Учасники Маршу Варшавського повстання на вулицях столиці Польщі

У Варшаві під час урочистостей з нагоди вшанування 78-ї річниці Варшавського повстаннязгадували повстанціів, які обороняли  будівлю Польської друкарні цінних паперів. 

Керівник Управління ветеранів і жертв репресій Ян Юзеф Каспшик зазначив, що Польська друкарня цінних паперів упродовж багатьох днів була редутом Варшавського повстання. 78 років тому повстанці відбили будівлю в німців. 

Ян Юзеф Каспшик додав, що Варшавське повстання було наслідком подій 1939 року. «Було очевидним продовженням позиції, яку ми зайняли щодо німецької і радянської агресії у 1939 році. Ми говоримо про те, що повстанці не могли вчинити по-іншому, вони не хотіли діяти по-іншому, тому що вони знали, що продовжують боротьбу, яка почалась 1 і 17 вересня 1939 року, і не можуть припинити цю боротьбу», — наголосив він. 

Голова Управління ветеранів і жертв репресій висловив сподівання, що завдяки таким урочистостям наше та наступні покоління збережуть найважливіше для повстанців — спільне мислення.  

Бої за Польську друкарню цінних паперів тривали 27 днів. Під час боїв за будівлю вона була зруйнована на 60%, а обладнання, яке зберігалось в будівлі, — на 80%.