Розробки функціональних покриттів, здатних не впливати на процес вторинної переробки паперового, картонного та гофрокартонного паковання, наразі перебувають у центрі уваги дослідницьких лабораторій. Зокрема, низка найбільших гравців ЦПП вже інвестувала у покриття, які дають змогу виготовляти паковання з абсолютно новою додатковою функціональністю.

Згідно з проведеним аналізом, обсяг виробництва подібних покриттів у 2023 р. складе $8,56 млрд, що еквівалентно 3,37 млн тонн цієї продукції. Експерт Smithers прогнозує, що через зростання попиту на подібні матеріали обсяг їхнього споживання у світі зросте в 2028 р. до рівня $10,79 млрд, із середньорічним зростанням (CAGR) 4,7% на весь п’ятирічний період.

Постійна потреба в таких покриттях призведе до того, що поточного року їх буде вироблено вже 4,25 млн тонн. Найбільша частка попиту (77%) на нові технології припадає на підприємства харчового сегменту ринку, зацікавлених у функціональних бар’єрних покриттях для захисту паперу та картону від жиру, олії та вологи.

Через заборону використовувати одноразову пластикову тару випуск харчових лотків та паперових стаканчиків із бар’єрними властивостями стає для таких підприємств пріоритетним. Технологічний прогрес у галузі поверхневої обробки паперу та картону дає змогу диверсифікувати функціонал целюлозного паковання, що може використовуватися в колись недоступних секторах ринку.

Чудовий приклад – розробки низки великих брендів, які активно інвестують у пляшки для напоїв, виготовлених на паперовій основі. Оцінюючи перспективи розвитку різних методів формування захисних покриттів, автори звіту прогнозують найшвидше зростання технологій нанесення термопластичних полімерів, з якими поки що активно конкурують алюмінієва фольга та силіконові покриття.

У звіті зазначається, що, незважаючи на велику популярність воску, його частка впродовж п’ятирічного періоду, що розглядається, буде знижуватися, поступаючись місцем фторохімічним покриттям, що набирають популярність. Окрему увагу автор приділяє термохімічному процесу так званого хроматогенезу (Chromatogeny) целюлозних волокон, що надає паперу та картону високий рівень гідрофобності, що зберігається впродовж усього їхнього використання.