Перша друкарська фабрика в Радебойль-Наундорфі

 

Компанія від самого початку привернула увагу світового ринку. Першим серед інноваційних рішень було «пристосування для переміщення друкарської основи високошвидкісних друкарських машин», планетарний привід, який дав назву багатьом моделям машин і був прийнятий як назва для всієї компанії з 1938 року.

У 1932 р. Planeta випустила першу в світі чотириколірну листову офсетну машину. Іншим винаходом, вперше сконструйованим у Радебойлі, була листова офсетна друкарська секційна машина, представлена в 1965 році.

У 1965 р. Planeta визначила новий стандарт для аркушевих офсетних друкарських машин, створивши секційну конструкцію

 

Останні розробки, за допомогою яких Koenig & Bauer продовжує встановлювати міжнародні стандарти в аркушевому офсеті, включають такі рішення автоматизації, як DriveTronic SIS, повністю автоматична логістика форм і різноманітні варіанти цифровізації. Листові офсетні машини Rapida сьогодні забезпечують неперевершену продуктивність у багатьох форматах, а також є світовими чемпіонами зі швидкості підготовки до друку. Rapida 106 X забезпечує продуктивність до 20 000 арк./год.

Завдяки комплексним рішенням автоматизації саме друкарська машина визначає майбутнє аркушевого офсету.

Впродовж 125 років виробництва на цьому місці неминуче було також кілька падінь і «темних» періодів: дві світові війни, гіперінфляція та валютні реформи, планова економіку років НДР, подальша реструктуризацію для ринкової економіки та катастрофічна повінь на Ельбі 2002 року.

Однак працівники знову й знову підтримували свою компанію – з пристрасною відданістю, запроваджуючи неперевершені навички та генеруючи незліченну кількість хороших ідей для того, щоб покращити долю обладнання.

Сьогодні фабрика Koenig & Bauer у Радебойлі — це набагато більше, ніж просто центр класичного листового офсету. Вона також об’єднує всі групові дії, пов’язані з інтегрованим робочим процесом виробництва паковнаня. Поточний портфель продукції в Радебойлі включає ротаційні висікальні машини на основі офсетної платформи. Плоскі висікальні машини постачаються дочірньою компанією Koenig & Bauer Iberica в Барселоні. До цього додається фальце-склеювальне обладнання з Koenig & Bauer Duran зі Стамбула. Таким чином, продукція Koenig & Bauer охоплює весь технологічний ланцюжок виробництва складних картонних коробок.

Користувачі з усього світу приїжджають до Customer Experience Center (CEC), щоб побачити останні інноваційні рішення

 

Разом із листовими офсетними машинами інженери-конструктори Радебойля, які працюють у рамках спільного підприємства з компанією Durst, розробили VariJET 106, ЦДМ, яка поєднує сильні сторони струменевого друку та переваги офсетного процесу. Нова машина піднімає друк паковання на новий рівень і дає змогу створювати інноваційні, орієнтовані на майбутнє пакувальні рішення.

Перші машини цієї серії користувачі введені до експлуатації впродовж останніх кількох місяців.

Фабрика в Радебойлі сьогодні є будинком для трьох бізнес-підрозділів: Koenig & Bauer Sheetfed, що відповідає за ринкові сегменти листового офсетного та післядрукарського обладнання (вкл. розробку, виробництво, продаж і обслуговування), Koenig & Bauer Industrial (внутрішній і зовнішній постачальник виробничих послуг), а також Koenig & Bauer Deutschland (компанія з продажу та обслуговування на ринках Німеччини, Австрії та Швейцарії). Усі три підрозділи є основними елементами загальної групи Koenig & Bauer.

Водночас, разом з численними постачальниками та діловими партнерами, вони утворюють міцну основу для місцевого та регіонального ринку праці в долині Верхньої Ельби. З експортом майже 90% Koenig & Bauer також може вказати на показники міжнародної торгівлі, що значно випереджає середні національні показники Саксонії та Німеччини (36 і 40,7%, відповідно).

Завод у Радебойлі святкує своє 125-річчя різними способами. 23 серпня міністр-президент Саксонії Міхаель Кречмер відвідав фабрику та відповів на запитання працівників у рамках неформального «барбекю-чату».

29 вересня для працівників організували особливий день урочистостей. Також були присутні діючі та колишні члени наглядової та виконавчої ради. Урочистості дали працівникам можливість побачити «свою» компанію в іншому світлі — з шатром для вечірок і розважальними ятками, з культурними та музичними моментами та закусками на будь-який смак.

Міхаель Кречмер також передав свої привітання у вигляді відеозвернення, в якому підкреслив: «Для мене чудово бачити, як ви вели фабрику з такими великими традиціями в майбутнє».

Подальші заходи з клієнтами, акціонерами, діловими партнерами та співробітниками з інших підрозділів групи заплановані на жовтень. Слід також згадати багатоілюстровану пам’ятну книгу, яка пропонує незвичайне уявлення про те, що відбувається за лаштунками виробництва друкарських верстатів, і знайомить з деякими із 1800 співробітників через серію захоплюючих історій.

 

Виробництво друкарських верстатів у Саксонії (основні моменти)

1898 Заснування Dresdner Schnellpressenfabrik

1902 Отримано патент на планетарний привід; це стало джерелом назви нового продукту, а згодом і назви компанії

1924 Злиття для створення Dresden-Leipziger Schnellpressenfabrik

1932 Planeta Deca: перша в світі чотириколірна листова офсетна машина

1938 Назву компанії змінено на PLANETA Druckmaschinenwerk 1948

Заснування VEB Druckmaschinenwerk Planeta

1952 р. Високошвидкісна машина Planeta Super-Tertia

1965 р. Представлення Planeta Variant, першої листової офсетної секційної машини

1967 р. Зареєстровано патент на конвертоване вдосконалювальне обладнання для секційних машин

1972 Завершення будівництва виробничого цеху площею 42 000 м²

1986 Постачання листової офсетної десятисекціної машин  до США

1991 Поступове поглинання Treuhand та інтеграція в Koenig & Bauer Group

1998 р. Святкування сторіччя

2002 Повінь на Ельбі, яка буває раз у житті, загрожує заводу

2008 Rapida 106 оголошено світовим чемпіоном зі швидкості налагодження (15 завдань по 520 аркушів кожне за 59 хв. і 36 сек.)

2016/2018 Після інтеграції Iberica та Duran Machinery ноу-хау у сфері друку та післядрукарської обробки охоплює весь робочий процес виробництва пакування

2021 Перші машини Rapida з повністю автоматичною логістикою пластин

2023 Постачання першої VariJET 106, цифрової струменевої машини для виробництва паковання майбутнього