За оцінками Smithers, ринок чорнил на водній основі за п’ять років досягне 576 тисяч тонн. Такий прогноз міститься в черговому дослідженні «Майбутнє чорнил на водній основі порівняно з сольвентним друком» (The Future of Water-based vs. Solvent Printing to 2027). Чорнила та друк на водній основі дедалі більш популярні у багатьох сегментах ринку. Хімічний склад і властивості чорнил покращуються, що робить їх більш безпечною та екологічною альтернативою сольвентним чорнилам, що використовуються в друкарнях, особливо в сегменті паковання. Ексклюзивні дані цього звіту показують, що загальне споживання чорнил на водній основі в 2022 р. складе 493 000 тонн на суму $5,10 млрд.

Зростання попиту призведе до того, що цей ринок розширюватиметься із стійкими сукупними річними темпами зростання (CAGR) у 3,1% і досягне 576 000 тонн у 2027 році. Для порівняння споживання сольвент них чорнил зросте з 1,02 млн тонн у 2022 році на суму 8$,09 млрд до 1,13 млн тонн у 2027 році. І CAGR за обсягом за прогнозований період буде значно меншим (2,1%).

Чимало ринків з великим ентузіазмом інвестують в альтернативні типи чорнил, і набори чорнил на водній основі преміум-класу будуть панувати. Обидві ці хімічні технології конкуруватимуть одна з одною, а також з альтернативними системами – на масляній основі, УФ-затвердження, рідким і сухим тонером (електрофотографія), які також проаналізовані експертами Smithers.

Друк чорнилами на водній основі значною мірою обмежений кількома секторами ринку – пакованням, етикетками, комерційним друком та друком видавничої продукції – і навіть у цих сегментах є певні нюанси, зумовлені безліччю технологій та ринкових факторів.

Водні чорнила використовується у значних обсягах у трьох процесах друку – глибокому, флексографічному та струменевому. Вони також є домінуючими платформами для сольвентного чорнила, поряд трафаретним друком, де теж застосовуються чорнила на водній основі. В останні три роки відбулися глибокі зміни на ринку друку, і це робить паковання та етикетки дедалі важливішими у стратегіях виробників друкованої продукції на майбутнє.

Декілька нових моделей машин для пакувального сегмента засновані на системах струменевого друку водних чорнилах або флексографії. У найближчі п’ять років вони набуватимуть дедалі більшого значення, оскільки сфера паковання прагне перейти на більшу кількість паперових пакувальних матеріалів. Будуть можливості для більш широкого застосування порівняно з сольвентними чорнилами, де є побоювання з приводу виділення летких органічних речовин, що означає, що системи на водній основі будуть кращими, оскільки технологія сушіння дозволяє їм працювати з прийнятною швидкістю друку.

Струменевий друк на водній основі особливо привабливий для паковання харчових продуктів, враховуючи побоювання, що зберігаються з приводу безпеки систем УФ-затвердіння і, зокрема, наявності неотвержденных компонентів чорнил.

Щодо струменевого друку на водній основі, експерти Smithers прогнозують двозначне зростання всіх типів паковання, оскільки встановлюються нові друкарські машини, а закупівельники друкованої продукції переходять до моделі друку на вимогу. Аналогічні чинники призведуть до того, що друк на водній основі набуватиме дедалі більшого значення в друкарстві, що зробить цей ринок найбільш прибутковим для чорнил на водній основі для струменевого друку впродовж наступних п’яти років.

У флексографічному друці відбудеться поступовий, але непомітний перехід на більшість основних видів паковання – складні картонні коробки, гофроване та гнучке паковання. Сольвентні фарби залишаються поширеними у флексографії, в основному, для друку гнучкого паковання, яка не використовується з харчовими продуктами або іншими товарами.

Така ж ситуація буде і з глибоким друком, хоча й спостерігається зниження попиту на цю технологію.

Сольвентні чорнила продовжують використовуватися в струменевих системах для виробництва паковання, але найбільше застосування залишиться в рекламній сфері, з поступовим зниженням.