У липні Printweek дізнався, що видавець Sun і Times News UK і власник Daily Mail DMG Media розглядають можливість об’єднати свої поліграфічні активи, щоб створити більш рентабельне та ефективне виробниче рішення в умовах зменшення накладів. Тепер це знайшло підтвердження: дві медіагрупи співпрацюють над створенням нового СП – яке наразі називається «NewCo». Вони вироблятиме газети, здійснюватиме логістику й стане довгостроковим та більш стійким рішенням для друкованих газет.

Сторони відзначили, що загальний наклад національних друкованих газет скоротився більш ніж на 60% за останні 10 років, «а складний економічний клімат у поєднанні зі зростанням інфляційних витрат і прискоренням пандемії Covid-19 створили значний додатковий тиск на медіаіндустрію».

Згідно з планами, які підлягають затвердженню регуляторними органами та консультацій із співробітниками, заводи DMG у Терроку та Діннінгтоні будуть закриті. На всіх трьох підприємствах Newsprinters працюють однакові машини Manroland Colourman потрійної ширини, загальною кількістю 19, і вони мають величезну потужність, яка використовується недостатньо.

Нова команда вищого керівництва буде залучена з News UK і DMG Media. Очікувані переваги включають величезну ефективність друку та поширення.

Якщо плани здійсняться, три локації випускатимуть близько трьох мільйонів газет на ніч і майже 22 мільйони газет на тиждень.

Незважаючи на створення нових посад, плани також поставлять під загрозу ще невизначену кількість співробітників.

Керівництво обох організацій зробило важливі заяви. Керуючий директор Newsprinters UK Даррен Баркер зазначив: «Щодня у Великій Британії друкуються та поширюються мільйони газет, які інформують і розважають мільйони своїх лояльних читачів.

Але реальність полягає в тому, що кількість читачів друкованих видань скорочується вже кілька років, і сектор відчуває дедалі більший тиск, щоб краще узгоджувати потужності з попитом. Я вважаю, що це спільне підприємство є справді захоплюючим рішенням, яке визначає довгострокове стійке майбутнє для газетної поліграфічної галузі, клієнтів та екосистеми національних щоденних газет у Великобританії».

Директор із виробництва DMG Media Group Джулія Палмер-Поучер назвала DMG Media передовою в трансформації індустрії новин і сказала, що бізнес також залишається «відданим своїм друкованим виданням, своїй робочій силі та своїм читачам». Вона зазначила: «Десятирічне падіння накладів друкованих видань не поєдналося зі змінами в друкарських потужностях, і ми маємо знайти способи зберегти комерційну життєздатність фізичних газет, які мають важливе майбутнє.

Ця запропонована комбінація забезпечить довгострокове рішення для друкованих видань Mail і стабільне майбутнє для газетної поліграфічної галузі. Ми усвідомлюємо, що це буде невизначений час для тих, хто потенційно постраждає, і нашим пріоритетом є надання персоналу підтримки впродовж цього процесу».

Підприємство DMG Media у Діннінгтоні, у Південному Йоркширі використовує три машини Manroland Colourman потрійної ширини, тоді як Thurrock в Ессексі виділяється з точки зору його виробничих установок і використовує флексографічні газетні машини Koenig & Bauer Courier.

DMG Media також має менший друкарський завод у Карні (Північна Ірландія), який не є частиною плану спільного підприємства. Окрім власних видань, Newsprinters наразі укладає контракти на друк для низки інших видавництв, у т.ч. для проданих Telegraph, Financial Times і London’s Evening Standard.

Група також надає послуги з поширення Guardian. DMG ще надає послуги з друку за контрактом, хоча нещодавно втратила угоду щодо друку видань National World, які переходять до Newsquest.

News UKоголосили, що проводили консультації щодо планів закриття заводу в Ноуслі в травні через зменшення обсягів, але локація отримала «відстрочку» через два місяці, з «надійною альтернативою» на столі, деталі якої тепер сталі зрозумілими.

Згідно з останнім звітом і звітністю, продажі газетних компаній склали £184,5 млн стерлінгів, а прибуток до оподаткування — £11,8 млн. DMG’s Associated Print Holdings веде дочірні компанії та не розкриває свій обіг.

За період, що закінчився 2 жовтня 2022 року, бізнес отримав операційний збиток у розмірі £755 000 (операційний збиток у 2021 році — £733 000).

Окрім нового спільного підприємства, у Великій Британії працюють інші газетні друкарні із кількома офісами – Newsquest із чотирма регіональними друкарнями; Reach має три та претендує на статус найбільшої «контрактної» друкарні газет у Великобританії.

У спільній заяві News UK і DMG також наголошується, що плани обмежуються друкарським виробництвом, а інші операції (редакційна та комерційна діяльність) повністю розділені.