Видавничо-друкарський комплекс Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна» засновано 25 років тому. Він має у своєму складі друкарський та редакційний відділи. Установа надає цілий комплекс послуг: починаючи з видавничих та закінчуючи друкарськими та післядрукарськими процесами.

Тривалий час основною спеціалізацією видавничо-друкарського комплексу був офсетний друк навчальної літератури для потреб Університету «Україна». Але з часом стало зрозумілим, що офсетний друк не зовсім відповідає виробничим потребам через скорочення довжини накладів основних видів продукції комплексу.

ЕВОЛЮЦІЯ В 10 РОКІВ

Спеціалізація видавничо-друкарського комплексу  виготовлення книжок, брошур, журналів обліку, дипломів для Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна», який має також 18 філій по всій території України. Тому й обсяг випуску науково- методичної літератури досить суттєвий.

На початку 2000-х років ці потреби цілком задовольняв парк офсетного устаткування у складі однокольорових машин ф. А3 Ryobi 512 та ф. В3 GTO 52-1. Остання використовувалася для друку повноколірної продукції (насамперед, обкладинок книжок).

Згодом стало зрозумілим, що офсетний друк не зовсім відповідає виробничим потребам насамперед, через тривалі терміни друку (адже кольорову продукцію доводилося виготовляти у чотири прогони), а також скорочення накладів. Спочатку у видавничо-друкарському комплексі Університету «Україна» спробували запровадити різографію, але цифрові дуплікатори не давали потрібної якості.

Тому нарешті було вирішено перейти на цифровий друк і створити сучасну цифрову друкарню. У видавничо-друкарському комплексі інсталювали декілька БФП Ricoh™ Afficio, потім монохромні Konica Minolta bizhub c950, 951, в т.ч. вживані.

Наразі назріла нагальна потреба інвестувати у нову кольорову ЦДМ.

 «Ми звісно 10 років йшли до того, щоб придбати кольорову ЦДМ: були мотиви та сподівання її придбати, але економічно обґрунтувати відносно високу вартість ми не були готові»,

- зазначає керівник видавничо-друкарського комплексу Університету   «Україна» Олександр Дубовський.

Останнім часом, до речі, видавничо-друкарський комплекс Університету «Україна» розміщував замовлення з друку кольорових обкладинок в інших друкарнях, що надавали досить прийнятну вартість. Відповідно, підрахунки демонстрували, що власна кольорова ЦДМ окупатиметься досить тривалий час, й її придбання відтерміновувалося.

Але, як кажуть «зірки зійшлися». Цього року у видавничо-друкарському комплексі виникла потреба друкувати велике видання до 25 річчя Университету «Україна». Ще один фактор на користь власної ЦДМ – видавничо-поліграфічний комплекс друкує дипломи для студентів, що закінчили навчальний наклад (а це, на хвилиночку, понад 70 тис. випускників щороку).

Відповідно, у навчальному закладі зрозуміли, що є підстави досить швидко окупити устаткування.

 

Всі вони мають непогані можливості з друку на тонких та щільних матеріалах, непогано працюють не лише зі звичайними, але й з проблемними носіями, дизайнерськими паперами та картонами.

Зважимо й на те, що видавничо-друкарський комплекс розташований у підвальному приміщенні, де температура «не кімнатна», особливо на вихідних, тому перед запуском устаткування доводиться трохи подбати про кліматичні умови вирівняти температуру та вологість, бо зазвичай ЦДМ досить прискіпливі до клімату в приміщенні. У видавничо-поліграфічному комплексі навчилися мінімізувати проблемні моменти, пов’язані з кліматом, ще на монохромних машинах. Але була потрібна невибаглива до кліматичних умов ЦДМ.

Втім, основним фактором для видавничо-поліграфічного комплексу була адгезія до ламінації. Шукаючи кольорову ЦДМ, видавничо-друкарський комплекс Університету «Україна» спочатку звернувся до Konica Minolta, але, на жаль, ті проблеми, що виникали в представників Університету раніше з післядрукарською обробкою відбитків (основне–тримання ламінації на відбитку), японський  виробник досі не вирішив.

Згодом керівники видавничо-друкарського комплексу зробили більш широкий аналіз та зрозуміли, що «лайтові» ЦДМ у лінійці Konica Minolta та Ricoh мають приблизно однакові можливості з друку, але на відбитках Ricoh™ Pro C5300s ламінація тримається значно краще.

Для освітян це було суттєво, бо обкладинки всіх книг ламінуються.

Той факт, що розглядалося кольорове устаткування саме Konica Minolta та Ricoh, Олександр Дубовський пояснює тим, що обидві компанії мають офіційних представників у Києві й, відповідно, з постачальниками зручно працювати через можливість оперативної заміни запчастин.

Ricoh™ Pro C5300s у видавничо-поліграфічному комплексі перебуває на контракті.

Олександр Дубовський сам ініціював таку форму роботи: так працюють майже всі друкарні, хто вміє рахувати кошти, бо без сервісної підтримки надто важко. З чорно-білою машиною ще можна якось поратися, а з кольоровою, де дуже дорогі тонери, девелопери та фотобарабани, це значно важче.

Керівник видавничо-друкарського комплексу Університету «Україна» називає попередній досвід друку на вживаному устаткуванні муками:

 «Це як купувати кота в мішку – краще купувати одразу нову машину, ставити її на сервісне обслуговування та не мати собі клопоту».

У Ricoh™ Pro C5300s, встановленому у видавничо-друкарському комплексі, застосовується виносний EB-27B – питання вибору RIP додатково вивчали та зрозуміли, що без виносного RIP буде дуже важко, бо повнокольорові макети суттєво важать.

ЦДМ Ricoh™ Pro C5300s у видавничо-друкарському комплексі Університету «Україна» має конфігурацію з фрикційним лотком. Цього в принципі достатньо.

Особливості Ricoh Pro C5300S/C5310S

•   у певній конфігурації забезпечують однакову з Ricoh™ Pro C7200X якість друку, тому вони ефективні у невеликих та середніх цифрових друкар- нях;

•   продуктивність ЦДМ Ricoh™ Pro C5300S/C5310S – 65/80 стор./хв. при роботі з матеріалами щільністю до 256 г/м² і 50/55 стор./хв. – від 257 до 360 г/м²;

•   в режимі дуплексного друку можна задрукову- вати аркуші формату до 330х487 мм, а в режимі однобічного друку – до 330х1260 мм;

•  макс. роздільна здатність друку – 1200х4800 dpi, максимальна ємність лотків - 3850 аркушів у базовій конфігурації (опціонально до 8550 аркушів);

•   середньомісячне навантаження – 150 тис. А4, а пікове може сягати 450 тис. аркушів А4 на місяць.

 

Сьогодні ЦДМ Ricoh Pro C5300S у конфігурації з професійним контролером Fiery EB-27B, бічним лотком для паперу на 2 200 аркушів і портативною зарядною станцією Anker 535 для забезпечення неушкодження при раптовому вимкненні електроживлення працює на повну!

 

ПРОФІТ ВІДЧУЛИ ОДРАЗУ

Поява Ricoh™ Pro C5300s дала змогу видавничо-друкарському комплексу інтенсифікувати приймання замовлень буклетів і проспектів та всього, що стосується рекламного друку. Відповідно, установа не лише обслуговує власні потреби, а й залучає клієнтів зі сторони.

Наскільки швидко друкарям видавничо-друкарського комплексу при Университеті «Україна», що мали раніше досвід монохромного друку, вдалося опанувати повноколірний друк на Ricoh™ Pro C5300s? За словами Олександра Дубовського, ази, що здобули друкарі при друці на монохромних машинах, стали у нагоді при роботі з Ricoh™ Pro C5300s. Сьогодні оператори друку постійно навчаються, експериментують, використовують підказки по бібліотеці матеріалів, тонкі налаштування тощо (наприклад, активно застосовується можливість зміни температури пічки для регулювання глянцю відбитку–відповідно у видавничо-друкарському комплексі зрозуміли відмінності відбитків та підлаштовуються під клієнта).

Обіцяли в «Мегатрейд» найближчим часом допомогти і з україномовним меню для Ricoh™ Pro C5300s.

Олександр Дубовський зазначає, що Ricoh™ Pro C5300s безпроблемно друкує на матеріалах щільністю 350 г/м² (щоправда, швидкість друку при цьому дещо знижується), на дизайнерських матеріалах у видавничо-друкарському центрі поки друкувати не намагалися. Банерний друк (Ricoh™ Pro C5300s може друкувати у сімплексі 330х1260 мм) видавничо-друкарський комплекс потроху задіює для виготовлення суперобкладинок книжок.

У видавничо-друкарському центрі без проблем друкують на крейдованому та на офсетному папері. У Ricoh™ Pro C5300s використовується функція відновлення зі шліфуванням валу: після її застосування відбитки виходять «як нові».

ДОСВІД

Ricoh™ Pro C5300s – перша повноколірна ЦДМ для видавничо-друкарського центру Університету «Україна», тому підтримка постачальника компанії «Мегатрейд», ексклюзивного представника Ricoh Europe за напрямком продуктивних систем друку вкрай важлива. Відповідно, багато питань виникає у клієнта до постачальника. Якщо є певні труднощі, фахівці «Мегатрейд» оперативно підказують та допомагають вирішити проблеми (і це ще одна з переваг перебування ЦДМ на контракті).

МАЙБУТНЄ

Сьогодні можливості Ricoh™ Pro C5300s влаштовують видавничо-поліграфічний комплекс. Але, як зазначає Олександр Дубовський, хочеться, можливо, й більшого, наприклад, придбати Ricoh™ Pro C7200X з можливістю нанесення прозорого тонера та білого.

 «Це швидші, професійніші машини, з більшим ресурсом. Все залежить від вартості устаткування, а ми змушені все ж рахувати кошти, тому і придбали RicohPro C5300s – Pro-машину, яка, втім, не є межою досягнень».

Поки видавничо-друкарський комплекс перебуває в ейфорії від того, що придбали Ricoh™ Pro C5300s, але плани щодо розвитку та переходу на інший ступінь на ринку поліграфії в установи вже є, це залежить від виробничого завантаження. Найближчим часом керівник видавничо-друкарського центру сподівається трохи оновити монохромне устаткування.

 «Якщо ж буде потреба, ми з радістю звернемося до колег та придбаємо додаткові одиниці повноколірної техніки, які будуть використовуватися для тих чи інших проєктів»,

– підводить підсумок Олександр Дубовський.