Після військової операції Росії в Україні чимало провідних світових компаній, що постачають папір, надають друкарські послуги та виготовляють паковання, відмовилися мати справу з російськими фірмами. Військове вторгнення розриває ключові ланцюги постачань – що й так зазнали великого впливу пандемії COVID-19 – і змушує глобальні компанії приєднуватися до постійно зростаючого пакету санкцій.

 

Чимало великих компаній (Apple, Ford і Nike) припиняють працювати на російському ринку. Захід також пообіцяв виключити сім російських банків зі SWIFT (The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), бельгійського сервісу обміну повідомленнями, який об’єднує фінансові установи в усьому світі. Це частина санкцій, спрямованих на обмеження можливості Москви фінансувати війну в Україні.

Дотримуючись санкцій, запроваджених США, генеральний директор HP Енріке Лорес приєднався до своїх конкурентів та розкритикував дії Росії як «останні в серії глобальних викликів». Він також визнав, що санкції США проти Росії вплинуть на перспективи основного та прибуткового бізнесу HP в 2022 фінансовому році.

Seagull Scientific призупинила продаж свого ПЗ BarTender до Росії та Білорусі. «З огляду на війну між Росією та Україною, ми вирішили зупинити продаж нашого програмного забезпечення, а також негайно призупинили всі нові ліцензії на програмне забезпечення, додатки для принтерів і оновлення продажів», – сказав президент і виконавчий директор Гарольд Бо.

Кілька відомих компаній, що займаються 3D-друком, припинили продажі російським підприємствам у рамках глобальних економічних санкцій, введених проти Москви. Світові лідери аддитивного виробництва, включаючи американські 3D Systems і HP, німецьку EOS і польську Zortrax, вийшли з перемовин з російськими покупцями.

Аві Райхенталь, співзасновник, голова та генеральний директор каліфорнійської Nexa3D, висловив свою думку в Linkedin, засудивши безпрецедентну військову агресію Кремля проти України. «Тепер настав час, щоб належним чином обране керівництво вільного світу об’єдналося і було почуте». Оскільки російське вторгнення в Україну – «хлібний кошик Європи» – триває вже другий тиждень (на момент написання статті – ред.), засоби стримування (санкції) спрямовані на високопоставлених російських чиновників та державні мовники, аерокосмічну, банківську, енергетичну та спортивну галузі лише посилюються.

Індустрія 3D-друку надіслала чіткі месенджі. В Linkedin Марі Лангер, генеральний директор EOS, оголосила про повне припинення співпраці з російськими компаніями з 25 лютого 2022 року, незважаючи на наслідки. «Настав правильний час, щоб відстояти наші демократичні переконання та разом боротися за мир».

Джеффрі Грейвс, президент і генеральний директор 3D Systems, оголосив, що виступить проти руйнівних наслідків російського вторгнення, негайно призупинивши всі продажі в Росію, і повернеться на ринок, коли вторгнення закінчиться.

У відповідь на вторгнення Zortrax відмовився від угоди на $65 млн з Rusatom Additive Technologies (RusAT). Маріуш Бабула, генеральний директор Zortrax, каже, що «російська агресія проти України викликала у нас шок і обурення», змусивши відмовитися від подальших переговорів з російською державною компанією.

Дивлячись на найближче майбутнє, відмова мати справу з компаніями 3D-друку в Росії може принаймні обмежити вплив їхніх технологій на конфлікт. Але цього не можна сказати про інші сектори поліграфічного та пакувального сектора, другого за величиною після кіноіндустрії.

Львівський завод пакувально-паперової групи Mondi призупинив виробництво паперових пакетів у цій країні, а російські целюлозно-паперові підприємства продовжують працювати. Бізнес Mondi у Росії в основному обслуговує внутрішній ринок та зумовлює близько 12% продажів групи.

Хоча ціна акцій Mondi знизилася на 19,6% після російського вторгнення до України, її целюлозно-пакувальний та паперовий комбінат у Сиктивкарі, столиці Республіки Комі Росії, за заявами компанії, — високорентабельний, економічно конкурентоспроможний об’єкт.

Кроки, зроблені соціально відповідальними компаніями, є цікавими через низку причин. Мабуть, найбільш важливим є те, що вони руйнують ілюзорну стіну, що відокремлює бізнес від політики, які насправді нерозривно пов’язані між собою.

Зрештою, світ після двох років катастрофи COVID-19 заслуговує миру та процвітаючого майбутнього. Марі Лангер з EOS каже: «Давайте всі звернемося до тих, хто приймає політичні та бізнесові рішення, щоб ці рішення були вірними».