За даними ужгородської муніципальної варти, ці 50 фактів порушення вже пройшли всі етапи: від отримання приписів від інспекторів муніципальної варти до демонтажу вивісок або виправлення до встановлених норм. Більшість підприємців виправляють ситуацію без демонтажу, але є і такі, хто прибирає вивіски.
«В Ужгороді ситуація з вивісками не дуже добра. Я спілкувався з колегами зі Львова, Івано-Франківська, там усе погоджується і виправляється з першого-другого разу. Ужгород — не менш важлива історична пам’ятка України, але у нас можуть і три, і чотири рази виписувати приписи на виправлення чи демонтаж вивіски. Десь букву не допишуть, колір не за вимогами, використаний матеріал не той», — коментує заступник начальника відділу контролю за благоустроєм Ужгородської міської ради Роман Волошин.
За порушення вимог щодо вивісок і реклами в Ужгороді підприємці можуть отримати адміністративний штраф: від 850 до 1700 грн, в залежності від того, як підприємець відреагує на зауваження та припис від муніципальної варти. Фотофіксація порушення разом з протоколом відправляється до адміністративної комісії Ужгородської міської ради і виписуються штрафи.
У муніципальній варті пояснюють, що після двох-трьох відмов виправити вивіску або рекламу, інспектор пише на підприємця ще один припис, де вказано, що демонтовувати вивіску приїдуть працівники комунальної служби. За кошти власника вивіски відбувається демонтаж, або ж він сам її демонтує.