Такий результат опитування 40 німецьких друкарень, проведеного Асоціацією виробників картонного паковання FFI. «Потрібне фундаментальне переосмислення, особливо серед клієнтів з індустрії брендових товарів та роздрібної торгівлі, — каже представник правління FFI Андреас Хельбіг. – Картонне паковання стає дедалі популярнішим. І наразі ми очікуємо подальшого зростання попиту на перероблюване та екологічне складне картонне паковання. Однак виробники паковання, як і раніше, мають серйозні проблеми з постачанням. Партнери з ланцюжка постачання мають більш інтенсивно обмінюватися інформацією для покращення постачання картону».

Лише 12,5% учасників опитування заявили, що поточні терміни постачання картону з первинного волокна для бізнесу клієнтів не змінилися порівняно з жовтнем 2021 року. Натомість, 77,5% виробників складного картонного паковання повідомили про збільшення термінів з 4 до 16 тижнів. Така ж картина спостерігається щодо переробленого картону.

Ситуація з пропозицією відбивається на динаміці закупівельних цін. Більшість учасників опитування повідомляють про як мінімум двозначний відсоток зростання цін, незалежно від типу матеріалу. Зростання цін з моменту останнього огляду FFI у жовтні 2021 року на даний момент становить до 25% для переробленого картону, а в окремих випадках — понад 30%. Для картону з первинного волокна зростання ціни відтоді зросли на 25%.