Чеська Республіка має велику поліграфічну галузь порівняно з іншими країнами Східної Європи. Й пандемія COVID-19 справила на неї значний негативний вплив, який, на думку WhatTheyThink, об’єктивно оцінити важко: останні дані про доходи, які публікує Євростат, датуються лише 2018 роком.

Проте індекс виробництва друкованих та записаних носіїв є більш оперативною метрикою, й зі зміни цього показника можна зробити певні висновки, як розвивалися обсяги виробництва, виходячи із середніх показників 2015 року. Останні дані для Чехії датуються квітнем 2021 року.

У розпал кризи COVID-19 у квітні 2020 р. індекс обсягу друкарського виробництва в Чехії впав до 83% від середнього показника 2015 року. Оскільки обсяги до пандемії були вищими, ніж у 2015 р., загальне зниження обсягів під час жорсткого локдауну становило 23%. Водночас падіння галузі в країнах ЄС в цілому (без Великобританії) становило 31% порівняно із середнім показником до пандемії.

Після різкого падіння почалося швидке відновлення, й вже у липні 2020 р. обсяги друкарського виробництва Чехії сягнули допандемічного рівня. У наступні місяці обсяги виробництва залишалися високим, хоча й були на 1-2% нижчими середнього рівня до COVID-19 (на основі сезонного коригування даних).

Загалом обсяги друкарського виробництва у Чехії в 2020 р. зменшилися приблизно на 6% порівняно з 2019 роком. Якщо припустити незначне зростання цін, то дохід друкарень у 2020 р. скоротився на 5%, порівняно з 2019 роком.

У березні та квітні 2021 р. обсяги друкарського виробництва Чехії перебували приблизно на допандемічному рівні. Отже, перспективи на 2021 р. — обнадійливі, й друкарська промисловість Чехії має досягти допандемічного рівня.

Малюнок 1. Дані індексу промислового виробництва у поліграфії Чехії за період 06.2019-04.2021 (відносно до 2015 р.)

Джерело: Eurostat

Дані індексу промислового виробництва надають своєчасну інформацію про те, наскільки добре працюють галузі. Менш оперативною є звітність про доходи. Однак саме вона демонструє загальний розмір галузі.

Як і в попередніх випадках, аналітики WhatTheyThink аналізують дохід за КВЕДом «Друк та відтворення записаних носіїв інформації» (частка, що лягає на носії інформації, звичайна, досить невелика, тому нею можна знехтувати).

Після вступу до ЄС у Чехії відбулося зростання у поліграфічній галузі, зумовлене експортом до Західної Європи.

Доходи сягнули піку в 2011 р., але криза в Європі знизила доходи впродовж наступних двох років. З 2013 р. доходи повільно зростають, досягнувши в 2018 році €1,6 млрд (до речі, ненабагато більше, ніж в Україні – за офіційною статистикою).

Поліграфічна галузь у Чехії є менш динамічною, ніж у більшості інших східноєвропейських країн, і 2019 рік, ймовірно, приніс певний спад — але Євростат не опублікував поки ці дані.

Малюнок 2. Дохід за КВЕДом «Друк та відтворення записаних носіїв інформації» у Чехії (2009-2018 рр.)

Джерело: Eurostat, digitalprintexpert.de