Останні дані, опубліковані європейським статистичним управлінням Eurostat, свідчать про високий попит на паперову вторинну сировину з боку європейських паперових фабрик у першій половині року. У період із січня по червень 27 країн-членів ЄС експортували до третіх країн загалом 2 млн тонн макулатури. Цей показник знизився на 246 тис. тонн (на 11%) порівняно з минулим роком.

Імпорт макулатури до ЄС за той самий період зріс на 15%, до 1,3 млн. тонн. Хоча ЄС залишається нетто-експортером паперових відходів, сальдо чистого експорту ніколи не було таким низьким від моменту початку збору даних у 1999 році.

При цьому європейські виробники паперу стикаються з міжнародною конкуренцією з боку заводів, які несуть нижчі витрати на сировину та енергію. Зокрема, витрати на енергію, що різко зростають, і хімікати в Німеччині потребують від підприємців рішень вже сьогодні.

Низка компаній продає бізнес. Наприклад, виставлений на продаж німецький виробник картону Buchmann Karton. Фабрика з більш ніж 120-річною історією та великим портфоліо продукції виробляє 260 000 тонн картону. Власники та керівництво компанії шукають стратегічного наступника, який забезпечить стабільну роботу підприємства.