ЩАСЛИВА ДРУКАРНЯ
Керівник Happy Print Роман Щасливий працює в поліграфії понад 10 років. Компанію Роман створював разом з дружиною.
Спочатку працювали у квартирі, друкуючи на двох принтерах (для сублімаційного та фотодруку), мали й деяке допоміжне обладнання (термопреси). Відповідно, подружжя виготовляло чашки та футболки.
Поступово компанія розвинулася, змінила кілька виробничих приміщень, з’явилися наймані працівники.
Спочатку компанія Романа Щасливого називалася Good Brаnding, десь за два роки компанія змінила назву на Happy Print. Етимологія назви зрозуміла: засновник має прізвище Щасливий.
Ані фахової освіти, ані досвіду Роман з дружиною не мали. Започаткувати бізнес – було спонтанним рішенням. Подружжя до цього не займалося ані дизайном, ані поліграфією.
Наразі у Happy Print працює сім осіб. Компанія пропонує значний спектр послуг: додрукарські, цифровий, широкоформатний, УФ-друк, різноманітні післядрукарські послуги.


УФ-принтер Nokai у форматі А2 з опцією Kebab        

Сублімаційний принтер й преси для виготовлення кепок, чашок, футболок з появою УФ-друку використовуються трохи менше, бо УФ-друк забезпечує кращу якість та можливість масштабувати бізнес

Компанія весь час працює здебільшого з клієнтами «з вулиці». У цьому випадку, по-перше, дається взнаки «сарафанне радіо» (окремого SMM-менеджера компанія не тримає, тому засновники намагаються працювати в Інтернеті та соцмережах самостійно, але за 10 років найбільше замовників вдалося залучити саме завдяки «сарафанному радіо»), а по-друге, замовники бачать, що друкарня є справжнім виробником, а не посередником. Замовник бачить весь можливий спектр послуг: це цікаво як виробникові, так, власне, і замовникові. З іншого боку працювати напряму з людьми непросто. «Але за рахунок такого підходу в нас набагато більше клієнтів, і комунікація з клієнтами набагато краща».
У цифровий спосіб Happy Print друкує «абсолютно все», але насамперед наліпки (компанія має декілька різальних плотерів), але також й візитівки, листівки, брошури та каталоги.
Happy Print працює не лише з локальними замовниками (Вишневе та Софіївська Борщагівка), але й з усього Києва, навіть з усієї України.

Широкоформатний напрямок представлений у Happy Print сублімаційним Epson Stylus Pro GS6000, УФ-принтером Nokai у форматі А2 з опцією Kebab для виготовлення рекламно-сувенірної продукції. Сублімаційний принтер й преси для виготовлення кепок, чашок, футболок з появою УФ-друку використовуються трохи менше, бо УФ-друк забезпечує кращу якість та можливість масштабувати бізнес.
Happy Print нерідко виконує комплексні замовлення, незважаючи на те, що працює в основному з клієнтами сегменту В2С.
Компанія намагається закрити всі індивідуальні потреби в поліграфії кожного клієнта. Якщо Happy Print не має певного устаткування, але бачить, що попит на певні вироби зростає, то одразу купує потрібне устаткування: наприклад, нещодавно компанія придбала невеликий верстат для виготовлення закатних значків діаметром 56 мм.
Під час COVID працювати було нелегко, але Happy Print намагалася триматися на плаву. На початку війни стало набагато гірше. Компанія зупинялася, десь 2-2,5 міс. взагалі не працювала, бо працівники виїхали з Києва, а то й взагалі за кордон. Роман Щасливий повернувся першим і помаленьку почав підіймати виробництво, поступово люди почали вертатися, й десь з червня 2022 р. почалася повноцінна робота.
У 2023 р. компанія відчула наприкінці року певне передноворічне пожвавлення (на відміну від 2022 р., коли через блекаути довелося працювати на генераторі).


ЦИФРОВИЙ ВЕКТОР
Цифровий друк у Happy Print представлений шістьма машинами Xerox – двома монохромними БФП (Xerox® WorkCentre 5735 та Xerox® DocuColor 5760) та чотирма кольоровими (Xerox® DocuColor 240, Xerox® Color 550, Xerox® 700i Digital Color Press та останнє придбання – Xerox® PrimeLink® C9070).
З «Мегапринт» Роман Щасливий працює вже багато років: як по ЦДМ, так і за напрямком постачання витратних матеріалів. Певний
час засновник Happy Print придивлявся до ЦДМ Xerox нових серій, бажано, схожих за функціоналом та побудовою на ті ЦДМ, що вже
працювали у компанії.
ЦДМ Xerox® PrimeLink® C9070 компанія Happy Print придбала в рамках акції «Друкуймо до Перемоги безкоштовно», яку Xerox Україна запустила разом з партнерами (включаючи «Мегапринт»).
Роман Щасливий зазначає, що акція заслуговує на увагу: 10 комплектів тонерів (у випадку Happy Print цього вистачить на 8-10 місяців друку, залежно від обсягів роботи) та комплект фотобарабанів за умови придбання Xerox® PrimeLink® C9070.
ЦДМ була потрібна Happy Print у будь-якому випадку. Компанія має Xerox® DocuColor 240, Xerox® Color 550… (раніше мала Xerox® DC12, Xerox® WorkCentre 7328), тобто працювала з багатьма версіями устаткування американського виробника ЦДМ, тому рішення щодо чергової інтеграції молодшої ЦДМ від компанії було логічним.
У попередніх ЦДМ компанії певною проблемою було дотримання кольору в рамках накладу (зокрема, у Xerox® DocuColor 240,
Xerox® Color 550), у от у Xerox® PrimeLink® C9070 стабільність кольору в накладі покращилася. Зручність інтерфейсу, доступність драйверів на самому апараті теж покращилися: наразі можна просто зайти на сторінку Xerox® PrimeLink® C9070 та скачати всі потрібні драйвери та програми для роботи з ЦДМ. Та й зручність: україномовний інтерфейс.
Після появи Xerox® PrimeLink® C9070 замовники, можливо, і не побачили змін якості на краще, проте самі фахівці Happy Print помітили, що проблемні кольори (рожевий, світло-блакитний, світло-сірий), які Happy Print не могла отримати на попередніх ЦДМ, на Xerox® PrimeLink® C9070 відтворюються чудово.


ПРО РІШЕННЯ
ЦДМ Xerox® PrimeLink® C9070 замінила ЦДМ Xerox® Color C60/C70 (а прабабцею Xerox® PrimeLink® C9070 була легендарна Xerox® DocuColor 240/250 «Olympia»).
ЦДМ Xerox® PrimeLink® C9070 запозичила у старших моделей досить багато, щоб претендувати на роль самодостатньої бойової
одиниці: робота з щільними матеріалами, друк у банерному форматі, універсальні та гнучкі фінішні модулі, можливість використання систем автоматизації та алгоритми растрування для друку різних типів поліграфії.
ЦДМ забезпечує найвищу якість друку, пропонує користувачам можливості управління кольором та налаштування типових робочих процесів.
Низка можливостей, втілених у Xerox® PrimeLink® C9070, розроблялися для старших моделей (Xerox® Iridesse® Production Press
та Xerox® iGen5® Press), але реалізовані й у молодших лінійках – Xerox® Versant® Press та Xerox® PrimeLink®. Зокрема, це можливість
друку на папері щільністю 350 г/м². У Xerox® PrimeLink® C9070, як і в машинах старших лінійок компанії, реалізовано можливість друку на листах завдовжки до 660 мм, що дає змогу виробляти банери, книжкові обкладинки та календарі. Причому друк на аркушах банерного формату виконується зі стосу до 250 аркушів, на відміну від обладнання інших вендорів у базовій комплектації, де друк у банерному форматі виконується по 1 аркушу.
У базовій комплектації Xerox® PrimeLink® C9070 лист банерного формату подається з лотка звичайного друку. А якщо машина оснащена модулем подачі на 4000 аркушів, банер подається з верхнього лотка.
Використання хімічно вирощеного, низькоплавкого тонера EA Low Melt Toner з дрібними однорідними частинками забезпечує бездоганну якість із плавними переходами та офсетним рівнем якості друку. ЦДМ має кращі у своєму класі характеристики, забезпечуючи роздільну здатність кольорового друку 2400x2400 dpi, бездоганну передачу дрібних деталей, плавні градієнти і точне відтворення кольорів. Залежно від об’єктів, які треба друкувати, користувач Xerox® PrimeLink® C9070 може обрати оптимальний вид растру.
У Xerox® PrimeLink® C9070 можуть використовуватися контролери друку DMP, які є абсолютно самодостатніми і підходять для обробки всіх типових поліграфічних завдань. Якщо потрібні більш глибоке управління кольором, друк фотографій, краще придбати контролер Fiery ЕХ-С, з широким інструментом управління кольором, чергами друку.
Для Xerox® PrimeLink® C9070 є три варіанти пічки – універсальна (йде в комплекті), для друку на щільних матеріалах та спеціальна пічка для друку на конвертах. У ЦДМ Xerox® PrimeLink® C9070 реалізовано засоби автоматизації, загальні для всієї лінійки ЦПМ Xerox.
Система автоматизації налаштувань друку Simple Image Quality Adjustment (SIQA) у Xerox® PrimeLink® C9070 так само, як у Xerox®
Versant® 280 Press, використовує сканер, який знаходиться зверху на машині (у старших моделях Xerox® Versant® 3100, Xerox® Iridesse® Production Press та Xerox® iGen5 сканер вбудований у тракт проходження паперу, і налаштування виконуються повністю в автоматичному режимі).
У Xerox® PrimeLink® C9070 Simple Image Quality Adjustment (SIQA) працює у напівавтоматичному режимі. Оператор запускає програму SIQA, роздруковує спеціальні шаблони аркушів з мітками, сканує їх на апараті, і далі коригування виконуються системою автоматично. Процедура може бути запущена з дисплея управління апаратом і займає лише кілька хвилин.
Як і в старших машинах, в Xerox® PrimeLink® C9070 реалізовані три основні налаштування:
налаштування приводки та геометрії для ідеального поєднання «лице-зворот» незалежно від носія та розміру листа;
автоматизоване налаштування струмів перенесення для лиця та звороту (щоб уникнути різнотонів на розворотах;
автоматизоване налаштування рівномірності заливки по ширині листа, що зменшує кількість браку.
У Xerox® PrimeLink® C9070 реалізовано можливість інтеграції з FreeFlow Digital Workflow Collection та партнерськими рішеннями, які забезпечують високу продуктивність робочого процесу, інновації та автоматизацію, а також рішеннями для друку змінних даних.
Крім того, у Xerox® PrimeLink® C9070 є можливість використовувати програму Connect Key.
Xerox® PrimeLink® C9070 прийшла на зміну Xerox® Color C60/C70, тому більшість витратних матеріалів та запчастин аналогічні та мають такі ж номери, як у Xerox® Color C60/C70. Відповідно, друкарні, які раніше друкували на Xerox® Color C60/C70, у яких залишилися якісь витратні матеріали та запасні частини, можуть спокійно використовувати їх на Xerox® PrimeLink® C9070.
До того ж Xerox® PrimeLink® C9070 – це машина «3 в 1», у якій реалізовано можливість друкувати змінними комплектами тонерів.
Xerox® PrimeLink® C9070 не дозволяє друкувати з додатковими ефектами за один прогін (їх доводиться наносити за другий прогін після заміни картриджів та модулів ксерографії).

Таблица 1. Технические характеристики Xerox® PrimeLink® C9070

Параметр

Значение

Швидкість друку

До 70 А4/хв. (кольоровий режим), до 75 А4/хв. (монохромний режим)

Роздільна здатність

2400x2400 dpi

Макс. формат

330х488 мм або 330х660 мм в режимі банера

Щільність материалов

60-350 г/м², до 256 г/м² (дуплекс)

Рекомендоване навантаження

До 60 000 А4/міс.

Макс. навантаження

До 300 000 А4/міс.

ПРО СПІВПРАЦЮ З «МЕГАПРИНТ»
Happy Print купує в «Мегапринт» витратні матеріали вже досить тривалий час. «Чому саме «Мегапринт»? Якось зателефонував
мені керівник відділу продажів «Мегапринту» Валерій Косминін і запропонував співпрацю, відтоді ми зробили декілька закупок, і
вже багато років працюємо). Чудова кооперація, проблем взагалі жодних не виникає, ані з приводу оплат, ані з приводу документації», – зазначає Роман Щасливий.
До речі, жодна одиниця друкувального устаткування в Happy Print ніколи не була на клік-контракті. Компанії простіше переставляти запасні частини з однієї машини на іншу (Happy Print завжди намагається купувати сумісні між собою ЦДМ, можливо, не так як вузлами, але окремими запчастинами). В рамках клік-контракту цього робити не можна.


ПЕРСПЕКТИВА
Роман Щасливий розглядає можливість використання у майбутньому в своїх ЦДМ додаткових кольорів, особливо можливістьдруку псевдолаком (прозорим тонером). Під час війни Happy Print вдається до певних інвестицій. І в амбіційних планах Романа Щасливого – придбання офсетної машини, але цей крок потребує зовсім іншого приміщення.