«Разом, ми могли б зробити більше, ніж просто поширювати плакати», – подумали редактори Kaunas Full of Culture і зв’язалися з жінками, які стояли за Hands on Press. За дві доби в електронному магазині Hands on Press з’явилися перші принти плакатів, розроблених місцевими художниками, і партію з 10 штук швидко розкупили.

10 березня понад 50 художників з Литви та з-за кордону зробили свій внесок у «Кольори для України» – ініціативу зі збору коштів під синьо-жовтими кольорами.

З продажу плакатів було зібрано понад €10 тис. для громадської організації Blue/Yellow, що допомагає Україні з 2014 року, а також Литовського Червоного Хреста та інших благодійних організацій. «Ми вже відправили плакати до 19 країн», — розповідає Інга Навікайте-Дросуте, одна із засновників Hands on Press. Дизайнерка стверджує, що їхньою початковою метою було зібрати якомога більше грошей через мистецтво. Активне поширення надихаючих антивоєнних творів мистецтва – чіткий сигнал проти злочинних дій Путіна.

Інга та її колега Габріеле Гудайтите цілодобово працювали у своїй крихітній друкарні, щоб усі художники бачили, як їхні плакати сприяють загальному благу. Інші каунаські друкарні погодилися приєднатися до цієї справи, а книгарня Kolibris на запрошення Kaunas Full for Culture стала ще одним магазином для продажу плакатів.

Друкарня з Вільнюса Ariel Ink також приєдналася до ініціативи: вона не просто друкує плакати, а й продає їх у культурному центрі SODAS2123, а також збирає гроші для України.

Деякі митці вийшли на новий рівень, зібравши понад €1500 на арт-платформах NFT. Для цього було запропоновано кілька картин маслом, одна з яких, написана під час живої сесії, зібрала €200 на онлайн-аукціоні.

Серед покупців плакатів – звичайні каунасці, які прикрашають вікна антивоєнними посланнями, а також ті, хто їде на акції протесту та інші заходи. Однією з найвагоміших справ була співпраця з Каунасським районним судом. Його співробітники зв’язалися з друкарнями, щоб придбати відбитки для вітрин суду; натомість художник з Vaporvawe Kaunas, створив для установи більші плакати з чітким повідомленням «Наступна зупинка – Гаага».

Привітання «Слава України» — нова культова фраза, на сюжетах із російським військовим кораблем, соняшниками та українками.

 

Перегляньте галерею внесків художників, що постійно зростає, у Facebook за адресою http://bit.ly/SpalvinamUkrainai або підпишіться на хештегом #SpalvinamUkrainai в Instagram. Відвідайте www.handsonpress.lt/shop, щоб переглянути наявні наразі відбитки. Усі гроші, отримані Hands on Press, будуть передані на користь литовської громадської асоціації Blue/Yellow.