Блискучі фарби та лаки з перламутровим ефектом

Фарби з додаванням блискіток, перламутру та частинок металу відрізняються розміром та формою частинок, а також носієм/покриттям, яке переносить їх на полотнище.

Специфіка гравіювання анілоксового циліндру заснована на розподілі частинок, при цьому особливо важливими є їхній максимальний розмір та відсоток заповнення анілоксу. Високий відсоток заповнення має вирішальне значення, оскільки визначає ефект блиску у друці. В ідеалі через зону зіткнення анілоксу з ракелем мають бути перенесені всі частинки. Якщо розмір комірок для часточок занадто малий (комірка неглибока або вузька), поєднання анілоксу та ракелю механічно відокремить/виключить великі частинки, які, у свою чергу, передчасно зношуватимуть анілоксовий циліндр.

Для перенесення фарб та лаків з блискітками найкраще підходить канальчасте гравіювання анілоксів, наприклад, Maxflo + або Twinflo. Якщо ви можете регулювати притиск поверхні анілоксу за допомогою дозувального валика, найкращим варіантом для вас, можливо, буде робота без ракелю.

Характеристики анілоксових валів:

  • Maxflo + — розмір частинок 100 pm: 70 lpi x 65 см³/м²;
  • TwinFlo — розмір частинок 200 pm і вище (у флексодруці не застосовується).

 

Рельєфний глянець

Це покриття надає пакованню відчуття двомірності без використання конгрева або дорогого додаткового обладнання.

Зазвичай для такого нанесення використовується ротаційна трафаретна секція. Сучасні інноваційні технології для нанесення покриттів та гравіювання анілоксових валів відкрили можливість використовувати рельєфний глянець у флексодруці. Завдання – підібрати ідеальну кількість лаку для створення тактильного відчуття. Невірне визначення кількості спричинить зайві витрати.

Для нанесення рельєфного глянцю потрібні вали з комірками дуже великого об’єму, щоб велика кількість фарби перенеслася абсолютно гладко, що є досить складним завданням у флексографії.

Рекомендований вал для цього покриття: TactiLoX.

 

Покриття Soft Touch

М’яке на дотик покриття Soft Touch створює надзвичайно комфортну та приємну текстуру, за тактильними відчуттями схожу на оксамит. Завдяки цьому етикетка виглядає м’якішою в порівнянні з глянсовим або текстурованим покриттям.

Найкраща специфікація анілоксу для цього покриття: 180 lpi x 20 см³/м² (MaxFlo+).

Металізовані фарби

Блиск або глянець металізованої фарби у флексодруці завжди був нижчим порівняно з трафаретним або глибоким друком. Однак наразі завдяки сучасним інноваціям у металізованих флексофарбах ефект дзеркального блиску можливий і у флексографії. Металізовані фарби містять крихітні металеві лусочки, що перекриваються шарами на матеріалі з висиханням фарби. Таке нашарування створює враження алмазного блиску. Для ефекту срібла використовують алюмінієві лусочки, для ефекту позолоти — мідні.

Для досягнення максимального діамантового блиску ці лусочки мають бути розподілені рівномірно по всій поверхні фарбового шару.

Для підвищення коефіцієнта відображення ці частинки мають бути на поверхні: якщо вони будуть занадто занурені в фарбу (при анілоксі з комірками дуже великого об’єму), ви не отримаєте блиску. Якщо занурення буде недостатнім, лусочки можуть чіплятися за ракель.

Як свідчить наша практика, найкращі металізовані фарби складаються з тонко подрібненого пігменту із заокругленими краями, що створює дзеркальний ефект та високий рівень глянцю.

У флексографії водні та сольвентні фарби нерідко перевершують металізовані фарби за своїми характеристиками. Cheshire розробила спеціальне гравіювання анілоксів для максимального металевого блиску: 100 lpi x 25 см³/м² (TwinFlo).

 

Скретч-фарби

Характеристики анілоксових валів для водних фарб:

  • антиадгезійне покриття на водній основі — 500 lpi x 6 см³/м² (Maxflo)
  • cрібляста скретч-фарба — 300-460 lpi x 7-12 см³/м².

Характеристики анілоксових валів для УФ-фарб:

  • антиадгезійне УФ-покриття — 300 lpi x 9-12 см³/м² (MaxFlo+);
  • перший шар сріблястої УФ-фарби — 200-360 lpi x 15-20 см³/м² (MaxFlo+);
  • другий шар сріблястої УФ-фарби — 360-400 lpi x 9-15 см³/м² (MaxFlo+).

 

Знімні етикетки з інформацією на зворотньому боці

Знімні етикетки з інформацією на звороті є економічно ефективним варіантом, якщо треба розмістити на етикетці великий обсяг інформації. Цей вид етикеток широко використовується в маркетингу та сприяє просуванню іміджу бренду.

Рекомендовані характеристики анілоксів:

плівкові підкладки — 500-600 lpi x 6-8 см³/м² (MaxFlo+);

паперові підкладки — 460-600 lpi x 8-10 см³/м² (MaxFlo+).

 

Ароматизовані етикетки

Етикетки, виготовлені за технологією «потри та відчуй аромат», використовуються для підвищення поінформованості про продукцію, коли покупець може безпосередньо ознайомитися з ароматом, який пропонує бренд.

Для етикеток цього типу використовуються мікрокапсульовані ефірні олії, які наносяться на паперову поверхню етикетки. Масляні капсули змішуються з водою та друкованим клеєм. При дотику ці ефірні олії розтираються, капсули лопаються і відтворюють аромат продукту.

Рекомендовані характеристики анілоксових валів:

  • розмір частинок >60 мікрон — 120 lpi x 50-55 см³/м².

 

Ефект пісочного покриття

Ефект пісочного покриття — більш вишуканий, ніж дрібнозернистий, і створює лише трохи шорстку текстуру. Схожість за тактильним відчуттям з неглазурованою глиною надає паперовим та пластиковим виробам легкий ефект шорсткості.

В обох випадках нанесення покриття можна контролювати кількість текстури, що наноситься на лист, за допомогою об’єму комірки анілоксового валу: чим він менший, тим менша кількість покриття буде перенесена на лист, і навпаки.

Крім розміру комірки анілоксового валу, для отримання кращого результату також дуже важливий тип гравіювання.

Найкращий вид гравіювання анілоксового валу для цього завдання: TactiLoX 2.0.

Холодне тиснення

Однією з найпривабливіших декоративних технологій у флексографії є ​​використання фольги на різних підкладках для паковання. Нанесення холодної фольги — дуже економічний спосіб для прикрашання паковання з вражаючими дизайнерськими характеристиками, які надають пакованню розкішної привабливості.

Процес нанесення холодної фольги так само легко налаштувати, як станцію друку з фотополімерною пластиною та рулоном ламінації. Визначення вірної лініатури і об’єму комірок анілоксу є ключовим фактором. Занадто великий об’єм, і буде складно відтворювати дрібний шрифт і тонкі лінії. Занадто малий об’єм призводить до ймовірності відшарування фольги по краях.

Найкращі результати холодного тиснення досягаються, коли для конкретного клею використовується відповідний об’єм анілоксу.

Рекомендована специфікація анілоксу: 700 lpi x 6 -7 см³/м² (MaxFlo+).

***

Рекомендується ретельно перевірити сумісність перед виробництвом, оскільки подібні підкладки або чорнила можуть відрізнятися між виробниками та партіями від одного виробника.

 

Офіційний представник Chesire Anilox Technogy

UVI SYSTEMS LLC

Україна, 03035, м. Київ, вул. В. Липківського, 37-В, оф. 335

Моб.: +38 (067) 975-43-33

E-mail: info.uvis@gmail.com, sales@uvisys.com.ua