Попит на технології цифрового друку залишається високим, загальний обсяг ринку в 2022 р. оцінюється у $136,7 млрд.

До 2027 р. сукупний середньорічний темп зростання (CAGR) очікується в 5,7%, а з 2027 по 2032 рр. – 5%.

Обсяги цифрового друку зростуть з 1,66 трлн відб. А4 у 2022 р. до 2,91 трлн у 2032 р., за середньорічного зростання в 4,7%.

Частка струменевого друку у видрукуваній у цифровий спосіб продукції зросте з сьогоднішніх 61,4% (у грошовому еквіваленті) та 62,4% (фізичний обсяг) до 71,4% та 77,5% відповідно (мал. 1). Додаткові доходи генеруватимуться від продажу нового обладнання, чорнил, тонерів, сервісної підтримки ($30,7 млрд у 2022 р., $46,1 млрд у 2032 р.).

Малюнок 1. Частка струменевого друку на ринку «цифри» зростатиме

Ринок цифрового друку – це лише частина величезного ринку, кажуть у Smithers, але зсув у бік «цифри» вже очевидний. Загалом ринок друку залежить від переваг кінцевих користувачів та загальної економічної ситуації, тенденцій та багатьох факторів (зміни в ланцюжках постачань, цілі сталого розвитку тощо). А оскільки з фундаментальними проблемами наразі стикається аналоговий друк, постковідний період сприятиме розвитку саме цифрового друку.

Скорочується довжина накладів, замовлення йдуть в онлайн, персоналізація стає поширеним явищем. Так, у Smithers припускають, що збільшенню обсягів цифрового друку (серед іншого) сприятиме персоніфікований маркетинг із пропозиціями до аудиторії з високими витратами.

Пандемія COVID-19 лише підкреслила переваги цифрового друку в деяких секторах. Більшість сегментів цифрового друку мають тенденцію до зростання, за винятком транзакційного сектора, обсяги якого скорочуються (відходять у минуле друк квитанцій, платіжних документів тощо). Найбільш глобальні зміни передбачаються в секторі паковання – тут цифровий друк набере обертів в усіх сегментах (картон або гофрокартон, гнучке паковання, жорсткий пластик або метал) – мал. 2.

У цифровому друці на пакованні пророкують зростання кількості виробників, гарний вибір постачальників послуг для замовників, оперативність та велику гнучкість.

Малюнок 2. Перспективи цифрового друку на пакованні

На думку Smithers, у найближче десятиліття виробники струменевого та електрографічного обладнання, чорнил, тонерів продовжать інвестувати у технологічні інновації, а частина досліджень та розробок спрямовуватиметься на подальше покращення якості друку та пошук універсальних рішень.

Ринок листового та рулонного обладнання процвітатиме, збільшиться кількість високопродуктивних друкарсько-оздоблювальних ліній, продуктивність яких перевищить 20 млн відб. А4 на місяць. Розширюватимуться колірні конфігурації ЦДМ, збільшиться частка обладнання з п’ятьма та шістьма фарбовими секціями, а стандартними пропозиціями стануть технології цифрового опорядження (друк металізованими кольорами та фольгування або вибіркове лакування).

Роздільна здатність друку на струменевих принтерах до 2032 р. збільшиться, на ринку з’являться друкувальні голівки з роздільною здатністю 3000 dpi, продуктивність досягне 300 м/хв.

Чорнила на водній основі поступово витіснятимуть чорнила на основі розчинників, пігментні здобудуть перемогу над чорнилами на основі барвників. Також з’явиться більше видів паперу та картону для цифрового друку, а нові види чорнил та покриттів дадуть змогу струменевому друку відповідати за якістю офсетному лише з незначною надбавкою у вартості.

Малюнок 3. На які зміни очікувати в сегменті обладнання для цифри

Ці інновації допоможуть струменевому друку потіснити друк сухим тонером. Застосування ЦДМ з тонером стане більш обмеженим в основних сегментах (комерційний друк, реклама, фотокниги та етикеткова продукція), але в сегментах гнучкого та складного картонного паковання очікується певне зростання (мал. 4). До того ж, у найближчій перспективі електрографічний сегмент отримає підтримку завдяки впровадженню технології HP Indigo LEPx на рідкому тонері.

На думку Smithers, найбільш прибутковими секторами в «цифрі» будуть паковання, комерційний друк та виготовлення книжок.

У сегменті цифрового паковання до асортименту спеціалізованих ЦДМ для виготовлення картонної та гофрокартонної продукції додасться ширше використання вузькорулонних машин для друку гнучкого паковання. Цей сегмент покаже найбільш вражаюче, чотириразове зростання в період з 2022 по 2032 роки.

У сегменті етикеткової продукції зростання буде повільнішим, тому що тут уже досягнуто певного рівня зрілості.

У комерційному секторі широкого поширення набудуть листові ЦДМ великого формату, які вже працюють у друкарнях паралельно з офсетними машинами та ЦДМ меншого формату, але вони дедалі частіше оснащуватимуться цифровими опціями фінішингу та ошляхетнення для надання друкованій продукції додаткової цінності.

На розвиток книжкового друку впливатиме симбіоз онлайн-замовлень та можливостей друку коротких накладів, тому цей сегмент стане другим за швидкістю зростання (після паковання). Тут струменевий друк дедалі більше домінуватиме, завдяки своїй економічністі.

«Це чудово, коли рулонна однопрохідна ЦДМ інтегрована з відповідною лінією фінішної обробки, забезпечує кольоровий друк на широкому спектрі стандартних матеріалів, і високу продуктивність, – кажуть у Smithers. – Тоді як листовий струменевий друк частіше використовуватиметься для друку книжкових обкладинок».

Найгірші показники очікуються в електрофотографічному друці. Це не говорить про проблеми самої технології, швидше, відображає тенденції у попиті на кінцеву продукцію.

Малюнок 4. Перспективи друку сухим тонером