Компанію TBO Printing and Publishing S.C засновано, щоб забезпечити виробництво підручників в Ефіопії та регіоні Оромія. Наразі ефіопські підручники імпортуються з-за кордону. В майбутньому фінансований державою проект покликаний задовольнити високий попит на підручники для найбільш густонаселеної країни Східної Африки з населенням близько 110 мільйонів чоловік. Крім того, друкарське виробництво такого масштабу здатне створити до 400 робочих місць, а це перспективи та заробітки для 400 сімей.

Водночас було придбано машини для клейового незшивного скріплення Müller Martini (раніше Kolbus) та системи CtP від ​​AGFA. Manroland Goss реалізує проект разом з компанією VIP Systems, торговельним партнером зі Штутгарта, і у співпраці з місцевим відділенням VIP Systems PLC в Аддіс-Абебі.

Три Manroland Goss стали першими друкарськими машинами цього типу, встановленими і введеними в експлуатацію у Східній Африці. Завдяки цьому обладнанню у TBO є чудова можливість стати лідером з виробництва підручників в Африці. За роботи у три зміни друкарня щомісяця зможе друкувати не менше 5 мільйонів підручників різних форматів з 16, 24 або 32-сторінковими зошитами. Ефіопія — це країна, в якій мешкає понад 80 етнічних груп. Крім офіційних мов, англійської та амхарської, використовуються мови ороміфа, тигринья, сомалі, сидамо, велайета і хадійса, для навчання яким також потрібні відповідні підручники.

В Ефіопії 12-річна шкільна система і, крім різних мов, також викладають цивільне право і етику, інформаційні та комунікаційні технології, математику, біологію, хімію, фізику, географію, економіку, загальний бізнес і креслення. Й потреба в підручниках по всіх цих предметах висока та становить близько 70 мільйонів екземплярів на рік. Великий відсоток цього обсягу візьме на себе TBO.

Під час реалізації проекту компанія TBO зіткнулася зі значними проблемами через потребу паралельного розвитку інфраструктури — починаючи від будівництва мережі доріг і закінчуючи завершенням проекту греблі GERD для стабільного енергопостачання. Ситуація з епідемією коронавирусу серйозно порушила графік проекту та привела до неминучих збоїв в термінах.

Завдяки готовності технічних фахівців manroland Goss до поїздок і висококваліфікованому керівництву команди manroland Goss, друкарня в Гелані змогла почати випуск продукції вже навесні цього року. На курсах технічної підготовки на місці та через онлайн-курси досвідчені фахівці manroland Goss передають свої знання новим друкарям і сервісним інженерам. Крім того, вони допомагатимуть при випуску перших підручників. Вихід на повну потужність трьох рулонних друкарських машин заплановано на літо цього року.