Labelexpo Europe 2023 перетворюється на знаменну подію, яка відкриває для відвідувачів Brussels Expo «відкладений на чотири роки розвиток технологій» (виставку скасовували). Ключові теми шоу – автоматизація, стійкість і диверсифікація.

Автоматизація означає не лише автоматичне налаштування, але й інтеграцію машин в мережу управління підприємством. Це дає змогу використовувати такі функції, як наскрізне управління кольором, моніторинг машини в режимі реального часу та звітування про виробничі дані через хмару.

Ми також бачимо застосування машинного навчання та штучного інтелекту, пов’язаного з камерами на машинах та іншими датчиками.

Ініціатива Labelexpo Europe 2023 Automation Arena висвітлить ці тенденції, продемонструвавши повний виробничий процес від створення файлів до цифрового друку та конвертації. Серед учасників CERM, Esko, AVT, Xeikon і Grafotronic. Крім автоматизованого налаштування та перевірки процесів друку та конвертації, CERM MIS збиратиме інформацію в режимі реального часу через хмарний портал, який відвідувачі зможуть контролювати на своїх власних інтелектуальних пристроях.

На Automation Arena друкуватимуться типові винні етикетки з новою вбудованою функцією металізації, розробленою Kurz для машини Xeikon.

Також буде проведено майстер-клас з винних етикеток від Label Academy, присвячений рушійним силам ринку та новітнім технологіям у матеріалах, друці та обробці. Переваги автоматизації включають зменшення кількості відходів, збільшення часу безперебійної роботи та зменшення потреби в ручному втручанні, що стає дедалі важливішим, оскільки труднощі з підбором персоналу в галузі посилюються.

Диверсифікація означає здатність працювати з широким спектром складних матеріалів, включаючи формати первинного паковання разом із основними матеріалами, чутливими до тиску. Цьогорічна Labelexpo Europe знаменує справжній перелом у цьому плані, демонструючи виробництво стоячих пакетів («паучів») з паперу та плівки, термозбіжних і обертових етикеток, а також етикеток, чутливих до тиску.

Мабуть, уже час називати Labelexpo поліграфічною виставкою. Відвідувачі можуть стежити за маршрутом гнучкого паковання, який охоплює як цифрові, так і звичайні технології друку, конструкції матеріалів, покриття, ламінування, вимоги до чорнил та затвердіння, варіанти внутрішнього та зовнішнього оздоблення, контроль якості та тестування міграції чорнил та лаків.

Крім того, відбудеться спеціальний майстер-клас із гнучкого паковання Label Academy, який включатиме презентацію про поточний статус проєкту UVFoodSafe.

На виставці Labelexpo Europe 2023 будуть представлені дві нові цифрові машини для виробництва гнучкого паковання. HP Indigo запускає 200-тисячну рулонну машину, наступницю надзвичайно успішної HP Indigo 20000.

HP також запустить екосистему «фабрики цифрових пакетів», демонструючи виробництво пакетів і обробку інших складних матеріалів, у т.ч. термозбіжних етикеток.

Xeikon проведе глобальну презентацію ЦДМ XT-500, у якій використовується технологія тонера компанії Titon для друку на паперових пакетах без захисного лаку (ця машина буде на Automation Arena). Xeikon також запускає модуль вимірювання якості (QMM), який додатково може встановлюватиметься на всіх друкарських машинах серії Cheetah 3.0 CX і відповідатиме за моніторинг щільності та реєстрації впродовж усього накладу.

Цього року стартує нова хвиля струменевих технологій на водній основі для виготовлення гнучкого паковання, а Screen на виставці Labelexpo вперше демонструє друкарську машину Truepress Pac520P у друці паперових пакетів.

УФ-флексографічні машини середньої ширини (670 мм) також демонструватимуть друк і перетворення як гнучкого паковання, так і термозбіжних етикеток:

  • Nilpeter представить машину FA-26;
  • Bobst запропонує Master M6 із технологією onECG для друку з розширеною кольоровою гамою;
  • Lombardi представить свою Invicta i1 шириною 670 мм, яка друкує складні плівки та полістиролові етикетки.

Lombardi також представляє свою нову технологію Invicta i2 mid-web.

Зі сказаного вище вже має бути зрозуміло, що флексографія повертається на Labelexpo Europe 2023 після майже відсутності на Labelexpo Americas 2022.

Mark Andy випускає нову флексографічну повністю сервопривідну машину серії Pro, оптимізовану для ефективного перетворення етикеток, чутливих до тиску. Це модульна система, яка включає систему моніторингу виробництва sMArt Link Mark Andy.

Цікаво, що Mark Andy каже, що машину можна будь-коли оновити до гібридної за допомогою технології компанії Digital Pro Max.

Omet представляє на Labelexpo нещодавно запущену технологію флексодруку KFlex. KFlex це модульна платформа, яка дає змогу швидко міняти місцями друкарські та оздоблювальні секції, й містить пакет автоматизації, спрямований на усунення потреби в кваліфікованих операторах.

Nilpeter демонструє повністю автоматизовану FA-17, тоді як Etirama запускає свою флексографічну машину початкового рівня, SPS3 із сервоприводом і електронною попередньою реєстрацією.

Є нові розробки й гібридних флексо/струменевих машин. Nilpeter і Screen запускають гібридну машину третього покоління, яка поєднує струменевий УФ-струменевий механізм SAI від Screen із флексографічною платформою Nilpeter FA-Line.

Буде продемонстровано розширену палітру друку та можливості білого друку на Nilpeter FA-Line. Крім того, Screen представляє вбудований прототип цифрового праймера для Truepress L350UV SAI для вирішення проблеми поганої адгезії чорнил на деяких підкладках. Omet представляє останню версію гібридної машини XJet на основі цифрового двигуна Durst Tau.

Це також буде захоплююче шоу для автономних технологій цифрових машин. Gallus представить на Labelexpo Gallus One, розроблену спільно з Heidelberg. Машина шириною 340 мм побудована на платформі Gallus Labelmaster і друкує зі швидкістю до 70 м/хв. HP Indigo представляє на виставці машину V12, що працює зі швидкістю 120 м/хв. у шестикольоровому режимі, після успішного глобального запуску на Labelexpo Americas торік.

Durst відзначає глобальний запуск технології Hawk Eye, інтегрованої в машину Tau w510 RSCi. Hawk Eye використовує «комп’ютерний зір» і штучний інтелект, щоб визначити, які кольорові канали повнокольорового зображення потрібно налаштувати в режимі реального часу, щоб зберегти якість зображення.

W510 RSCi буде додатково оснащений нещодавно розробленою Durst можливістю наносити подвійний білий колір. Машина друкує зі швидкістю 100 м/хв. на матеріалі шириною 510 мм. Durst обіцяє на виставці запустити нову цифрову машину.

Окрім ЦДМ AccurioLabel 400 на основі тонера, Konica Minolta демонструє базову модель AccurioLabel 230, з фінішером DC 330 Mini з інтегрованим струменевим модулем від Industrial Inkjet Ltd (IIJ). Цей пристрій можна використовувати для широкого діапазону застосувань від білих до захисних чорнил і цифрових лаків.

Низку цифрових технологій, запущених торік у Чикаго, вперше буде показано у Європі. Domino демонструє УФ-струменеву N730i з роздільною здатністю 1200 dpi із технологією друкувальної голівки Bitstar від материнської групи Brother. Машину оснащено додатковими флексографічними станціями до та після цифрового друкарського механізму.

Dantex Group демонструє PicoJet 1200 з оновленим інтерфейсом, вищою якістю друку та фінішними можливостями, тоді як Dilli демонструє струменеву УФ-машину Neo Picasso з оновленим контролем натягу для більш стабільного друку.

Перелік представленого обладнання на виставці продовжує зростати, тому перевіряйте іноді www.labelexpo-europe.com.