ЖОДНИХ КОМПРОМІСІВ ЗА ЯКІСТЮ

Отже, у вересні 2022 р. ТзОВ «Репро Студія Діалог» отримала диплом, який підтверджує, що діяльність компанії у сфері виготовлення друкарських форм, надання інших поліграфічних послуг сертифіковано за стандартом ISO 9001-2015 «Управління якістю».

Цей сертифікат є підтвердженням того, що послуги компанії мають відповідний рівень якості.

ТзОВ «Репро Студія Діалог» завжди дотримувалося найвищих стандартів додрукарської підготовки у флексографії, запроваджувало найбільш інноваційні методи виготовлення друкарських форм, встановлювало найкраще у світі устаткування для виробничого процесу.

Компанія ніколи не йшла на «компроміси», не обирала дешевші обладнання чи матеріали. Навіть якщо «Репро Студія Діалог» й розглядає питання здешевити продукцію для клієнтів, то ніколи не робить цього за рахунок якості. Отже, компанія прийшла до потреби задокументувати свої досягнення з управління якістю й отримала відповідний сертифікат.

Сертифікат підтверджує здатність компанії надавати послуги на високому рівні.

Директор ТзОВ «Репро Студія Діалог» Петро Заремба: виступ на внутрішньому корпоративному заході

Як зазначає директор ТзОВ «Репро Студія Діалог» Петро Заремба, стандартизація друкарських процесів у поліграфії, й особливо у флексографії, сьогодні на часі. Дедалі більше галузевих підприємств, виробників різного типу паковання (особливо до війни) проходили сертифікацію за ISO 9001, і, замовляючи послуги в ТзОВ «Репро Студія Діалог», вони, звісно, підіймали питання сертифікації свого партнера.

Сертифікувати виробництва у Львові та Києві за стандартом ISO 9001-2015 для ТзОВ «Репро Студія Діалог» було вкрай важливо. Зрозуміло, що якими б високими не були рівень обслуговування замовників, якість послуг і друкарських форм репро-студії, сертифікат – це, фактично, документ, що підтверджує здатність компанії надавати послуги на високому рівні.

У світі триває глобалізація ринку друкарських послуг, і ТзОВ «Репро Студія Діалог» прагне працювати на найвищому рівні та бути в переліку компаній, у яких замовляють друкарські форми транснаціональні корпорації зі сфери виготовлення паковань. І, нарешті, відповідні сертифікати у випадку співпраці з глобальними корпораціями варто мати, щоб лише отримати допуск до тендерних процедур. І Петро Омелянович цілком справедливо зазначає: те, що в Україні вважається досягненням, на більш розвинених ринках розглядається як стандарт.

Петро Заремба, директор ТзОВ «Репро Студія Діалог»:

«Дії ТзОВ «Репро Студія Діалог», пов’язані з сертифікацією, стали відповіддю як на запити українських клієнтів компанії, що працюють з іноземними замовниками (їхня вимога, щоб були сертифіковані у т.ч. суміжні послуги в ланцюжку постачань), так і важливим кроком для зміцнення вектору експорту репропослуг. ТзОВ «Репро Студія Діалог» здатна надавати послуги компаніям будь-якого рівня: з якісним та стабільним виконанням значних за обсягом замовлень. Наявність сертифікату ISO 9001-2015 «Управління якістю» пришвидшить процес виходу компанії на європейські ринки».

ПРОЦЕДУРНІ ПИТАННЯ

Керівник ТзОВ «Репро Студія Діалог» Петро Заремба мав непростий досвід отримання сертифікату ISO для своєї друкарні, коли деякі процеси доводилося докорінно переглядати, а то й створювати з нуля – «перегортати догори дригом».

Що ж до ТзОВ «Репро Студія Діалог», то компанія від самого початку будувала роботу у такий спосіб, щоб кожен процес було описано. Вже тривалий час на підприємстві використовується чимало технологічних інструкцій, положень про робоче місце, вимог екологічної безпеки.

Комерційний директор Богдан Волошин: презентація на корпоративному заході

Отже, ТзОВ «Репро Студія Діалог» мала велику кількість розрізнених документів, і звести всі внутрішні документи до одного вірного стандарту потребувало певних зусиль. Процес сертифікації дав змогу, так би мовити, поглянути на підприємство «зверху». Навіть потреба описати структуру компанії надихала на творчість: коли почали малювати блок-схеми та вибудовувати зв’язки, керівники компанії зрозуміли, що окремі речі треба зробити дещо по іншому, щоб вони працювали більш ефективно.

Безпосередньо питаннями сертифікації займався комерційний директор ТзОВ «Репро Студія Діалог» Богдан Волошин. На підприємстві було створено комісію з контролю якості та призначено керівника з контролю якості. Богдан Мар’янович теж підкреслює, що ТзОВ «Репро Студія Діалог» була готова до сертифікації, бо більшість виробничих процесів вже й раніше були належним чином стандартизовані. Стало у пригоді й те, що на ТзОВ «Репро Студія Діалог» було запроваджено програму управління виробництвом.

Послуги сертифікації ТзОВ «Репро Студія Діалог» надавало ТзОВ «Ейч. Бі. Пі. Ай. компані», в рамках програми ваучерної підтримки департаменту економічної політики Львівської обласної державної адміністрації.

На те, щоб систематизувати всі процеси та звести їх до спільного знаменника, знадобилося декілька місяців. Оскільки йдеться про управління якістю виробництва (від початку прийому замовлення, надходження витратних матеріалів і до вирішального контрольного етапу відвантаження замовлень), всі ці технологічні процеси довелося детально описати.

Компанія ТзОВ «Ейч. Бі. Пі. Ай. компані» надавала консультаційні послуги у сфері комерційної діяльності з проведення діагностичного аудиту з оцінки відповідності Системі Менеджменту Якості, відповідно до вимог міжнародного стандарту ISO 9001:2015.

Після того, як було впроваджено систему менеджменту якості, аудитор компанії Quay Audit Ukraine Любов Тарасенко провела сертифікаційний аудит, під час якого перевірила документи, ознайомилася з організаційною структурою підприємства, надала зауваження, що треба доопрацювати.

Після цього заявку ТзОВ «Репро Студія Діалог» було переслано до Великої Британії, до сертифікованого органу акредитованого IRQAO, що займається сертифікацією вже безпосередньо на міжнародному ринку, яка й зареєструвала сертифікат та документ з правом використання свого логотипу.

Як зазначає Богдан Волошин, ТзОВ «Репро Студія Діалог» цікавило насамперед ISO 9001 у питанні управління якістю. Поки компанія закріпилася на досягнутому, але після закінчення війни, безумовно, на часі буде й питання сертифікації інших аспектів діяльності компанії.

РИНКОВА СИТУАЦІЯ

ТзОВ «Репро Студія Діалог» спеціалізується на формних процесах для флексографічного друку, який належить до промислової поліграфії. Відповідно, фахівці компанії є експертами у друці паковань – починаючи від етикеток на ампули та закінчуючи величезними кліше для гофрокартонного паковання. Саме ринок гофропаковання фактично завжди був індикатором стану економіки країни в цілому, й по тому, як він розвивається, можна складати уявлення про економічне падіння чи зростання.

У тих сферах, де працює ТзОВ «Репро Студія Діалог», ринок під час війни суттєво скоротився. Окремі замовники послуг компанії (як от «Дунапак Таврія») опинилися на тимчасово окупованій території. Чимало виробників паковання зазнали руйнувань внаслідок ворожих обстрілів.

У шоковому для країни березні у ТзОВ «Репро Студія Діалог» спостерігалося серйозне падіння обсягів виробництва. З іншого боку, на початку відкритої агресії росії ТзОВ «Репро Студія Діалог» лишилося фактично єдиним в Україні виробництвом, хто міг виготовляти друкарські форми для флексографії. Й хоча значною проблемою була логістика (складно було як отримати сировину з-за кордону, так і доставити готові друкарські форми замовникам в деякі регіони, близькі до воєнних дій), компанія не зупинялася й прагнула вчасно виконувати всі зобов’язання.

«Наприкінці лютого стало зрозуміло, що війна війною, а життя мусить тривати. Й потреба у продукції компанії залишається. Навіть під час гарячої фази бойових дій під Києвом працівники київського майданчику ТзОВ «Репро Студія Діалог» виходили на роботу та виготовляли паковання, життєво потрібне для сфери безпеки країни», – зазначає Петро Заремба.

Колектив компанії та провідні замовники

Сьогодні ТзОВ «Репро Студія Діалог» вдалося відновити рівень виробництва до практично довоєнного. Інша справа, що в умовах війни постійно змінюються ринкові умови – постачань, валютного законодавства тощо. До цих викликів у компанії ставляться «по філософські», адже захисникам на фронті значно складніше – щодня вони отримують десятки нових ввідних та змушені вирішувати надскладні завдання. А від ТзОВ «Репро Студія Діалог» залежить своєчасне виготовлення паковань для критичної інфраструктри, тому компанія докладає зусиль, щоб працювати гідно та ефективно.

ЛИШЕ ПЕРШИЙ КРОК?

Сертифікат ISO 9001:2015 «Управління якістю» це, напевно, для ТзОВ «Репро Студія Діалог» лише перший крок на шляху до повної стандартизації всіх процесів, пов’язаних з життєдіяльністю підприємства.

«Репро Студія Діалог» співпрацює з багатьма замовниками у ближньому зарубіжжі, західними компаніями. І, очевидно, кінцева мета команди репро-студії, щоб всі ділянки роботи компанії (починаючи з логістики, де мають бути чітко сертифіковані питання закупівлі основних та допоміжних матеріалів, потрібних для виробництва, і закінчуючи відвантаженням готової продукції) були чітко оформлені, а їхня діяльність, стосунки між суміжними відділами регламентовані, й щоб кожен працівник на своєму робочому місці розумів власне коло відповідальності та обов’язки.

«Ми стали на шлях певної бюрократизації, – зазначає Петро Заремба, – але щоб тримати стабільну якість на різних майданчиках, досить віддалених один від одного, стандарт має бути чітко описаним і бути обов’язковим для виконання на кожній ділянці».

РОЗВИТОК БУДЕ, Й ДО ЦЬОГО ТРЕБА ГОТУВАТИСЯ

Як зазначає Петро Заремба, компанія неодмінно рухатиметься далі. Власне сертифікація управління якістю – це перший крок на шляху стандартизації підприємства, яка надалі відбуватиметься залежно від вимог часу (сертифікація виробництва, ланцюжка постачань тощо).

У майбутнє ТзОВ «Репро Студія Діалог» дивиться з оптимізмом. Директор компанії переконаний, що розвиток буде, й до цього треба готуватися. На ринку пакувального виробництва, як і в інших значущих для економіки країни сегментах, триватиме великий перерозподіл потоків замовлень, що залишилися. Деякі гравці на ринку зменшили обсяги виробництва, дехто вибув через об’єктивні причини.

Керівник ТзОВ «Репро Студія Діалог» сподівається, що в країну прийдуть великі інвестиції. Й оскільки півсвіту допомагає Україні у боротьбі з загарбниками, Петро Заремба має надію, що буде підтримка і для відновлення економіки після Перемоги. До цього треба бути готовим й вітчизняним виробникам. У ТзОВ «Репро Студія Діалог» розглядають варіанти постачання матеріалів, нарощування потужностей. Так, сьогодні деякі питання «не на часі», але місяць-другий, й ситуація може докорінно змінитися.