Дохід зріс на 37% порівняно з аналогічним періодом 2021 р., що відображає вигоду від підвищення відпускних цін. Витрати також суттєво зросли через значне збільшення вартості енергії, деревини, смол, транспорту, хімікатів, витрат на переробку. Оголошено проміжні дивіденди у розмірі 21,67 євроцента на акцію, що на 8% більше, ніж торік.

Відношення чистого боргу до базового показника EBITDA на 30 червня 2022 р. складає 0,8, що забезпечує стратегічну гнучкість для реалізації довгострокових проєктів, можливості злиття та поглинання та/або додаткових розподілів між акціонерами.

Після оцінки інтересів Mondi Group у росії та визнання корпоративних цінностей та відповідальності перед зацікавленими сторонами Рада директорів ухвалила рішення про продаж російських активів. Станом на 30 червня 2022 р. ці операції у звіті класифікуються як «призначені для продажу та припинена діяльність». Йде процес відчуження.

Mondi має завод з виробництва паперових пакетів у Львові. У II кварталі виробництво продукції там тимчасово припинено, у компанії сподіваються на його поступове відновлення, тому уважно стежать за ситуацією, реакцією міжнародної спільноти та оцінюють можливі наслідки для Групи.

Пріоритетним напрямком для компанії залишається екологічне паковання. Mondi взяла на себе зобов’язання до 2050 перейти на Net-Zero, розроблене відповідно до нового стандарту Net-Zero SBTi, що ставить перед компанією завдання скорочення викидів парникових газів. Успішний розвиток пакувального напрямку в Групі обґрунтовують «унікальним портфелем інноваційних та стійких рішень, а також увагою до якості та сервісу».

У звітному періоді Mondi вдалося відновити обсяги виробництва некрейдованого чистоцелюлозного паперу. Цьому сприяли введення в експлуатацію реконструйованого котла-утилізатора в Річардс-Бей (Південна Африка) на початку 2022 р., а також добрий ціновий імпульс на всіх ринках.

У першому півріччі непогані результати показав напрямок гофрованого паковання: базова EBITDA склала €375 млн (зростання на 72% порівняно з аналогічним періодом попереднього року), цього вдалося досягти завдяки значно вищим середнім відпускним цінам і раніше завершеним проєктам капітальних вкладень.

Компанія послідовно та успішно проводила підвищення цін, сьогоднішні – значно вищі, ніж у порівнянному періоді попереднього року. Середні європейські ціни на тарний картон зросли приблизно на 50% до аналогічного періоду попереднього півріччя. Білий крафтлайнер подорожчав на 25% та на 10% відповідно.

У сегменті гнучкого паковання зростання обсягів виробництва підвищення цін на продукцію та вміле управління витратами сприяли тому, що базова EBITDA зросла на 41% порівняно з аналогічним періодом попереднього року, до €416 млн.

Mondi продовжує активно інвестувати у розвиток. Загальний обсяг інвестицій у проєкти, які вже затверджені або проходять попередню оцінку, — €1 млрд. Компанія планує інвестувати €125 млн в завод у Куопіо (Фінляндія), щоб збільшити потужності з виробництва гофрокартону приблизно на 55 тис. тонн, підвищити конкурентоспроможність та покращити екологічні показники підприємства. Запуск очікується у четвертому кварталі 2023 р.

Додаткове фінансування у розмірі €95 млн отримає і завод Swiecie (Польща). Це дасть змогу виробляти на 55 тис. тонн більше крафт-лайнера. Завершення проєкту очікується у 2024 році.

Ще €185 млн нададуть іншим комбінатам у Центральній та Східній Європі, які також випускають гофрокартон.

Щоб розширити бізнес із виробництва паперових пакетів, нарощується виробництво на заводах у Колумбії та Єгипті, модернізуються потужності у Північній Америці, відбуваються інвестиції у новий завод у Марокко.

Розглядається можливість інвестицій у нову ПРМ з виробництва крафт-паперу потужністю 200 тис. тонн на фабриці Steti (Чехія), на що буде виділено близько €350 млн. Ще €65 млн компанія інвестує у виробництво гнучких матеріалів, маючи намір зміцнити лідируючі позиції на ринку ринку паковання кормів для домашніх тварин. Також буде виділено близько €50 млн на бар’єрні рішення для задоволення попиту на екологічне паковання на паперовій основі з потрібними властивостями.

Очікується, що загальні капітальні витрати на діяльність групи складуть близько €500-600 млн в 2022 р. і близько €750-850 млн в 2023 р. Додатковий внесок у базову EBITDA від проектів капітальних вкладень в результаті 2022 р. становитиме близько €60 млн.

Європейський ринок високоякісного некрейдованого паперу залишається напруженим через високий попит та нещодавнє скорочення потужностей. Середні ціни на некрейдовані чистоцелюлозні сорти в Європі зросли приблизно на 35% порівняно з аналогічним періодом попереднього року та на 30% до попереднього півріччя. Середні ціни на білену целюлозу листяних порід у Європі зросли на 50% та 10% відповідно. Очікується, що у другому півріччі триватимуть інфляційний тиск та проблеми з ланцюжками постачань через геополітичну та макроекономічну невизначеність. Незважаючи на це, Mondi розраховують на подальше зростання.