Асоціація італійських видавців Aie, Національна асоціація галузевих видавництв Anes та Федерація графічного паперу, зіткнувшись із надзвичайною ситуацією, спільно просять уряд надати податкові пільги на купівлю паперу для видавничих цілей. Цей терміновий захід потрібен, щоб сприяти підвищенню стійкості того, хто намагається впоратися з проблемами сектора ринку.

Емануеле Бона, президент Federazione Carta Grafica висловив побоювання через можливе закриття низки друкарень: «Зростання цін на енергоносії ставить під загрозу зупинку деяких сегментів виробництва, наприклад, журналів, видрукуваних методом глибокого друку. Але небезпека стосується всіх секторів видавничої та комерційної поліграфічної промисловості. До цього сценарію додаються проблеми, пов’язані з дефіцитом сировини, у т.ч. через процес конверсії виробництва, що триває, у бік пакувального паперу».

За словами президента Aie Рікардо Франко Леві, після двох позитивних років, впродовж яких найкращими показниками в поліграфічному секторі відзначилися компанії, які друкували чорно-білі та кольорові книги, надзвичайна ситуація з папером дуже впливає на цей сектор.

Леві каже, що зростання цін на папір посилюється «проблемами з постачанням, які ще більше ускладнюють планування виробництва та забезпечення своєчасного поширення». Також він зазначив, що перед шкільними видавництвами стоїть завдання гарантувати школам та сім’ям доступність підручників у певні терміни, і вони не можуть підвищити відпускні ціни згідно із законодавством.

«Енергія та сировина лежать в основі нашого виробництва, – підсумував президент Anes Іво Альфонсо Нарделла. — Збільшення витрат на енергію та папір створює серйозні труднощі для сектора науково-технічних комунікацій та галузі загалом. Скорочення або переривання потоку інформації та професійного навчання завдає серйозної шкоди італійській поліграфічній та видавничій галузі, яка тільки починає відновлюватися».