VDW підкреслює, що завдяки інноваційним пакувальним рішенням виробники гофрокартону роблять важливий внесок у більш ефективне використання сировини.

«Нещодавно проведений комплексний аналіз життєвого циклу на замовлення європейської асоціації FEFCO свідчить: багаторазове паковання не завжди має кращий екологічний баланс при прямому порівнянні. Введення обов’язкових квот було б невиправданим, чи то в контексті європейського чи національного законодавства», – коментує директор VDW Олівер Вольфрум. З 2030 р. передбачається квота на багаторазове використання у розмірі 90% для паковання великої побутової техніки. Щодо паковання для електронної комерції з 2030 р. повинна застосовуватися 10% квота, а з 2040 р. – 50% квота.

«Квота на багаторазове паковання, в якому мають перевозитися великогабаритні побутові прилади, призведе до абсолютно нових розмірів витрат для відповідних виробничих галузей. Це вплине на просторові можливості для зберігання, а також на такі фактори, як системи очищення та повернення», — пояснює Олівер Вольфрум.

Асоціація наголошує, що тара та паковання з гофрованого картону вже відповідає численним вимогам сталого розвитку. Папір для випуску гофрокартону виробляється на основі рослинної сировини, як і клей, що використовується для з’єднання паперових полотнищ. Паковання, вироблене підприємствами-членами VDW, приблизно на 80% складається з повторно переробленого матеріалу. Згідно з останніми даними, паперові волокна, що містяться в ньому, витримують не менше 20 циклів переробки — значно більше, ніж передбачалося раніше.

«Представляючи проєкт регламенту, Європейська комісія назвала високоякісну замкнену систему переробки однією зі своїх основних цілей. На наш погляд, тим більше важливо визнати, що виробництво гофрованого картону тривалий час було успішним прикладом принципу економіки замкненого циклу. З іншого боку, запровадження багаторазових квот може знизити внесок нашої галузі у сталий розвиток», — робить висновок директор VDW.