Цей тренд стосується всіх напрямків, де Epson має потужні позиції: зовнішньої реклами та інтер’єрної графіки, рекламного бізнесу, друку на тканині, друку етикеткової продукції, фотодруку, відносно нового для компанії напрямку виготовлення рекламно-сувенірної продукції.

Компанія Epson продемонструвала на виставці свій потужний потенціал: від великого промислового обладнання (наприклад, лінійки етикеткових машин Epson SurePress і обладнання для друку безпосередньо на тканині Monna Lisa 13000) до компактних принтерів для різних застосувань (від DTG до рекламної сувенірки) для якісного кольорового друку на широкому спектрі матеріалів і поверхонь.

Також Epson зазіхнула в новий для себе сегмент Direct-to-Shape, представивши роботизовано рішення для друку на предметах нестандартної форми!

Привідкрили завісу

25 березня 2024 року віце-президент відділу комерційного та промислового друку Epson Europe Данкан Фергюсон провів прес-конференцію для журналістів.

У виступі фахівця йшлося про те, що ключовими напрямками бізнесу стають персоналізація та розробка технологій, спрямованих на забезпечення виробництва в точці попиту. Недарма компанія виступила за два місяці на drupa 2024 під девізом «Зміна моделі для локалізованого виробництва».

Фактично, Данкан Фергюссон зупинився на всіх ключових аспектах майбутньої експозиції компанії на drupa 2024, яка щоправда, виявилася ще більш масштабною, ніж анонсував фахівець:

  • найновіша промислова високоміцна друкувальна голівка Epson D3000 для водних і УФ-чорнил;
  • сканувальний стіл SD-10 в комплексі з ПЗ Edge Color Lite та ПЗ Edge Print;
  • розширення концепції дизайну Epson на різні платформи, що почалося з вдосконалень 44″ серій Epson SureColor SC-T і SC-P;
  • новий принтер для прямого друку на тканині Monna Lisa 13000;
  • новий Epson SureColor SC-F10000 з великим рулоном, найпродуктивніший сублімаційний принтер компанії на сьогодні;
  • компактні сублімаційні принтери Epson SureColor SC-F500 і SC-F100;
  • новітні принтери Epson для зростаючого ринку персоналізації та мікровиробництва (нещодавно випущений гібрид DTG/DTF Epson SureColor SC-F1000 і УФ-планшетний сувенірний Epson SureColor SC-V1000 ф. A4;
  • планшетний УФ-принтер Epson SureColor SC-V2000 ф. А3 і Epson SureColor SC-F2200 для мікровиробництва;
  • повний асортимент міні-лабораторій (Epson SureLab SL-D1000 та SL-D500).

Були й інші цікаві теми в цієї зустрічі за два місяці до drupa 2024.

Данкан Фергюссон представив програму відновлення Epson, що включає ремонт, перепрофілювання та модернізацію принтерів на території клієнтів. Віце-президент відділу комерційного та промислового друку Epson Europe нагадав, що компанія створила центральний пункт для технічної реконструкції та збирає та повертає продукцію клієнтів; повторно використовує картриджі та деталі принтера та збирає картриджі, які можна заправляти оригінальними чорнилами Epson.

Данкан Фергюсон також обговорив нову для Epson технологію Direct-to-Shape і пояснив, як компанія розвиватиме свій досвід із струменевими технологіями для друку на складних формах за допомогою автоматизації та власних роботів.

Малюнок 1. 25 березня 2024 р. віце-президент відділу комерційного та промислового друку Epson Europe Данкан Фергюсон провів прес-конференцію для журналістів, де розповів, чого очікувати на drupa 2024

Насамкінець Данкан Фергюсон розповів про майбутні розробки, зокрема підтримку екологічної моди за допомогою унікальної технології сухого волокна (DFT) Epson. В рамках технології DFT виробляється високоміцна тканина для друку з використаного одягу без води. Відомий японський модельєр Юіма Наказато використовує DFT для експериментів із партіями бавовни, поліестеру та шовку та планує комерціалізувати свій асортимент у 2024 році. На презентації було продемонстровано кілька прикладів модних речей із сухого волокна.

Рефрен Данкана став чудовим стартом до потужного спурту Epson до drupa 2024: «Цей рік стане ключовим, оскільки компанія демонструє значний прогрес у своїх основних цифрових струменевих технологіях і постачає низку високоінноваційних, компактних і ефективних рішень для друку, які відповідають зростаючим потребам для персоналізації та мікровиробництва з локалізованим продуктом у точці попиту».

Зміна парадигми: від масового виробництва до кастомізації

Компанія Epson на drupa 2024 продемонструвала численні успіхи, яких досягла у цифрових струменевих технологіях, і як продовжує надавати надзвичайно інноваційні, компактні та ефективні рішення для друку.

Ключова тема для Epson на drupa цього року — задоволення попиту на локалізоване виробництво, оскільки галузь переходить від масового виробництва однотипної продукції до більш персоналізованих продуктів, виготовлених на вимогу. Люди шукають предмети з гарним дизайном, які прикрасять побут, і компанія Epson скерувала своє виробництво для задоволення цієї потреби.

Експерти Epson на виставці відповідали на питання, як новітні технології цифрового друку можуть допомогти підприємствам виробляти різноманітні високоякісні, барвисті та унікальні друковані вироби на вимогу.

Вочевидь, що ринок подарунків зазнає значних змін, оскільки мікровиробники по всій Європі замінюють менш гнучкі і неефективні аналогові технології виробництва новішими цифровими технологіями. Ця еволюція потрібна, якщо виробники хочуть задовольнити зростаючий попит на персоналізацію та індивідуальний підбір товарів.

Компанія Epson успішно працює на цьому ринку завдяки широкому та надзвичайно гнучкому асортименту широкоформатних принтерів. Передові сублімаційні принтери, принтери для прямого друку на одязі (DTG), гібриди, в яких крім DTG реалізована технологія Direct-to-Film (DTF) для друку на тканині і не лише, та УФ-обладнання дають змогу виробникам створювати високоякісні захоплюючі персоналізовані вироби.

Малюнок 2. Вітрина приголомшливих продуктів Epson

Epson на виставці демонстрував цілу вітрину (її частина на мал. 2) приголомшливих продуктів, які ілюструють, як друк заохочує творчість і дає змогу виробникам реалізувати свої бачення: кольорові футболки на замовлення, чохли для телефонів, магніти, підстаканники, м’ячі для гольфу, дошки для серфінгу, шезлонги, рушники, обгортки для автомобілів і шпалери.

Малюнок 3. За склом – робот Scara SX8 для прямого друку на об’ємних предметах

Малюнок 3.1. Приклад прямого друку на об’ємних предметах з використанням роботизованого маніпулятора та друкувальних голівок (друк на захисному шоломі)

Певною несподіванкою стало те, що компанія Epson показала нову концепцію прямого друку на об’ємних предметах з використанням роботизованого маніпулятора та друкувальних голівок, які переміщуються, повторюючи форму вигнутих предметів, таких як, наприклад, захисні шоломи (мал. 3, 3.1).

Розглянемо тепер рішення, продемонстровані компанією для інших, більш звичних для неї, сегментів поліграфії.

Інтер’єрна графіка & зовнішня реклама

Малюнок 4. Epson SureColor SC-P20500

Таблиця 1. Технічні характеристики Epson SureColor SC-P20500

Параметр

Значення

Ширина друку

162 см

Друкувальна голівка

Дванадцятиканальна PrecisionCore MicroTFP

Додаткові кольори

Помаранчевий, зелений та фіолетовий

Ємність картриджів

1600 мл

Абсолютною прем’єрою став Epson SureColor SC-P20500 (мал. 4, табл. 1) для виробників високоякісної художньої фотографії, плакатів і вивісок для приміщень.

Принтер має ширину друку 162 см, оснащений 12-колірною системою чорнил. Він призначений для друку репродукцій творів образотворчого мистецтва, плакатів та інтер’єрних вивісок із швидкістю 19,2 м²/год.

Знайшлося місце на стенді і для моделей, що вже здобули прихильність користувачів в усьому світі: екосольвентного Epson Sure Color SC-S80600L (мал. 5) та плоскодрукарського УФ-принтера Epson SureColor SC-V7000 (мал. 6).

Цікаво, що на стенді був представлений концепт екосольвентного принтера «New Ecosolvent Concept Printer» майже без характеристик (ширина друку — 64″, додаткові зелені чорнила, друкувальні голівки Micro TFP) – мал. 7.

Малюнок 5. Epson Sure Color SC-S80600L

Малюнок 6. Epson SureColor SC-V7000

Малюнок 7. «New Ecosolvent Concept Printer»

Малюнок 8. Epson SureColor SR-R5000L

Демонструвався ще Epson SureColor Resin SR-5000L (мал. 8) з додатковими світло-блакитним, світло-пурпуровим кольорами та подвійним чорним, що друкує з використанням інноваційної технології Resin від Epson.

Знижена температура закріплення чорнил на водній основі та підвищена захищеність від подряпин забезпечує сумісність із розширеним діапазоном носіїв, включаючи делікатні плівки та тканини.

Отже, Epson SureColor SR-R5000L підходить для широкого спектру застосувань (міцні внутрішні та зовнішні вивіски, банери, настінні покриття, наліпки, плівка та спеціальна тканина).

Прямий друк на тканині & сублімація & DTF/DTG

Малюнок 9. Epson Monna Lisa ML-13000

У сегменті текстильного друку Epson представила ще одну абсолютну прем’єру — принтер Monna Lisa ML-13000 (мал. 9) для прямого друку на тканині пігментними чорнилами, який об’єднує процеси попередньої обробки тканини, друку та після друкарські процеси. Новий Epson Monna Lisa МL-13000 — це доступний компактний одноетапний принтер, який забезпечує друк з використанням стійких пігментних чорнил. У ML-13000 використовуються три рідини для попередньої та подальшої обробки для підвищення довговічності друку та ширша палітра кольорів, що забезпечує ще вищу якість друку.

На додаток до семи кольорових пігментних чорнил у Epson Monna Lisa 13000 використовуються три типи функціональних чорнил: праймер для попередньої обробки, праймер для нанесення покриття та пігментні чорнила.

Процеси попередньої та післядрукарської обробки, які на машинах попередньої серії Monna Lisa виконувалися окремо, тепер відбуваються в єдиному процесі друку. Швидкість друку новинки становить 87 м²/год. в режимі 3 проходи з роздільною здатністю 900×600 dpi.

В окремій зоні експозиція Epson демонструвала рішення для сублімаційного друку.

Малюнок 10. Epson SureColor SC-F10000

Таблиця 2. Технічні характеристики Epson SureColor SC-F10000

Параметр

Значення

Друкувальна голівка

PrecisionCoreTFP

Кольори

Блакитний, Жовтий, Пурпуровий, Чорний високої щільності, Світло-блакитний, Світло-пурпуровий та Флуоресцентними жовтим та рожевим

Мін. розмір краплі

3,8 пл

Об’єм картриджів

10000 мл, 3000 мл

Роздільна здатність

1200 dpi

Габарити, вага

4607‎x1303x1886 мм, 736 кг

Окрасою експозиції був Epson SureColor SC-F10000 (мал. 10, табл. 2) із новим додатковим великим рулоном, найпродуктивніший сублімаційний принтер Epson на сьогодні. Новітній вдосконалений сублімаційний принтер забезпечує продуктивність до 255 м²/год., друкує з додатковим світлими та флуоресцентними чорнилами (LcLm/FyFp) з картриджами обсягом 10 л і має самозамінні деталі для легкого обслуговування.

Новий принтер тепер постачається з додатковим 300-кілограмовим великим рулоном (раніше 60-кілограмовим), що забезпечує безперервне виробництво та мінімальний час простоювання обладнання.

Також демонструвався сублімаційний принтер Epson Sure Color SC-F6400H (мал. 11). Це шестиколірний сублімаційний принтер, який дає змогу компаніям виходити на нові ринки. Розширене кольорове охоплення може забезпечити ширшу палітру кольорів з помаранчевим і фіолетовим, зменшити зернистість за допомогою світло-блакитного і пурпурового кольорів або дати змогу друкувати справжні флуоресцентні відбитки із флуоресцентним рожевим і жовтим.

Малюнок 11. Epson Sure Color SC-F6400H

Малюнок 12. «New Due Sublimation Concept Printer»

Також на стенді, в зоні вивісок, демонструвався «New Due Sublimation Concept Printer» (мал. 12). Це чотири- або шестикольорова модель (з флуоресцентним жовтим або пурпуровим). На вибір можуть використовуватися два інші додаткові кольори – помаранчевий та фіолетовий або світлі кольори – блакитний та пурпуровий. Ширина друку – 162 см.

Традиційно компанія представляла чимало рішень для прямого друку на тканині.

Тренд на кастомізацію та локалізацію виробництв підкреслювали насамперед випущені нещодавно доповнення до асортименту принтерів Epson для зростаючого ринку персоналізації та мікровиробництва, включаючи гібридний DTG/DTF-принтер Epson SureColor SC-F1000 (мал. 13) та DTG/DTF принтер SureColor SC-F2200 (мал. 14, табл. 3) для невеликих друкарських виробництв.

Малюнок 13. Гібридний DTG/DTF-принтер Epson SureColor SC-F1000

Малюнок 14. Epson SureColor SC-F2200

Таблиця 3. Технічні характеристики Epson SureColor F2200

Параметр

Значення

Розмір робочого столу

Великий стіл (406x508 мм), середній стіл (356x406 мм), малий стіл (254x305 мм)

Кольори

CMYK + білий

Роздільна здатність друку

1200х1200 dpi

Друкувальна голівка

Epson MicroPiezo TFP

Розмір краплі

12,8 пл

Швидкість друку

52 сек. на 1 футболку

Ємність картриджів

600 мл

Додаткові особливості

Три чистячі картриджі. Набір для обслуговування. Повітряний фільтр. Комплект для попередньої обробки тканин. Комплект для захоплення текстилю

Вага

94,5 кг

Малюнок 15. Epson SureColor SC-F3000

Таблиця 4. Технічні характеристики Epson SureColor SC-F3000

Параметр

Значення

Друкувальна голівка

PrecisionCore™ Micro TFP

Чорнила Ultrachrome® DG

Чорний, Блакитний, Пурпуровий, Жовтий, Білий

Мін. розмір краплі

12,1 пл

Об’єм картриджів

1500 мл

Роздільна здатність

1200х1200 dpi

Габарити, вага

1712x1809x1336 мм, 330 кг

На стенді Epson був представлений також Epson SureColor SC-F3000 (мал. 15, табл. 4), найбільш продуктивне рішення компанії для прямого друку на одязі.

Epson SureColor SC-F3000 забезпечує високий рівень точності та можливість друкувати складні елементи дизайну на різноманітній текстильній продукції з бавовни світлого й темного кольору.

Компанія Epson ще торік оснастила цей принтер функціями, які допомагають працювати ще ефективніше:

  • система подачі чорнил великої місткості з пакетів на 1,5 л;
  • авторегулювання друкувального столу (датчики для автовиявлення товщини матеріалу, легке переключення між тканинами різної товщини);
  • ПЗ Garment Creator (для простого налаштування та швидкого створення персоналізованого дизайну).

Сувенірний сегмент

Тренд на індивідуалізацію та локалізацію виробництв підкреслювали планшетні УФ-принтери Epson SureColor SC-V1000 (ф. А4, мал. 16, 16.1) та Epson SureColor SC-V2000 (ф. A3, мал. 17), здатні друкувати практично на будь-якій твердій поверхні на широкому спектрі матеріалів (полікарбонат, ПВХ, алюміній, метал, поліестр, пінопласт, стирол, дерево та камінь), що робить їх придатним для виготовлення рекламних та персоналізованих виробів. Завдяки компактному дизайну сувенірні принтери компанії можна легко розмістити в невеликих офісах і тісних торговельних приміщеннях.

Малюнок 16. Epson SureColor SC-V1000

Малюнок 16.1. Зразки виробів у спеціальних лотках для використання у сувенірних УФ-принтерах

Малюнок 17. Epson SureColor SC-V2000

Компанія Epson також демонструвала компактні сублімаційні принтери (Epson SureColor F500 і F100), для мікровиробників і творчих дизайнерів, які працюють з усіма видами матеріалів і підкладок.

 Етикетковий сегмент

Нова промислова концепція етикеткування на базі лінійки машин Epson SurePress, безумовно, зміцнює лідерство Epson у сегменті друку етикеток як з водними, так і з УФ-чорнилами. Ця лінійка досить швидко еволюціонує (мал. 18).

Нові етикетові машини, що демонструвалися на drupa 2024, забезпечують ще більшу продуктивність і якість зображення з виявленням засмічених сопел у реальному часі та компенсацією, додатковими рідинами для покращення й оптимізаторами.

На стенді Epson демонструвалися дві вдосконалені етикеткові машини Epson SurePress L-4733 A/AW з фарбами на водній основі (мал. 19) та УФ — Epson SurePress L6534VW (мал. 20) з вищим рівнем продуктивності та якості.

Малюнок 18. Еволюція лінійки Epson SurePress

Малюнок 19. Epson SurePress L-4733 AW

Малюнок 20. Epson SurePress L6534VW з модулем постдрукарської обробки

УФ-машина SurePress L6534VW друкує у шість кольорів (додатковий помаранчевий) зі швидкістю до 15 м/хв. Машина демонструвалася з фінішинговим обладнанням в лінію (на подачу можна встановлювати модуль для розмотування великого рулону від іншого стороннього виробника). На стенді були зразки етикеток на металізованому папері з елементами прикрашання, отримані на встановленій оздоблювальній лінії DC 350 Nano, а видрукувані на SurePress L6534VW.

SurePress L-4733 A/AW з фарбами на водній основі демонструвалася з легким модулем післядрукарської обробки в лінію. В компанії особливо пишаються тим, що перші етикеткові машини, що друкують фарбами на водній основі, успішно працюють в компаніях-замовниках впродовж 10 років.

Малюнок 21. ColorWorks C8000e

Очевидно, що майбутнє промислового виробництва кольорових етикеток — за друком на вимогу, і Epson запустив на drupa 2024 новинку — етикетковий принтер ColorWorks C8000e (демонструвався ще ColorWorks C6000P) для високошвидкісного виробництва якісних етикеток.

ColorWorks C8000e (мал. 21) забезпечує роздільну здатність зображення 1200x600 dpi для точного відтворення штрих-кодів і дрібних шрифтів, швидкість друку — 300 мм/с, друкує на матовому та глянсовому папері, плівці та синтетичних матеріалах етикетки шириною 2,5-10 см. Регульований зазор (до 0,6 мм) дає змогу використовувати більш товсті носії для цінників або квіткових етикеток.

Використання чорнильних пакетів великої місткості означає, що Epson ColorWorks C8000e містить на 75% менше пластику, ніж при використанні картриджів, і забезпечує в 1,65 рази більший обсяг порівняно з попередником C7500. Він також був виготовлений з використанням на 2,6 кг менше металевих деталей, ніж попередник.

Завдяки зменшеній займаній площі на 35% порівняно з C7500, C8000e потребує набагато менше місця для встановлення. ColorWorks C8000e має нову конструкцію з одностороннім доступом, яка спрощує управління та обслуговування принтера.

Інші рішення

Крім цього, компанія демонструвала:

  • найновішу промислову високоміцну друкувальну голівку Epson D3000, розроблену для водних і УФ-чорнил. Спеціальні функції включають високу швидкість, однопрохідну роздільну здатність 1200 dpi з рециркуляцією на рівні сопел і адаптованість до низки застосувань (гнучке та гофропаковання, складані коробки, етикетки, текстиль та декор);
  • новий сканувальний стіл SD-10 в комплексі з ПЗ Edge Color Lite та ПЗ Edge Print. SD-10 – портативний автоматичний стіл для зчитування кольорів, який забезпечує автоматичну перевірку та калібрування носіїв. Комбінація сканувального столу SD-10, спектрофотометра SD-10 і Edge Color Lite може створити профіль, відсканувавши 379 плям менш ніж за 5 хвилин;
  • лінійку струменевих БФП Epson Work Force Enterprise WF-C21000 (мал. 22)/AMC6000/AM550;
  • фотопринтер Epson Sure Color P6500E (мал. 23);
  • інженерну систему Epson SC-T5700M;
  • лінійку міні-лабів (SureLab SL-D500 – мал. 24 та SL-D1000).

Малюнок 22. БФП Epson Work Force Enterprise WF-C21000

Малюнок 23. Фотопринтер Epson Sure Color P6500E

Малюнок 24. Міні-лаб SureLab SL-D500

Представлені на виставці новітні рішення будуть доступні в Україні незабаром. Цифрові назви моделей можуть відрізнятися від представлених.

Якщо вам необхідна консультація, звертайтесь у Представництво «Epson Europe B.V.» в Україні за телефоном +3 8 044  290-81-51 або напишіть запит на пошту office@epson.ua.