У Sylvamo визнають досвід Atlas Holdings у паперовій промисловості, однак серйозно стурбувалися заявою та зробили кроки, спрямовані на мінімізацію ймовірності такого розвитку подій, коли окрема особа або група осіб може отримати контроль над компанією через відкритий ринок на шкоду інтересам акціонерів та без надання раді директорів часу для ухвалення обґрунтованих рішень.

При цьому в компанії впевнені, що через турбулентність фондового ринку та високу волатильність, поточна ринкова вартість акцій не відображає реальну вартість компанії. План захисту прав акціонерів, відомий як «отруйна пігулка», є різновидом оборонної тактики, що використовується радами директорів публічних компаній для запобігання ворожому поглинанню. Мета такої стратегії – стримування.

Механізм захищає інтереси міноритаріїв від зміни контролю за компанією. Щоправда, трапляються випадки, коли стратегія застосовується не лише, щоб запобігти придбанню, а й для того, щоб підвищити привабливість та ціну активів перед ним. Компанія, що реалізує подібний план, по суті позбавляє акціонерів права вести переговори про ціну продажу акцій безпосередньо.

Більше того, при подальшому «несанкціонованому» придбанні окремою особою або групою осіб 10% акцій інша частина акціонерів отримує право купувати додаткові акції з 50% знижкою (дві акції за ціною однієї) для розмиття частки компанії та зниження її вартості.

У підсумку це подвоює вартість акцій для всіх, хто намагається нагромадити певніший відсоток акцій компанії без схвалення ради директорів. План захисту прав акціонерів Sylvamo розрахований на один рік і закінчується 21 квітня 2023 р., або за рішенням Ради директорів (можливе дострокове припинення з урахуванням обставин).