Власники Sky Solutions планували придбати ЦДМ з друком додатковими кольорами ще на початку 2019 р. (тоді це була Ricoh Pro C7100X), проте їх не зовсім влаштовував друк більшість замовлень з додатковим білим у два прогони.

Ситуація змінилася з появою Ricoh Pro C7200X, яку й було інстальовано в Sky Solutions на початку цього року. Додатковими факторами на користь придбання цієї ЦДМ стали зміна кон’юнктури друкарського ринку внаслідок COVID 19, певні ускладнення з продажем традиційних послуг друку CMYK через посилення ринкової конкуренції та подальше зростання кількості замовлень, пов’язаних з друком додатковими кольорами, в т.ч. на готових виробах з подальшою ручною післядрукарською обробкою.

ПРО КОМПАНІЮ

Друкарня Sky Solutions переважно надає послуги для B2B, РА, посередників а також достатньо великий відсоток замовлень останнім часом надходить від приватних осіб, і він постійно зростає. Виконує постдрукарську обробку офсетних накладів (ламінація, висікання, склейка, збірка), виготовляє паперові пакети, папки, каталоги. Крім комерційної поліграфії друкарня виготовляє брендоване паковання (із розробкою конструктиву) для представників ресторанного бізнесу, виробників продуктів, косметики та інших.

Сьогодні на вул. Олекси Тихого, 84, де розташована Sky Solutions, працює декілька репростудій, друкарень цифрового та офсетного друку, структур, що надають постдрукарські послуги, тому кооперація процвітає. Друкарня активно співпрацює з партнерами, завантажуючи свою ділянку постпресу, друкує офсетчикам цифрову листову продукцію, а подеколи закриває повний виробничий цикл, виготовляючи продукцію «під ключ».

Працює компанія й у сегменті рекламно-сувенірної продукції. Ще одним цікавим напрямком Sky Solutions є друк на паперових серветках.

У 2019 г. Sky Solutions придбала ЦДМ Konica Minolta bizhub Press C1100 й замінила ЦДМ Konica Minolta bizhub Press L1060 на Konica Minolta AccurioPress C3080. Ця машина виконувала дублюючі функції для основної ЦДМ друкарні.

Ще до придбання Konica Minolta bizhub Press C1100 Sky Solution одержувала запити щодо друку додатковими кольорами й розглядала можливість придбати ЦДМ іншого виробника – Ricoh Pro C7100X.

Але у цій ЦДМ не задовольняло те, що білий тонер треба наносити в останній секції. А замовлення з білою підложкою (на темних дизайнерських картонах та прозорій плівці з липким шаром), які в основному друкує Sky Solutions, потребували друку в два прогони, відповідно, виникали певні питання щодо суміщення. Тому придбання ЦДМ Ricoh було трохи відтерміновано.

МОТИВИ ПРИДБАННЯ ЦДМ

 Згодом, після додаткового вивчення специфіки замовлень стало ще більш очевидним – для подальшого зростання Sky Solutions потребує ЦДМ з додатковими кольорами – білим та лаком. Ще одним аргументом на користь вибору ЦДМ Ricoh Pro C7200X став досвід роботи з компаніями-партнерами, на виробничій базі яких розміщувалися замовлення з додатковими кольорами. При виготовленні малих накладів з білим кольором ця машина, на думку Андрія Макеєва, поки не має конкуренції на ринку (хоча якість білого кольору та лаку, нанесеного у трафаретний спосіб, вища).

У Sky Solutions розглядали також можливість придбати ЦДМ Ricoh Pro C7200X в Європі, але ці ЦДМ поки масово не представлені на ринку продажу вторинного устаткування. А вартість тих, що продаються, ненабагато менша, ніж в Україні в нової ЦДМ.

Крім того, на позитивне рішення щодо співпраці з ексклюзивним представником компанії Ricoh Europe Production Printing в Україні, компанією «Мегатрейд» вплинула й безвідсоткова розстрочка на невеликий період, яку було надано на покупку Ricoh Pro C7200X.

Як альтернативу Ricoh Pro C7200X Sky Solution розглядала можливість придбати Xerox® Versant 180 Press. Але Андрій Макеєв вважає – якщо розглядати ЦДМ Xerox® Versant в контексті друку додатковими кольорами, краще мати дві машини – на одній друкувати у CMYK, а на іншій – додатковими кольорами. Якщо, наприклад, замовлення з білою основою або білими елементами, що перетинаються зі CMYK, друкувати у два прогони на плівці, яка має термічну деформацію після пічки, все одно виникає питання суміщення CMYK та додаткових кольорів.

Саме для того, щоб виконувати такі замовлення в один прогін, Sky Solutions придбала Ricoh Pro C7200X з додатковою друкарською станцією. Устаткування класу Xerox® Iridesse Production Press, яке теж може наносити додаткові кольори за один прогін зі CMYK, компанія не розглядала через його високу вартість.

ЦДМ Ricoh Pro C7200X у Sky Solutions було інстальовано на початку березня, а ЦДМ Konica Minolta AccurioPress C3080 компанія продала одній з херсонських друкарень. Відповідно, тепер ЦДМ Ricoh Pro C7200X власники друкарні розглядають як основну ЦДМ, а Konica Minolta bizhub Press C1100 виконує функції допоміжного обладнання.

ЦДМ Ricoh Pro C7200X Sky Solutions придбала на умовах клікконтракту. Андрій Макеєв вважає такий варіант співпраці з постачальником єдиним прийнятним при інсталяції нової ЦДМ. Саме клік-контракт забезпечує швидкі сервіс та постачання запчастин, оперативний ремонт, бо, як свідчить практика роботи Sky Solutions, трапляються нестандартні ситуації, вирішувати які власними силами друкарні економічно невигідно.

ПІД ЧАС КРИЗИ СКОРИСТАЛИСЯ НОВИМИ МОЖЛИВОСТЯМИ

 Ситуація з першим жорстким локдауном, що розпочався 17 березня 2020 р., налякала всіх, згадує Андрій Макеєв. Серед клієнтів Sky Solutions – більш дрібні друкарні та РА: деякі з них не мали фінансової подушки та вирішили, що за умови критичного падіння продажів, продовжувати працювати невигідно.

Натомість Sky Solutions відпрацювала увесь карантин в режимі позмінної роботи, з дотриманням всіх законодавчих норм та механізмів захисту співробітників. Падіння обсягів уникнути не вдалося, але вже на початку літа ситуацію вдалося вирівняти (а за підсумками 2020 р. обсяги друку дорівнювали показникам 2019 р. за певного зростання фінансового обігу).

Можна навіть стверджувати, що компанія Sky Solution під час кризи скористалася новими можливостями. Компанія не лише інвестувала в нове обладнання та залучила до роботи нових співробітників, але й розширила виробничі площі, бо під час пікових завантажень не вистачало місця. На нові виробничі площі було перенесено частину складу витратних матеріалів та організовано на них ділянку по зшивці продукції на скобу.

Впродовж декількох останніх років Sky Solutions зміцнює післядрукарську базу. Компанія придбала автоматизований різак Polar 76, напівавтоматичний ламінатор YDFM-950, тигельний прес другого формату, біговку Morgana, обладнання для встановлення пружин, ріжучий плоттер.

А торік, щоб прискорити процес плотерної порізки, Sky Solutions придбала плоттер Graphitec третього формату з автоподатчиком. Це обладнання дало змогу автоматизувати процес плоттерної порізки, бо нерідко компанія виконує середні наклади (200-500 SRA3), відповідно, встановивши стос листів для порізки, оператор може займатися іншою роботою.

Також компанія придбала комплектувальну машину з баштою компанії Nagel з модулем для виготовлення прямокутного корінця.ЦДМ, встановлені в Sky Solutions, дають змогу друкувати брошури впідбір, відповідно, комплектувальна машина застосовується для прошивання, фальцювання та обрізки продукції.

ДОСВІД ТА НЮАНСИ ЕКСПЛУАТАЦІЇ

 Sky Solutions придбала Ricoh Pro C7200X з додатковими білим та прозорим кольорами, бо запитів щодо друку неоновими кольорами та невидимим червоним в компанії не було: на жаль, ринок недостатньо обізнаний з цими можливостями ЦДМ. За наявності подібних запитів Sky Solutions готова докуповувати додаткові станції та задовольняти попит.

Ще до придбання Ricoh Pro C7200X у Sky Solutions розробили методику обрахування вартості замовлень з додатковими кольорами. У компанії підрахували середню вартість, за якою друковані аркуші з додатковими кольорами виготовлялися на підряді. За цією вартістю Sky Solutions сьогодні продає аркуші з додатковими кольорами своїм замовникам.

Після певного періоду експлуатації Ricoh Pro C7200X стануть більш зрозумілими витрати на тонер додаткових кольорів (цифри, що заявляє виробник, можуть дещо відрізнятися від реальної картини речей), це дасть змогу більш точно розрахувати собівартість друку. Якщо після аналізу статистики стане очевидним, що варто підняти ціни на друк з додатковими кольорами, це буде зроблено.

Певної корекції вартість цифрового друку може зазнати й через додаткові витрати, пов’язані з перевитратами тонеру. Sky Solutions друкує чимало робіт з великою заливкою (щільні плашки, зображення на весь лист), й після аналізу кількамісячної статистики власникам друкарні стане зрозумілою реальна собівартість відбитка, й, можливо, послуги друку доведеться продавати дещо дорожче.

Триває відлагодження технологічного процесу друку на ЦДМ Ricoh Pro C7200X на плівці з липким шаром. Із урахуванням певних особливостей Ricoh Pro C7200X (відділення аркуша після пічки) Ricoh не рекомендує друкувати на плівках Ritrama, з якими звикли працювати в друкарні, але шляхом експериментів та за технічної допомоги постачальника, компанії «Мегатрейд» у компанії призвичаїлися до друку на цих плівках. Паралельно розглядається можливість роботи з альтернативними матеріалами.

 Ricoh Pro C7200X не така швидкісна, як Konica Minolta bizhub Press C1100, має інший інтерфейс, але оснащена більш функціональним RIPом EFI Fiery E-46A. Друкарям, що звикли працювати на ЦДМ Konica Minolta, було непросто перелаштуватися – але вже за два тижні друкарі спокійно працювали на обох ЦДМ.

Серед переваг Ricoh Pro C7200X Андрій Макєєв називає заявлену у специфікації щільність матеріалів (до 360 г/м2) та покращений прямий тракт проходження матеріалів машиною, що запобігає появи заминів та пошкоджень паперу.

Зокрема, в Sky Solutions вже відчули переваги роботи на новій ЦДМ з картоном Flora щільністю 350 г/м2, який не дуже добре поводився при друкуванні на Konica Minolta bizhub Press C1100 й ламався: на Ricoh Pro C7200X проблем у роботі з цим матеріалом не виникає. Так само як і з целюлозним картоном 250 г/м2, який через особливості тракту виходить з Konica Minolta bizhub Press C1100 дещо пом’ятим – Ricoh Pro C7200X працює з цим матеріалом без проблем.

Деякі клієнти Sky Solutions прискіпливі щодо відтворення фірмових кольорів, незважаючи на те, що йдеться про цифровий друк. Під час переходу на друк на ЦДМ іншого виробника постало природне питання, що відтінок кольору різнитиметься, але практика довела, що кольоровідтворення дещо відрізняється не більше, ніж в 5% робіт (скоріше, через особливості підготовки макетів – RGB, Canva тощо).

Ricoh Pro C7200X не примхлива до кліматичних умов: Sky Solutions працює лише в одну зміну, березневі ночі були досить прохолодними, проте щоразу зранку ЦДМ чудово включалася та друкувала без збоїв.

Спочатку друкарня планувала придбати Ricoh Pro C7200X з банерним лотком для друку на аркушах завдовжки 700 мм у дуплексі. Але низку робіт Sky Solutions друкує в листах завдовжки 1000 мм. У верхнього лотка Ricoh Pro C7200X виявилося певне обмеження (220 г/м2 за щільністю матеріалів), проте інженер з «Мегатрейд» оперативно допоміг друкарні налаштувати цей лоток для роботи з більш щільними матеріалами.

У ПЛАНАХ

У перспективі власники Sky Solutions планують повністю перейти на ЦДМ Ricoh. Для Ricoh Pro C7200X потрібне дублююче устаткування – або таке саме, або дещо нижче за класом. З урахуванням потреби надати замовникам гарантії друку додатковими кольорами доцільніше, вважає Андрій, мати ще одну таку саму машину.

Нещодавно компанія Ricoh повідомила, що всі ЦДМ Ricoh Pro C7200X, вже встановлені в клієнтів компанії, можуть найближчим часом бути дооснащені станціями для друку срібним та золотим тонерами. Sky Solutions цікава можливість друку металіками та щойно ці кольори з’являться, компанія їх придбає.

Завдяки Ricoh Pro C7200X Sky Solutions планує увійти у нові ринкові ніші. Раніше окремі види продукції компанія друкувала у трафаретний спосіб. І у випадку виготовлення 50 коробок або брендування темних пакетів їхня вартість та терміни виготовлення були зовсім неприйнятні для замовників. Тепер такі роботи компанія може робити на Ricoh Pro C7200X, включаючи навіть друк на готових виробах правильної геометричної форми.

Так само Sky Solutions планує друкувати на Ricoh Pro C7200X на крафтових пакетах без ручок та на готових конвертах. Запитів на крафтові пакети чимало, й потенційний попит – високий: представники малого та середнього бізнесу готові замовляти 100-200 пакетів з друком. Sky Solutions купує крафтові пакети без ручок, задруковує їх на Ricoh Pro C7200X у цифровий спосіб та вклеює ручку.

У планах Sky Solutions – розширити спектр послуг з виготовлення рекламно-сувенірної продукції. Компанія розглядає можливість придбати планшетні УФ-принтери компанії Mimaki для друку сувенірної продукції.

Не виключає Андрій Макеєв й вихід друкарні в інші ринкові ніші – наприклад, рулонного цифрового друку етикетки. У Sky Solutions вивчали можливість друку рулонної етикетки, але поки вирішили залишитися в листовому друці. Стримувальний фактор – відсутність доступного кредитування, коли заставою є саме предмет кредиту (наприклад, рулонна цифрова машина). Втім, Андрій сподівається, що економіка поступово відновиться, й у підприємців, не лише поліграфістів, з’явиться можливість купувати нове обладнання, залучаючи більш дешеві кредитні ресурси.

З іншого боку вартість рулонної етикетки на ринку висока, й таким друкарням, як Sky Solutions, сьогодні вигідніше співпрацювати з флексографічними компаніями, а короткі наклади продукції виготовляти на власному листовому устаткуванні.

Андрій Макеєв не виключає придбання на вторинному ринку цифрового друкарського устаткування у форматі В2. Плідна співпраця з компанією «Весна» дала змогу Sky Solutions розширити спектр послуг друком у форматі А2 та В2 – це переважно виготовлення тестових зразків, цільнокроєних папок, паперових пакетів… Також власники розмірковують над побудовою або придбанням власного приміщення. Планується розширити штат співробітників.

Це пов’язано зі зростанням кількості нестандартних замовлень з великою часткою ручної праці:

• пакетів з рапсовою стрічкою, яку доводиться вклеювати вручну;

• складних коробок, що не передбачають машинної поклейки;

• наборів продукції (наприклад, папки, зошити, книги, листи для записів, ручки, лінійки, папочки для компанії-організатора тренінгів) тощо.