VTT належить державі. У ній працює понад 2000 осіб. Основні напрямки діяльності: стійкі продукти та матеріали, вуглецево-нейтральні рішення та цифрові технології.

«Ми можемо виробляти прозору та гнучку целюлозну плівку. Споживач зможе відрізнити цей кристально чистий матеріал від традиційного пластику. Целюлозна плівка вологостійка, але в природі вона зникає так само безвісти, як і аркуш паперу. Продукт створений на біологічній основі та піддається біологічному розкладанню», — каже професор Алі Харлін з VTT.

Пластик на додаток до своїх захисних властивостей дає змогу споживачам бачити упакований продукт. Однак після того, як пластикове паковання використане, воно стає джерелом низки проблем. Фінляндія поки що далека від поставлених ЄС цілей зниження шкоди, завданої пластиком довкіллю. Наразі збирається близько 20% пластику, і ще менше переробляється. Згідно з нормами ЄС, до 2025 року має перероблятися 55% пластику.

Незважаючи на стереотипи сприйняття, Фінляндія в даний час є країною, яка виробляє пакувальні матеріали більшою мірою, ніж папір для друку. Торік обсяг продажу картону перевищив обсяг постачання паперу. І лісова промисловість шукає нові продукти із великим ринком збуту, які принесуть додану вартість. Гнучка прозора целюлозна плівка є одним із таких продуктів.

Щоб удосконалити процес виробництва целюлозних плівок, VTT збудував три модульні пілотні лінії. Використовуючи їх, компанія експериментує з матеріалами, швидкостями, температурами та іншими чинниками, що впливають на ефективність виробництва. Завдяки модульності пілотних ліній апробуються різноманітні способи виробництва целюлозної плівки, щоб знайти найбільш економічний і стійкий спосіб виробництва матеріалів з необхідними характеристиками.

Модульна пілотна лінія VTT CelluloseFilms застосовується для створення вологостійких целюлозних плівок шляхом розчинення целюлози та її регенерації. Використовується безліч видів сировини — від целюлози, що розчиняється, до переробленої.

Пілотна лінія SutCo використовується для отримання інноваційних покриттів із целюлозної плівки для пакування напоїв, продуктів харчування або засобів особистої гігієни. Її також можна використовувати для пошуку рішень для медичної, паперової, хімічної промисловості та підприємств швидкого харчування.

Пілотна полімерна лінія PlasCo для виробництва термопластичних матеріалів може використовуватися для тестування гнучкого паковання, що зварюється, плівок-основ для електроніки, покриттів, змішаних і перероблених плівок з первозданними поверхневими шарами.

Виробництво цих пакувальних матеріалів перебуває на експериментальній стадії, і широко використовувати їх у промисловості можна буде через 5–7 років.