Про FOTOLAB

Компанія FOTOLAB знаходиться в Одесі та вже близько 15 років спеціалізується на друці фотографій, виготовленні фотокниг та сувенірів.

Кілька років тому компанія встановила ЦДМ Konica Minolta AccurioPrint C3070L. Її інсталяція збіглася у часі з початком епідемії COVID 19. Через те, що основними клієнтами на фотопродукцію були фотографи, які обслуговували школи та дитячі садочки, кількість замовлень значно зменшилася, але попри це компанії вдалося вижити та досягти певних успіхів.

 

Бізнес в останні два роки

На початку повномасштабного вторгнення роботу знову довелося припинити, але вже за місяць компанія переїхала через те, що новий власник приміщення вирішив вдвічі підняти вартість оренди, та знову почала працювати.

Керівник компанії Андрій Нєгой та ще двоє співробітників пішли боронити Україну в ЗСУ, але решта колективу змогла втримати компанію на плаву завдяки налагодженій роботі, постійним клієнтам та автоматизації. Ключовим завданням було зберегти зарплати та можливість оплачувати оренду, ціни на свої послуги FOTOLAB не підіймала. 

Власник FOTOLAB вдався до відчутних інвестицій під час війни. Спочатку Андрій придбав УФ-принтер AUDLEY з робочим столом 60х90 см. Він наносить CMYK, білий та лак за один прохід. «Ціна була досить приємною. Я не хотів виходити в УФ-напрямок, але так трапилося. Окрім сувенірної продукції, цей принтер друкував етикетки. Друк білим та нанесення лаку дозволили виготовляти нестандартні вироби та розвинути цей напрямок», - розповідає Андрій Нєгой.

На виставку Rex Андрій їхав уже з готовими планами. Він придбав різальний планшетний плотер Vulcan FC-500VC (не для наліпок – для цього компанія має систему iMark, а для паковання) та розпитав про різальний плотер Roland VersaSTUDIO BN2-20. «Я подивився багато відео, і він ″зайшов″, попри високу вартість як для такого невеликого принтера», - говорить Андрій. 

Компанія LPS, яка незадовго до виставки REX стала авторизованим дилером Roland в Україні, запропонувала прийнятні фінансові умови, кредитування та певне розтермінування. Але це не знадобилося, оскільки Андрій Негой оформив банківський кредит за схемою «5-7-9».

 

Технологічний парк сьогодні

Основним напрямком для FOTOLAB  лишається фотобізнес. Компанія має дві швидкісні фотолабораторії Fuji Frontier 570 та 7700, для друку поліграфічної продукції та фотокниг використовується ЦДМ Konica Minolta AccurioPrint C3070L, для сувенірів – УФ-принтер AUDLEY, який  «в парі» з ламінатором по суті відтворює технологію УФ-DTF (Direct-to-Film).

 

Roland VersaSTUDIO BN2-20

Roland VersaSTUDIO BN2-20 купувалася насамперед для друку наліпок у тому числі для авто, саме тому власник FOTOLAB обрав версію з білим кольором. Андрій не виключає й інших застосувань, приміром, інтер’єрної графіки, але вважає, що ціна буде зависокою: треба шукати альтернативні чорнила. 

Клієнти компанії – середні та невеликі компанії, виробники малотиражної продукції, які не мають автоматів для наклеювання етикеток та не потребують рулонного друку. 

У цілому Андрій Негой задоволений Roland VersaSTUDIO BN2-20, зокрема якістю друку білим кольором та можливостями друку на Oracal: «Це недешева робоча конячка, але я дуже задоволений. Він свої грошей коштує, і я впевнений що друкувальні голівки (аналог DX5) проживуть досить тривалий час, а обладння довго працюватиме у тому ж режимі, що й зараз». 

Roland VersaSTUDIO BN2-20 – перший для FOTOLAB  плотер з функцією друку та різання. Андрій мав певні побоювання, оскільки бачив принтери-катери, які фахівці навіть на виставках не могли нормально налаштувати. До того ж не було попереднього досвіду роботи з рулонним обладнанням. 

Побоювання виявилися марними: усі функції Roland VersaSTUDIO BN2-20 досить просто налаштувати. Roland VersaSTUDIO BN2-20 має потужний функціонал та максимально автоматизований. «Машина самостійно себе чистить, нагадує про профілактичні процедури, а усе, що може сама — робить сама. З повторними операціями, операціями, коли треба разом розкласти декілька файлів, справляється на відмінно. Все дуже просто та зрозуміло описано у VersaWorks6. Також завжди можна отримати допомогу від інженерів LPS, навіть віддалену», — ділиться Андрій

 

Перспективи

FOTOLAB працює не лише в одеському регіоні, але й має чимало клієнтів по Україні. Попри постійні обстріли фотосегмент оживає: школи працюють, фотографи надають замовлення. Іноді навантаження навіть більше, ніж можна очікувати: «Замовлення йдуть хвилями. Багато людей повиїжджало або бояться, але решта розуміють, що треба жити далі — та живуть».

Решта напрямків теж поступово розвиваються. Зокрема вдається збільшувати обсяги роздрібних замовлень і на УФ-друк сувенірної продукції навіть попри зміну локації: працюють «сарафанне радіо» та зовнішня реклама.

Наразі Андрій Негой демобілізувався, але 70-80% часу приділяє роботі інструктором з підготовки бійців для ЗСУ. Водночас він дбає про розвиток своєї компанії й робить усе можливе, щоб її розширити. 

«Я розумію, що і бізнес треба підіймати, але без Перемоги цього всього не буде. Маю плани розвивати бізнес, але Перемога важливіша, тому робота у війську для мене – пріоритет», — каже підприємець. Довоєнні обсяги компанія ще не відновила, але динаміка позитивна, і є плани вийти на довоєнний рівень.