Робочі процеси відтворення кольорів у цифровому текстильному виробництві не такі прості і однозначні, як хотілося б користувачам, і вони стикаються з низкою серйозних проблем, пов’язаних з відсутністю стандартизації.

При створенні дизайну, наприклад, у програмах Adobe використовуються колірні простори sRGB або AdobeRGB. Але обидва вони суттєво перевищують колірне охоплення, яке може бути відтворено на текстилі цифровим способом, що призводить до суттєвих витрат часу та коштів на досягнення адекватної конвертації та до ітеративного коригування кольору для багатьох малих та середніх постачальників послуг друку за текстилем.

Тому восени 2020 р. стартував дослідницький проєкт некомерційного Науково-дослідного інституту друку та медіа-індустрії Fogra — TextileRGB. У рамках дворічного проєкту дослідники Fogra поставили собі за мету покращити стандартизацію кольорів у цифровому текстильному друці. Дослідження фінансується Федеральним міністерством економіки та захисту клімату Німеччини.

Основний фокус дослідження — систематична та метрологічна реєстрація кольору на зразках друку зі складною поверхнею, що складається з волокон. В результаті буде розроблено, впроваджено та протестовано робочий процес, заснований на новій специфікації iccMAX.

Другий напрямок проєкту — розробка спеціального робочого кольору RGB для цифрового текстильного друку.

Третій напрямок — розробка методики виготовлення пробних відбитків паперових та текстильних кольоропроб для цифрового текстильного друку.

Підсумком проєкту має стати розробка концепції стандартизації, яка призведе до створення нового стандарту ISO (ISO 15311-4), з одного боку, та окремого розділу у стандарті процесу цифрового друку PSD, що вільно поширюється, з іншого.

У лютому 2022 року Mimaki надала інституту Fogra принтер TS300P-1800для практичних випробувань у рамках проекту TextileRGB. Ця модель спеціально розроблена для текстильної промисловості та забезпечує якісний та економічно ефективний друк, що робить машину ідеальною для виробництва модного та спортивного одягу, домашнього текстилю, рекламних матеріалів тощо.