За чотири неповні роки роботи компанія CMYK Center увійшла до кола провідних компаній ринку оперативної поліграфії Києва. Компанії вдалося швидко масштабувати друкарське виробництво та вчасно синхронізувати можливості парку ЦДМ та післядрукарського устаткування.

Напередодні високого поліграфічного сезону CMYK Center придбала потужний Xerox® Versant 4100 Press – його переваги в компанії вже встигли відчути. Як відбувався вибір ЦДМ, чому у CMYK Center вирішили піднятися на черговий щабель в ієрархії поліграфічних виробництв, й як у реалізації цієї амбітної мети допомагає Xerox® Versant 4100 Press, детальніше у нашому матеріалі.

 

Власна справа

Керівники CMYK Center Денис Рєзніков та Дмитро Лопата мають значний досвід роботи у поліграфії.

Денис працює у галузі 18 років. Починав у видавництві «Політехніка» різчиком, потім були редакція газети «Телегід», керівництво репроцентром компанії «Мегаполіграф», згодом – посада комерційного директора компанії.

Першим місцем роботи Дмитра була Зразкова друкарня «Бліц-Принт», де він працював монтажистом, оператором CtP, технологом, начальним диспетчерської служби. З 2008 р. фахівець працює на «Мегаполіграф», де обіймав посаду начальника виробництва.

Після відвідання drupa 2016 майбутні підприємці вирішили відкрити власну справу, бо не знайшли розуміння у власників «Мегаполіграф», яким пропонували просуватися в напрямку цифрових технологій.

У 2017 р. Денис разом з партнером Дмитром створив власну компанію CMYK Center.

Першою ЦДМ компанії стала Konica Minolta bizhub c6500 («Набили сінців, але здобули досвід», — згадує цю історію Денис). На старті бізнесу далося взнаки особисте знайомство підприємців з багатьма друкарнями, в яких частину замовлень розміщували на суподряді та виконували допоміжні операції.

Компанія швидко знайшла своє місце на ринку оперативного друку. Й сьогодні, крім  чотирьох ЦДМ (детальніше про еволюцію парку ЦДМ – далі – ред.), CMYK Center має парк постпресу, достатній для виконання більшості замовлень оперативної поліграфії:

  • два ріжучих плотери для просічки самоклейної етикетки (рулонний Graphtec 40 без автоподатчика, Jaguar DCC з автоподатчиком), планшетний плотер Graphtec 2000 для просічки паперу, картону та інших матеріалів);
  • різак Polar 76, ламінатор YDFM-720, який після збільшення обсягів було придбано замість китайського (робота прискорилася у рази);
  • біговка Nagel та фальцовка Stahl;
  • ручні біндери Renz для скріплення на пружину.

Якщо оцінити, як розвивався парк післядрукарського устаткування компанії, стане очевидним, що CMYK Center готувалася до масштабування друкарського виробництва: вчасно інстальовано більш потужний ламінатор, плотер з автоподатчиком, автоматичну біговку.

 

Співпраця з Xerox

У 2018 р. CMYK Center придбала нову ЦДМ Xerox® Versant 180 Press. Це рішення стало певною мірою було спонтанним, бо попередня ЦДМ компанії зупинилася, а з обслуговування б.в. Konica Minolta bizhub c6500виникали певні складнощі. Тоді компанія розглядала декілька варіантів (Ricoh ProC7100X, Konica Minolta AcccurioPrint 2060), але надала перевагу рішенню Xerox — переважно за економічними показниками (вартість придбання та обслуговування).

Поява нової продуктивної ЦДМ сприяла покращенню якості друку та розширенню спектру замовлень. ЦДМ Xerox® Versant 180 Press забезпечила високу якість друку плашок та добре зарекомендувала себе при роботі з проблемними матеріалами. Можливість вправно друкувати на всьому – від офсетного паперу щільністю 55 г/м2 до проблемної багатошарової самоклейної плівки — була вкрай важливою для компанії, яка прагнула утвердитися на ринку. Відповідно, коло клієнтів CMYK Center розширилося, й обсяги суттєво зросли.

Про свій вибір підприємці не пожалували і навіть розширили парк устаткування Xerox, інсталювавши восени 2020 р. Xerox® Nuvera® 157EA зі швидкістю 157 А4/хв., яку придбали у Європі (і теж передали на сервісне обслуговування до компанії Xerox). Пошук машини тривав приблизно рік: справа у тому, що Xerox® Nuvera® має декілька модифікацій (друга, третя та четверта, й ЦДМ другої модифікації виробник вже не підтримує, а ЦДМ третьої серії перебуватиме на обслуговуванні лише до 2022 р.). Водночас Xerox® Nuvera® четвертого покоління  буде підтримуватися компанією до 2030 р.: саме таку машину й придбала компанія CMYK Center в Угорщині.

Для цього навіть не довелося відвідувати Європу під час чергового нокдауну; компанія Xerox® провела невеличкий ремонт, замінивши деякі вузли та деталі, після чого було укладено контракт на постачання ЦДМ. На Xerox® Nuvera® 157EA переважно друкуються персоналізовані замовлення та книжки. Перевага Xerox® Nuvera в тому, що вона може швидко друкувати на офсетному папері щільністю 52-300 г/м2, на крейдованих та самоклейних матеріалах.  


 

Мотиви посилення парку ЦДМ

Наприкінці 2020 р. керівники CMYK Center, зрозуміли, що можливостей Xerox® Versant 180 Press за того обсягу замовлень, що вже є, компанії не вистачає. Тому заходилися придбати більш продуктивну ЦДМ: зокрема, Xerox® Versant 4100 Press.

Як альтернативу Xerox® Versant 4100 Press у CMYK Center цього разу розглядали Ricoh Pro™ C7200X (без додаткових кольорів).

Але одним з основних факторів вибору був якісний друк на самоклейних матеріалах Ritrama та Oracal, з яким, на думку власників компанії, Xerox® Versant 4100 Press поралася краще. У CMYK Center нерідко трапляються довгі замовлення з друку на самоклейних матеріалах, тому вкрай важливо, щоб процес друку було організовано оптимально. У цьому плані зазначає Дмитро Лопата, ЦДМ Xerox® Versant 4100 Press показала себе з найкращого боку: поклав, запустив, видрукував та забув.

А після того, як представники компанії Xerox презентували Xerox® Versant 4100 Press, представили її параметри, Денис та Дмитро остаточно зрозуміли, що ця машина – найкращий вибір для CMYK Center. ЦДМ було придбано у базовій конфігурації. З лотком підвищеної ємності EXP-6 та RIP EFI Fiery DFE EX 4100.

Крім базових речей (швидкість роботи та стабільність за якістю, а також можливість ефективно працювати з проблемними матеріалами та, зокрема, самоклейними плівками та паперами) важливим фактором для власників друкарні стала вартість клік-контракту. Бо, купуючи ЦДМ Xerox® Versant 4100 Press, керівники компанії CMYK Center планували запропонувати ринку можливість друку у листах для рекламних агенцій.

Постачальником обладнання та партнером з сервісного обслуговування став преміям-партнер Xerox — компанія «Мегапринт». Ставлення компанії «Мегапринт» керівникам CMYK Center подобається, всі проблеми вирішуються швидко.

«Високий» сезон у поліграфії у розпалі, й у CMYK Center вже бачать переваги Xerox® Versant 4100 Press – насамперед швидкість та якість, а також безпроблемну роботу з досить щільними матеріалами (до 400 г/м2 згідно специфікації), а головне – стабільний друк довгих накладів при роботі з самоклейними плівками та паперами.

 

Переваги оновленого Xerox® Versant® 4100 Press

Автоматизована система PredictPrint Media Manager (значно прискорює переналаштування машини при зміні матеріалів для друку та скорочує кількість помилок, викликаних людським фактором, автоматично встановлює оптимальні параметри роботи з папером).

Технологія Full Width Array (FWA) — автоматизує калібрування, профілювання, приведення лиця до звороту, налаштування струмів другого перенесення, оптимізує нанесення тонера на гладких і текстурних матеріалах і забезпечує однорідність щільності тонера на аркуші, гарантуючи суцільність зображення на сторінці.

Роздільна здатність Ultra HD — підвищує плавність ліній і градієнтів, чіткість фотографій, графіки і тексту. Контролер Xerox Versant 4100 Press (EX 4100 або EX-P 4100) обробляє зображення з деталізацією 1200x1200 dpi і глибиною кольору 10 біт, а друкуються вони з роздільною здатністю 2400х2400 dpi.

Легкоплавкий сухий EA-тонер Xerox EA Low Melt Dry Ink з низьким рівнем блиску (сприяє стабільній передачі кольору, яскравості та чіткості відбитків).

Технологія Production Accurate Registration (підвищує точність приведення) і циклічний контроль стабільності кольору в накладі допомагають забезпечити повторюваність результатів.

Перелік рекомендованих для друку на Xerox® Versant® 4100 носіїв (RML) — містить матеріали, перевірені та гарантовані для оптимального використання з Versant, а також інформацію про завантаження носія до ЦДМ та правильні налаштування для оптимізації результатів друку та продуктивності.

Перелік випробуваних субстратів (TSL), який містить папір та спеціальні носії, оцінені компанією Xerox Global Development Group з тестуванням (продуктивність, якість зображення, адгезія — із підтримкою матеріалів щільністю до 400 г/м2).

Чимало інших можливостей з автоматизації роботи:

  • автоматичне вилучення застряглих листів;
  • компактний стрічковий ф’юзер (підвищує швидкість друку, плавність зображення і дає змогу друкувати на щільних матеріалах);
  • зарядні ролики з технологією автоматичного очищення;
  • інтелектуальний модуль розгладження листів (розпрямляє листи з урахуванням їхнього заповнення, щільності паперу та вологості).

Два варіанти RIP EFI Fiery DFE: EX 4100 і EX-P 4100, побудовані на програмній платформі Fiery FS400 Pro. RIP EX-P 4100 обробляє завдання майже в три рази швидше, ніж EX 4100, що робить його найкращим вибором для найвимогливіших високопродуктивних середовищ.

 

Конкурентні переваги компанії

Денис Рєзніков основною конкурентною перевагою CMYK Center вважає здатність працювати з клієнтами. Це великі друкарні можуть собі дозволити втратити одного-двох замовників – а CMYK Center практикує індивідуальний підхід до кожного клієнта, тому розірвання стосунків із замовниками для компанії, скоріше, виключення.

Багато чому навчив й весняний карантин 2020 року. Після нього CMYK Center намагається виходити на кінцевого замовника (хоча і з рекламними агенціями теж працює досить ефективно). Відповідно, попри певні ускладнення компанії CMYK Center вдалося швидко відновити обсяги виробництва, й під час осіннього локдауну обсяги вже лишалися стабільними.

CMYK Center надає послуги друку багатьом невеликим підприємствам, які потребують різноманітної продукції (наліпки, етикетки, рекламна поліграфія тощо).

Компанія допомагає компаніям цієї категорії розвивати власний бренд, використовуючи власний досвід (представники корпоративних клієнтів не завжди розуміють увесь виробничий процес, і у CMYK Center не лише роз’яснюють певні нюанси, але й допомагають вдосконалити продукт).

Корпоративні замовники сприймають таке ставлення й «тримаються» за CMYK Center, відповідно, це дає змогу виконувати замовлення з більш високою додатковою вартістю.

Чимало клієнтів CMYK Center виготовляють продукти, які можна продавати онлайн – а це постійна потреба у пакованні та етикетці. Тому обсяги замовлень таких клієнтів під час «ковідної» кризи майже не зменшилися, а подеколи й збільшилися. І це додатковий стимул для розвитку друкарського бізнесу CMYK Center.

Ще одна, й чи не найважливіша цінність, CMYK Center — це колектив компанії: за весь час існування компанії з неї не пішов жоден співробітник.

 

Очікування

У компанії CMYK Center сподіваються, що Xerox® Versant 4100 Press дасть змогу залучити додаткових клієнтів, дедалі розширити спектр замовлень – наприклад, за рахунок більш довгих накладів етикеток або малотиражного паковання на щільних матеріалах. Аби це сталося якомога швидше, треба щоб економіка працювала без збоїв, й на неї не впливали чергові локдауни. Хоча особливих хвилювань щодо цих «потрясінь» у власників CMYK Center немає. На їхню думку, бізнес вже адаптувався до постійних кризових умов, й те, що відбувається сьогодні, — це звичайна трансформація через зміну ринкової ситуації внаслідок COVID.  

Отже, до «високого» сезону у CMYK Center підготувалися та планують нарощувати обсяги, в т.ч. за рахунок послуги з друку підготовлених накладів (листового друку за прийнятної вартості для рекламних агенцій).

Денис та Дмитро розуміють, що подальший розвиток CMYK Center ускладнено через недостатній рівень автоматизації залучення та виконання замовлень. Особливо ця проблема стала нагальною після розширення парку ЦДМ та у «високий» поліграфічний сезон.

Тому незабаром буде запущено новий сайт CMYK Center, на якому клієнти зможуть самостійно розрахувати вартість простої продукції. Також у планах – запровадження сервісу Web-to-Print.