У Zeller+Gmelin створено лабораторію для дослідження процесів струменевого друку. Фахівці Zeller+Gmelin покладаються на співпрацю з системними інтеграторами та виробниками друкарських машин. Метою такої співпраці є використання досвіду та знань у галузі хімії та технологій струменевого друку, а також професійних компетенцій, якими володіє сам виробник фарб та лаків для ринкових сегментів «Жорсткий пластик», «Вузкорулонний друк», «Друк по металу» та «Паковання».

Наразі здійснюються розробки для широкоформатного друку, а також для ринку промислового цифрового друку, на невсотувальних поверхнях (скло, пластик і метал). Основна увага приділяється традиційним напрямкам (вузькорулонний друк та друк на металі та пластику).

У Zeller+Gmelin зазначають, що галузі застосування чорнила для цифрового друку формують перед розробниками нові завдання. Чорнила для цифрового друку значно менш в’язкі, ніж фарби для традиційного друку, і для них потрібна спеціалізована лабораторія, власне обладнання для проведення тестів, окремі виробничі потужності. Тому при штаб-квартирі Zeller+Gmelin (м. Айслінген, Німеччина) створено окрему лабораторію чорнил для струменевого друку (Inkjet Application Lab), оснащену системою друку від ImageXpert.

Устаткування включає камеру для спостереження та контролю параметрів крапель, сушильний пристрій зі світлодіодними лампами Integration Technologies (ITL), модуль для попередньої обробки матеріалу для друку, що дає змогу впливати на рівень поверхневого натягу. Система дозволяє моделювати практично будь-який спосіб друку та займатися розробкою продукції на власній базі.

У Zeller+Gmelin відзначають, що у друкарів іноді немає можливості обирати між кількома виробниками чорнила. Є складнощі і з вибором чорнил з особливими властивостями (наприклад, що відповідають вимогам до низької міграції, закріплення на складних поверхнях або мають слабкий запах). На думку Zeller+Gmelin, важливо, щоб постачальники друкарського обладнання тестували та схвалювали чорнила кількох виробників.

Наклади зменшуються, а завдання швидко змінюються, й струменевий друк забезпечує добрі виробничі показники, задовольняючи вимоги до якості та скорочуючи витрати на технічне обслуговування. Очікується, що ця технологія продовжить затверджуватися у нових сферах застосування.

Zeller+Gmelin має намір продовжувати розробки у напрямку як чорнил для струменевих принтерів, так і фарб для аналогових методів друку на вузькокрулонних машинах, а також паковання та на жорстких матеріалах.