Й ця ЦДМ, відповідно, з одного боку, має цілком прийнятну вартість, а з іншого, під час оновлення моделі до неї (порівняно з попередницею Ricoh™ Pro C5200S) додано деякі можливості ЦДМ старшої серії Ricoh Pro™ C7200X.
Не дивно, що кількість власників Ricoh™ Pro C5300S в Україні дедалі зростає – до їхнього кола приєдналася на початку травня київська офсетна друкарня «Оптім-Ленд».

РОЗВИТОК ВСУПЕРЕЧ КРИЗІ

Свою карєру в поліграфії власниця та директор друкарні «Оптім-Ленд» Ольга Філіпова почала 21 рік тому в друкарні «7 філія» Центру соціальної та трудової реабілітації інвалідів. Маючи фах вченого-агронома із захисту рослин, Ольга потрапила у поліграфію раптово, в пошуках роботи. Займалася верстанням видань, згодом вивчила мову глухонімих та стала перекладачем, правицею директора друкарні, його заступницею.

Невдовзі Ольга придбала у лізинг друкарську машину Hamada 452 й разом з колегою розпочала власний бізнес (друкарня «Етіс Плюс»). Їй вдалося сформувати колектив, частина якого й досі працює в «Оптім-Ленд», знайти інвесторів, що допомогли придбати решту потрібного для повноцінної роботи обладнання.

У 2018 р. підприємиця придбала замість Hamada 452, що вже не відповідала ринковим вимогам за якістю та продуктивністю й не давала змогу утримувати й розвивати інфраструктуру друкарні, напівформатну офсетную друкарську машину Roland 300.  Черговий кредит вдалося швидко повернути завдяки сумлінній праці колективу.

Аж раптом почалася чергова криза, викликана пандемією коронавірусу – обсяги замовлень друкарні, звичайно, суттєво знизилися. За власним зізнанням Ольги, під час жорстких локдаунів та на початку цього року її нерідко відвідували думки закрити бізнес – але «купити – одна вартість, а продати – інша». Але найважливіше для Ольги Філіпової те, що всі кризи вона переживала разом з колективом, яким небезпідставно пишається. Й продати друкарню та десь вложити кошти, щоб отримувати пасивний дохід, і при цьому розійтися зі співробітниками Ольга не змогла.

Проте немає злого, щоб на добре не вийшло. Під час кризи Ольга Філіпова залучила друзів та отримала велике за обсягом замовлення, й це дало змогу придбати однофарбову офсетну машину Rotoprint, фальцювальний пристрій з віконним фальцем, ламінатор та й власне ЦДМ Ricoh™ Pro C5300S, про яку йтиметься далі. Крім того, в компанії працюють комплектувальна машина Duplo, гільотина Maxima, біндер Bowey, перфоратори, палітурне устаткування. Отже в друкарні реалізовано повний цикл для виготовлення рекламно-комерційної та багатосторінкової продукції середніми, а віднедавна й малими накладами.

Також в планах директорки «Оптім-Ленд» придбати тигель та ріжучий плоттер й, можливо, фальцювально-склеювальний агрегат, що дасть змогу виготовляти самоклеїльну етикетку та паковання. Основну ставку друкарня робить на обслуговування постійних клієнтів, які співпрацюють з власницею підприємства близько 15 років і впевнені, що «Оптім-Ленд» зробить замовлення «на вчора».

 КОНКУРЕНТНІ ПЕРЕВАГИ

«Чому варто працювати з «Оптім-Ленд»?», – запитали ми в Ольги Філіпової.

«Тому що ми гіпервідповідальні, – підкреслює підприємиця, – і термінів «на вчора» дотримуємося завжди». Про це свідчать рекомендації від багатьох держорганізацій, які потребували продукції «на вчора», «на позавчора»…

Друкарня «Оптім-Ленд» завжди враховує побажання клієнта, який потребує цікавої поліграфії, але має обмежений бюджет: пропонують папір іншого виробника, меншої щільності, оптимальний наклад.

Ще одна перевага друкарні «Оптім-Ленд» – мобільні та кваліфіковані співробітники. Всі фахівці друкарні універсальні, взаємозамінні, наприклад, завідувач виробництвом перевіряє макети та виконує функції друкаря, координує роботу всього друкарського цеха. Не меншими універсалами є й фахівці з післядрукарської обробки. Співробітники друкарні працюють разом багато років, допомагають одне одному, разом відзначають свята.

ВАЖЛИВИЙ КРОК

Останнім часом замовлення, пов’язані з виготовленням коротких накладів рекламної поліграфії та багатосторінкової продукції, надходили до «Оптім-Ленд» дедалі частіше. Зазвичай їх розміщували на умовах аутсорсингу в партнерів.

Але ж чимало клієнтів друкарні «Оптім-Ленд» воліють, перш ніж замовити довгий наклад, побачити пілотні зразки продукції, щоб оцінити, як виглядатиме колір у готовому виробі. Й нарешті за часів пандемічної кризи кількість замовлень зменшилася, а відповідно, й конкуренція на друкарському ринку стала жорсткішою – вимоги замовників щодо термінів виконання та якості неухильно зростають.

Ольга Філіпова не була задоволена логістикою друкарських замовлень за умови виготовлення їх на стороні – отже, скорочення термінів виконання невеликих за обсягом замовлень та доставки їх клієнтам стали ще одним мотивом для придбання Ricoh™ Pro C5300S. А залучення великого замовлення, як ми вже зазначили, дало змогу згенерувати кошти й на придбання власної ЦДМ.

Ricoh™ Pro C5300S було інстальовано в «Оптім-Ленд» 6 травня, а повноцінна експлуатація ЦДМ розпочалася 12 травня. Як зазначає Ольга, інсталяція Ricoh™ Pro C5300S, можливо, стала для друкарні «Оптім-Ленд» першим кроком із переходу з офсетної технології друку на цифрову.

ВИБІР ТА ПРИДБАННЯ ЦДМ

Надати перевагу саме ЦДМ RicohPro C5300S Ользі Філіповій радили чимало колег з інших друкарень. Хоча тривалий час вона вела перемовини щодо придбання в однієї з харківських друкарень ЦДМ іншого виробника – Xerox® Versant 180 Press, але продавцеві ЦДМ кошти були потрібні одразу, щоб сплатити перший внесок для придбання більш дорогої машини.

За власним зізнанням Ольги Філіпової, вирішальним фактором, що вплинув на вибор ЦДМ, став професіоналізм менеджера «Мегатрейд» Дмитра Белявцева. Він детально розповів про можливості ЦДМ та посприяв виготовленню пілотних зразків продукції для клієнта «Оптім-Ленд», під замовлення якого, власне, й купувалася Ricoh™ Pro C5300S.

Ользі сподобалися зразки, діалог з постачальником та його намагання дійсно допомогти у виборі оптимальної ЦДМ: менеджер «Мегатрейд» розповів про особливості ЦДМ зрозумілою мовою, навіть для Ольги, яка впритул раніше з цифровим друком не стикалася.

Зацікавили підприємицю й можливості ЦДМ з друку на широкому діапазоні матеріалів (металізовані картони, дизайнерські папери з глибокою фактурою, пластики, неформатні носії, банерний папір тощо). Навіть із фрикційним лотком подачі паперу Ricoh Pro™ C5300S спокійно працює з дуже щільними матеріалами, фактурними картонами.

Задовольнили власницю «Оптім-Ленд» й вартість клік-контракту та умови придбання з кредитною лінією від постачальника ЦДМ.

Ricoh™ Pro C5300S чудово працює з кольором. Завдяки сучасним інструментам з управління кольором та підготовки зображень до друку (контролер Pro-cерии – Fiery Е27В), а також конструктивним рішенням (на стрічці перенесення зображення між листами відбувається нанесення не лише суцільної, але й напівтонової мітки, оптична щільність яких контролюється спеціальним сенсором), у Ricoh™ Pro C5300S підвищено стабільність кольору в накладі, також ця ЦДМ забезпечує цілком співставну навіть з Ricoh Pro™ C7200X якість друку.

Виробничі можливості Ricoh Pro™ C5300S теж заслуговують на увагу:

  • продуктивність – 65 стор./хв. при роботі з матеріалами щільністю до 256 г/м2 і 50 стор./хв. – з матеріалами від 257 до 360 г/м2, у режимі дуплексного друку ЦДМ задруковує аркуші формату до 330х487 мм, а в режимі однобічного друку – до 330х1260 мм;
  • максимальна роздільна здатність друку – 1200х4800 dpi;
  • максимальна ємність лотків – 3850 листів в базовій конфігурації (опціонально до 8550 аркушів);
  • середньомісячне навантаження – 150 тис. аркушів А4 на місяць, а пікове може сягати до 450 тис. аркушів А4 на місяць.

Важлива особливість Ricoh ™ Pro C5300S, яка, безумовно, стане в нагоді друкарні «Оптім-Ленд», – можливість регулювати ступінь глянцю відбитка зміною температури пічки, адже замовники трапляються різні – комусь подобаються глянцові, іншим – більш матові відбитки.

Важлива перевага Ricoh ™ Pro C5300S – якісна ламінація відбитків, й до речі деякі власники цієї ЦДМ друкують безпосередньо по матовій ламінації чорним тонером та у такий спосіб імітують ефект УФ-лакування – у «Оптім-Ленд» ще буде час покреативити з Ricoh ™ Pro C5300S.

Отже, навколо Ricoh™ Pro C5300S друкарня «Оптім-Ленд» за належного підходу цілком зможе побудувати ефективну інфраструктуру цифрового напрямку поліграфії.

           ● ● ●

Сьогодні «Оптім-Ленд» лише розпочинає працювати за напрямком цифрового друку, замовлення вже надходять та виконуються, й найближчим часом стане більш зрозумілим, на які обсяги друку можна розраховувати.

Черговий переїзд друкарні «Оптім-Ленд» (сьогодні вона розташовується за адресою Шевельова, 100 в Дарницькому районі столиці) цілком можливо сприятиме залученню додаткових замовників саме на цифровий друк, адже місце досить відкрите.

Певні сподівання Ольга пов’язує із сайтом http://tipografiyakiev.com.ua/  й мріє реалізувати сервіс Web-to-Print.

Також у зв’язку з розширенням напрямків діяльності друкарня «Оптім-Ленд» запрошує до співпраці менеджерів із залучення поліграфічних замовлень на досить конкурентних умовах (висока ставка + %).