З кінця 2021 р. ситуація на польському ринку деревини стала серйозною проблемою для місцевих виробників. Нові правила закупівлі деревини призвели до різкого зростання цін. Сьогоднішня вартість деревини у Польщі різко знижує конкурентоспроможність польських виробників у сегментах деревообробки.

«Проблема тут не лише у дуже високих цінах. Нинішні правила закупівлі деревини призвели до безпрецедентної нестабільності та непередбачуваності постачань у Польщі та перешкоджають довгостроковому плануванню діяльності», зазначає MM у своїй заяві. Ситуація на ринку деревини вже торкається навіть найбільших гравців целюлозно-паперової промисловості Польщі, таких як MM Kwidzyn. Завод у Квідзині, що виробляє інноваційну продукцію з екологічно чистих джерел, що повністю переробляється, на ринку вже 40 років, на ньому працює 1700 осіб.

Завод MM у Квідзині планує зупинити окремі папероробні машини із серпня доти, доки не покращаться доступність і ціна деревини. Обмеження торкнуться обсягів виробництва крафт-паперу та паперу для цифрового друку.

Ситуація ставить під сумнів й подальші плани розвитку заводу. Враховуючи непередбачуваність постачання деревини до Польщі, завод у Квідзині змушений відмовитися від інвестиційних планів на суму майже 5 млрд злотих, включаючи збільшення виробництва целюлози та будівництво п’ятої папероробної машини.

Для забезпечення майбутніх обсягів виробництва на чотирьох папероробних машинах, що залишилися, заводу треба зробити значні інвестиції. Проте, за нинішніх обставин та невпевненості у постачанні сировини в Польщі компанія тимчасово призупинила інвестиційний план на суму понад 2 мільярди злотих.