МАЛЕНЬКА МАНУФАКТУРА
Отже підприємець почав друкувати фотокниги на власному міні-лабі Noritsu. А згодом вирішив виготовляти й «поліграфічні фотокниги», тому йому знадобився гарний принтер. Спочатку Василь придбав БФП Konica Minolta bizhub 224, а згодом, зрозумівши, що потребує більш серйозного устаткування — першу ЦДМ Konica Minolta bizhub Pro C6000.
Але торік під час «високого сезону» стався певний форс-мажор, й «ФАЙНО.ДРУК» була змушена раптово придбати Konica Minolta AccurioPress C3070L.
А наприкінці вересня цього року підприємець замінив її на більш продуктивну Konica Minolta AccurioPress C6085 з доплатою.
Опанувавши виготовлення принтбуків, компанія, оскільки вже мала продуктивну ЦДМ, стала надавати послуги з виготовлення іншої друкованої продукції. Крім традиційної рекламної поліграфії,це книжки середніми (за нинішніх часів) накладами: 100-200 примірників.
Має компанія й широкоформатний плоттер Epson 7880, на якому друкує на холстах із фотографічною якістю. В структурі «ФАЙНО.ДРУК» працює власна фотостудія, яка робить здебільшого рекламну фотозйомку.
Отже, в рамках компанії органічно поєднано фотографічний та поліграфічний бізнес.
Вдалося розвинути й парк постпресу. «ФАЙНО.ДРУК» має устаткування для виготовлення видань в м’якій та твердій палітурці (термобіндер, ниткозшивна машина), гільйотини та преси, дротозшивну машину, ріжучий плоттер. Нещодавно компанія придбала лазерний фрезер, щоб мати можливість запропонувати замовникам додатково дерев’яні вироби.
«ФАЙНО.ДРУК» співпрацює з Rozetka.ua, де продає послуги з нанесення зображень на кепки та одяг, брендовані захисні маски.
Свою багатопрофільну друкарню Василь називає «маленькою мануфактурою, що дає змогу вести бізнес». До речі, така багатопрофільність дала змогу друкарні протриматися на ринку в цей складний рік. Бо під час локдауну виготовлялося чимало етикетки, також компанія вчасно запропонувала послуги з нанесення зображень на захисні маски способом термотрансферного перенесення.

РИЗИКОВАНИЙ, АЛЕ ВИПРАВДАНИЙ КРОК
Заміна ЦДМ для «ФАЙНО.ДРУК» стала дещо ризикованим кроком, але іншого виходу компанія не мала. Konica Minolta AccurioPress C6085, звісно, забезпечує нижчу собівартість продукції, ніж ЦДМ, які працювали у друкарні раніше, й це дає змогу сформувати більш конкурентну вартість й залучити додаткових замовників.
За нетривалий час експлуатації Konica Minolta AccurioPress C6085 Василь Солощак впевнився, що не помилився у виборі: ключові конкуренти «ФАЙНО.ДРУК» оснащені ЦДМ дещо нижчого класу: Konica Minolta AccurioPress C1070L, Konica Minolta AccurioPress C3070L тощо.
Відповідно, й свою продукцію «ФАЙНО.ДРУК» може продавати за більш конкурентною ціною, ніж раніше. Особливо оновлена цінова політики зацікавила рекламні агенції, в тому числі з інших міст – вони стали робити більше замовлень.
Крім вищої якості та можливості запропонувати більш дешеві послуги друку під час вибору Konica Minolta AccurioPress C6085 власник «ФАЙНО.ДРУК» зважав й на певні технічні параметри. Наприклад, Василя цікавила можливість керувати кольоровідтворенням. Й хоча Konica Minolta AccurioPress C6085 придбано без інтелектуального модуля IQ-501 та Auto Inspection Technology, підприємець розмірковує над тим, щоб дооснастити ЦДМ в майбутньому цими засобами автоматизації та покращення якості друку.

На особливо проблемних матеріалах компанія на Konica Minolta AccurioPress C6085 поки що не друкує, але найближчим часом робитиме спроби виготовляти на ЦДМ місцеві газети: машина дає змогу друкувати на газетному папері.
Також на цій ЦДМ «ФАЙНО.ДРУК» чимало друкує на матеріалах з клейкою основою, адже чисельні виробники крафтових напоїв та їжі, а також промислових товарів регіону потребують варіативних етикеток короткими накладами.


ПРО СПІВПРАЦЮ З KONICA MINOLTA UKRAINE
З обладнанням компанії Василь Солощак особисто знайомий майже шістнадцять років, бо мав досвід роботи з міні-лабами Konica R1, R2 – напевно, тоді з’явилася довіра до цієї марки. З іншого боку, обладнанню Konica Minolta довіряють чисельні друзі Василя.
Konica Minolta bizhub Pro C6000 «ФАЙНО.ДРУК» обслуговувала самостійно, а от вже наступну Konica Minolta AccurioPress C3070L та Konica Minolta AccurioPress C6085 придбано на умовах контракту S+M. Так простіше, зазначає Василь, не доводиться самому шукати витратні матеріали та запчастини, а сервіс неодноразово доводив свою надійність. Обслуговують «ФАЙНО.ДРУК» сервісні інженери львівського представництва Konica Minolta Ukraine, й швидкість реагування Василя Солощака цілком влаштовує. Витратні матеріали постачальник передає кур’єрами «Нової пошти», а щодо безпосередніх сервісних випадків, за півтора роки експлуатації Konica Minolta AccurioPress C3070L інженерів доводилося викликати лише чотири рази.

ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ, КОНКУРЕНТНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ТА ПЕРЕВАГИ
Вдале територіальне розташування Коломиї дає змогу друкарні «ФАЙНО.ДРУК» обслуговувати замовників не лише з рідного міста, але й з розташованих навколо великих міст: Івано-Франківська, Чернівців. Та й взагалі компанія надає послуги клієнтам з усієї України, не зупиняючись на своєму регіоні. Деяких замовників вдається залучати через сайт, за допомогою соціальних мереж, спрацьовує й сарафанне радіо.
Основною перевагою «ФАЙНО.ДРУК» Василь Солощак вважає виготовлення якісної продукції: «Нехай буде трішки дорожче, але якісніше».
Скажімо, фотографи, з якими «ФАЙНО.ДРУК» працює за напрямком виготовлення фотокниг, — досить вибагливі замовники, які потребують якісного продукту. Та й посередники-рекламні агенції несуть відповідальність перед клієнтами, тому хочуть, щоб продукція була якісною. Вдається компанії проділяти належну увагу й роздрібним замовникам, для яких якість продукції теж досить важлива.
Містечко Коломия – невелике, тому інформація про можливості та ставлення друкарні до роботи швидко поширюється. Відповідно, впродовж чотирьох років компанії вдалося напрацювати широку базу клієнтів.
Компетентні менеджери друкарні розуміються на поліграфії, тому можуть допомогти клієнту виконати будь-яке замовлення у комплексі. У «ФАЙНО.ДРУК», зазначає Василь, завжди уважно вислуховують побажання клієнта та намагаються йти йому назустріч й задовольняти всі потреби.
Поступово компанія розвиває широкоформатний друк. За цим напрямком «ФАЙНО.ДРУК» співпрацює з рекламною агенцією, що має відповідне устаткування. Також на аутсорсингу компанія надає послуги з виготовлення паковання. Але все ж таки Василь Солощак прихильник того, щоб виготовляти більшість продукції самостійно, «під ключ».