Відновлення галузі після обмежень, пов’язаних з пандемією, на початку 2021 р. помітно сповільнилося через дефіцит матеріалів, особливо паперів для поліграфії, збільшення витрат на енергію та проміжні товари.

Номінальний обіг підприємств із 50 і більше співробітниками знизився на 2,1% у 2021 р., проте індекс виробництва зріс на 1,5% порівняно з 2020 роком. Позитивні зміни були помітні у секторі поліграфічних послуг, а також у виробництві книг та іншої друкованої продукції. Їхнє виробництво у вартісному вираженні збільшилося на 3,4%, 6,2% та 10,8% відповідно.

Однак зниження доходів від друку газетної продукції (-6,5%) та журналів (-6,8%) показує, що не всі сектори виграли від відновлення. Індекс нестачі матеріалів, розрахований bvdm на основі даних ifo, в середньому був приблизно на 50% вищим, ніж у 2020 р.

Супутнє зростання цін на енергоносії та проміжні товари стало додатковим тягарем для компаній. Занепокоєння викликають зростання цін на енергоносії та невизначеність щодо постачання газу.

У 2022 році також різко зросте брак кваліфікованих працівників, повідомляє bvdm. «Таким чином, надії на поступове ослаблення складної економічної ситуації наразі не виправдовуються. Крім того, з початку року викликає дедалі більше занепокоєння ситуація з агресією росії в України. Майбутній розвиток індустрії друку та ЗМІ залежатиме не лише від стану економіки, а й значною мірою від подальшого розвитку перелічених вище факторів», — підсумовує bvdm.