Позивачі наполягають на тому, що компанія порушила законодавство щодо цінних паперів. Позови пред’являються компанії та деяким нинішнім та колишнім керівникам вищої ланки Kornit та Amazon. Групові претензії спрямовані на відшкодування відповідачами збитків за передбачувані порушення федерального законодавства про цінних паперах.

Відповідні статті надруковані у Bloomberg і WSJ, мигкотять фрази «справа про шахрайство», і адвокатські бюро як акули накинулися на потенційний видобуток, рекламуючи свої послуги із захисту прав акціонерів і пропонуючи власникам акцій Kornit подати скопійований під копірку позив.

«Якщо ви зазнали збитків, що перевищують $100 000, інвестуючи в акції або опціони Kornit у період з 17 лютого 2021 р. до 5 липня 2022 р. і хотіли б обговорити свої законні права, зателефонуйте нам безпосередньо по телефону…»

У скарзі стверджується: у 2022 р. відповідач рекламував конкурентну перевагу компанії, засновану на її технологіях, що знаходяться поза конкуренцією на ринку прямого друку на одязі, незважаючи на проблеми у бізнесі. Цим та іншими своїми заявами, які цитуються у позовній заяві, він «змусив повірити» потенційних інвесторів у вигідність придбання акцій, пишуть адвокати.

Інвестори «почали впізнавати правду» 28 березня 2022 р., коли великий постачальник послуг друку з одягу Delta Apparel оголосив, що співпрацював з одним з основних конкурентів Kornit при розробці нової технології цифрового друку, вже впровадив цю технологію на чотирьох фабриках цифрового друку і планує розширювати її й надалі. Пояснимо, йдеться про машини для цифрового друку за текстилем Polaris від M&R Printing Equipment. Kornit визнала, що принаймні впродовж двох попередніх кварталів вона знала про це, повідомляють адвокати. Враховуючи, що понад 60% доходів Kornit становлять десять найбільших клієнтів (у тому числі Amazon і Delta Apparel), вони вважають, що це суттєвий факт, який вплинув на котирування акцій.

11 травня 2022 р. Kornit Digital повідомила про збиток у розмірі $5,2 млн за 1 кв. 2022 р. (у тому ж періоді 2021-го — прибуток $5,1 млн) і прогноз виручки на 2 кв. 2022 р. значно нижчий за очікування аналітиків через уповільнення зростання замовлень.

Після цієї новини акції Kornit подешевшали на третину (33%). Потім, 5 липня 2022 р., компанія розкрила дані про очікувану виручку за 2 кв. 2022 року (від $56,4 до $59,4 млн). І це було знову значно нижче за прогноз (від $85 до $95 млн), що Kornit пояснила «значно повільнішими темпами зростання замовлень на виробництво порівняно з попередніми очікуваннями».

Після цієї новини акції компанії подешевшали ще на чверть (25,7%). І далі замість обіцяного зростання продовжували дешевшати.

Акції Kornit за первинного розміщення на IPO коштували $10. Станом на 14 листопада 2022 р. в обігу перебувало майже 50 млн звичайних акцій Kornit, які належать сотням та тисячам інвесторів. На піку у листопаді 2021 р. вони продавалися на біржі по $176, утворюючи вартість трохи менше ніж $9 млрд. 21 лютого 2023 р., впавши у 8 разів, акції продавалися по $22.

 

«Внаслідок неправомірних дій та бездіяльності відповідачів, а також різкого зниження ринкової вартості акцій компанії позивач та інші члени групи позивачів зазнали значних втрат і збитків», — формулюють адвокати.

Неправомірність дій компанії ще потрібно буде довести, а щодо зниження ринкової вартості, на то він і ринок, щоб саморегулюватися.

Виторг компанії за 2022 р. склав $271,5 млн (2021-го — $322 млн). Чистий збиток за GAAP за 2022 р. склав $79,1 млн або $1,58 на акцію (2021 р. — прибуток $15,5 млн або $0,32 на акцію).

Головний виконавчий директор Kornit Ронен Самуель заявив: «2022 р. був дуже важким для нас, наших клієнтів та світової індустрії моди та текстилю. Впродовж року ми зробили рішучі дії, щоб коригувати операції з урахуванням ринкових умов, і готуємося повернутися до сталого та прибуткового зростання».