Очікується, що проєкт коштуватиме €3,5 млн, і Європейська комісія надасть більше половини потрібного фінансування, а також додаткові інвестиції для масштабування проєкту (загальну суму може бути збільшено до €10 млн).

Releaf Paper почала експортувати продукцію до країн ЄС після російського вторгнення в Україну. Однак власних виробничих потужностей компанія поки не має. Інвестиційні кошти від EIC Accelerator будуть спрямовані на будівництво двох європейських заводів впродовж найближчих п’яти років.

Наразі засновники компанії вибирають місця для заводів (Німеччина та Польща вказані як ймовірні претенденти) і розширюють команду. Перший внесок гранту буде виплачено у квітні 2023 року.

Європейська Комісія виділила загалом €1,7 млрд на розподіл між «проривними інноваторами», щоб масштабувати проєкти, створити нові ринки або підтримати існуючі.

«Щороку тисячі стартапів та представників малого та середнього бізнесу з усіх країн ЄС подають заявки на фінансування від EIC Accelerator, – пояснює Олександр Соболенко, співзасновник та директор з продажу та розвитку бізнесу Releaf Paper. Статистично близько 1-1,5% досягають успіху».

Окрім команди Releaf, до команди проєкту також приєдналися консультанти CIVITTA, провідної компанії з управлінського консалтингу в Центральній та Східній Європі зі штаб-квартирою в Естонії. Це стало важливим фактором успіху.

«Процес відбору тривав понад 7 місяців і включав 2 раунди валідації та фінальну співбесіду з п’ятьма експертами, які представляють західноєвропейські ВК. В результаті Releaf Paper перемогла понад 6 500 конкуруючих компаній і отримала фінансування. Ми нарешті можемо розпочати будівництво дослідної виробничої лінії.

Ми як ніколи близькі до мети започаткувати серію власних фабрик нового покоління, де буде створюватися папір майбутнього – Releaf paper, – розповідає CEO та співзасновник Releaf Paper Валентин Фречка. — Коли наприкінці цього року всі говорять про зменшення вуглецевого сліду, вирубку лісів і припинення екологічної катастрофи, ми робимо реальні кроки для революції в паперовій промисловості!»

У вересні компанія запустила спеціальний веб-магазин для продажу паперових пакетів клієнтам у Великобританії та ЄС. Продукт призначений для малого та середнього бізнесу, який продає одяг, косметику, товари ручної роботи, органічні продукти харчування.

Releaf Paper також був фіналістом у категорії «Відновлювані матеріали» на премії Sustainability Awards 2022.