Ваучери (Gutscheine або Notgeldscheine) фабрики Hostmann-Steinberg періоду гіперінфляції 1923 на 100 000 марок і 10 мільярдів марок.

 

За оцінками компанії європейський ринок фарб для комерційного та видавничого друку скоротився приблизно на 50% у період з 2016 по перший квартал 2023 р., в т.ч. через перехід періодики в онлайн.

Зростання ринку фарб для друку паковання занадто мале, щоб компенсувати це падіння, і «зусилля з оптимізації компанії hubergroup знивелювали це зростання».

«Ринкова кон’юнктура hubergroup дедалі погіршилася через численні непередбачені кризи останніх років (пандемія, збої в ланцюжку поставок, воєнні дії в Україні, санкційна політика) та несприятливу політичну обстановку в Німеччині та Європі.

Зростання змістилося з Європи на інші ринки, особливо в Азію, де, за прогнозами експертів, ринок друкарських фарб зростатиме на 5,2% на рік аж до 2031 року», — зазначає компанія у прес-релізі.

Щоб адаптуватися до цих обставин, керівництво hubergroup планує реорганізацію, що включає:

  • скорочення «надлишкових виробничих потужностей» (призведе до втрати близько 300 робочих місць на виробництвах компанії в Німеччині);
  • підприємство у Целлі зосередиться на виробництві та обслуговуванні німецькомовного ринку (DACH), а також на технологіях флексографічного та глибокого друку. Ділянка сумішевих фарб у Целлі буде збережена та модернізована. Серійне виробництво буде закрите;
  • для скорочення глобального надлишку потужностей та підвищення завантаження поблизу клієнтів виробництво фарб, яке раніше здійснювалося на заводі в Целлі, буде переведено на існуючі заводи у Вроцлаві (Польща) та в Індії до кінця 2024 року;
  • адміністративні, НДДКР та виробничі підрозділи hubergroup у Німеччині будуть адаптовані до нових реалій – близько 300 співробітників втратить роботу.

«На заводі в Целлі з 350 співробітників буде звільнено близько 250», — повідомляє місцева Cellesche Zeitung, що надрукувала, до речі, свій перший номер 2 квітня 1817 фарбами фабрики Hostmann-Steinberg в Целлі, що увійшла до складу hubergroup в 1977 році.

У фіналі релізу компанія так окреслила перспективи: «Реорганізація hubergroup призведе до зниження її залежності від сектора друкарських фарб, що скорочується, і в довгостроковій перспективі до перетворення на хімічну компанію, яка приділятиме більше уваги сировині для хімічної промисловості та друкарським фарбам для пакувальної індустрії. Це відкриє для групи нові можливості зростання, які раніше були закриті».

Портал Celler Presse опублікував репліку члена Бундестагу від партії Альтернатива для Німеччини Томаса Ерхорна під промовистим заголовком «AfD закликає до негайної відмови від політики уряду, спрямованої проти бізнесу. Деіндустріалізація почалася і в Целлі».

«Тепер, коли деіндустріалізація, на жаль, повною мірою прийшла і в Целлі, я закликаю федеральний уряд припинити нарешті свій антипідприємницький курс і дати нашим місцевим підприємствам надійну перспективу на майбутнє. Очевидно, що енергетична, екологічна та санкційна політика червоно-зелено-жовтого уряду руйнує нашу країну та знищує її процвітання. Ті, хто серйозно ставиться до присяги, даної на Основному Законі, не повинні продовжувати ідеологізовану ліво-зелену політику, спрямовану проти наших компаній. Як видно на прикладі концерну hubergroup, саме працьовиті робітники Німеччини першими страждають від цього урядового божевілля», — зазначає Ерхорн.