Документ опубліковано на парламентському порталі.

Законом забороняється розповсюдження в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг:

1) надтонких пластикових пакетів;

2) тонких пластикових пакетів;

3) оксорозкладних пластикових пакетів.

Як вказано в проекті Закону, ця заборона не поширюється на “надлегкі пластикові пакети шириною до 225 мм (без бокових складок), глибиною до 345 мм (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 мм (з урахуванням ручок), призначені для пакування та (або) транспортування свіжої риби і м’яса та продуктів з них, а також сипучих продуктів, льоду, які розповсюджуються у об’єктах роздрібної торгівлі в якості первинної упаковки”. 

Заборона також не поширюється на біорозкладні пластикові пакети, виготовлені відповідно до вимог ДСТУ EN 13432:2015. Але кожен такий пакет має бути промаркований згідно з технічним регламентом, встановленим постановою КМУ.

Пластикові пакети, що не відповідають встановленим цим Законом вимогам, підлягають вилученню з обігу за рахунок компаній, які їх придбали, до 1 січня 2023 року. За порушення передбачаються штрафи від 8500 до 17000 грн, за повторне порушення - від 17 000 до 34 000 грн. 

 

Контроль за дотриманням закону будуть здійснювати центральні органи виконавчої влади. Закон набирає чинності з 01 січня 2022 року.