целюлозно-паперовому виробництві продовжують знижуватися, і вже зменшилися на 5,8% у 2023 році. Сектор вже досяг понад 46% скорочення викидів вуглекислого газу з 2005 року. Інвестиції залишаються пропорційно високими, незважаючи на постійні складні умови, і їх потрібно буде прискорити в найближчі роки, щоб досягти цілей декарбонізації, встановлених Єврокомісією.

Попередні дані компанії вказують на відновлення виробництва та прибутковості в усіх сегментах целюлозно-паперового сектора Європи у 2024 році. Але позиція галузі залишається далекою від тієї, яка була до Covid-кризи та війни в Україні.

Джорі Рінгман, генеральний директор Cepi: «Враховуючи контекст, целюлозно-паперова промисловість у Європі може пишатися тим, чого вона досягла з погляду кліматичних дій і циркулярності. У більш сприятливому та передбачуваному регуляторному середовищі наші перспективи можуть бути дуже позитивними, а внесок у Зелену угоду ЄС ще більшим».