Більшість магнію, що видобувається, використовується для виробництва сплавів для авіаційної, автомобільної, атомної, хімічної, нафтопереробної промисловості, приладобудування і т. д. У поліграфії магній застосовується, зокрема, для виготовлення кліше для тиснення.

Кризова ситуація склалася, як повідомляється, через прагнення китайського уряду до екологізації промисловості та скорочення внутрішнього споживання енергії, які призвели до зупинки близько 50 металургійних заводів. У Китаї зосереджено 87% світового виробництва магнію, а ЄС на 95% залежить від нього. Європейські промислові асоціації зазначають, що «нинішній дефіцит постачань з Китаю вже призвів до рекордних цін та глобальних перекосів у ланцюжку постачань».

Магній наразі коштує $10-14 тис. за тонну, а на початку цього року ціна була близько $2 тис. за тонну. Очікується, що запаси магнію у Європі закінчаться до кінця листопада. Тому галузь «спільно закликає Європейську комісію та національні уряди вжити термінових заходів спільно з китайськими колегами для пом’якшення проблеми критичного дефіциту в короткостроковій перспективі, а також довгострокових наслідків для європейської промисловості».

Асоціації, які підписали звернення: Acea, European Aluminium, Eurofer, Eurometaux, Ecca, Estal, IndustriAll, Ima, Euwa, EuroAlliages, Clepa та Metal Packaging Europe.