ЧОТИРИ ВЕКТОРИ РОЗВИТКУ
У 2005 р. двоє підприємців – Олексій Шевчук та Віталій Опанасик – почали працювати разом. Так з’явилася компанія «Поліграфсервіс» у місті Рівному.
Фактично, розвиток компанії відбувався у декілька етапів.
Перший безпосередньо пов’язаний з відкриттям і роботою репроцентру.
Другий – із започаткуванням та розвитком напряму широкоформатного друку.
Третій – зі становленням компанії у царині оперативної поліграфії.
Й досить важливим був розвиток цеху післядрукарської обробки, де виготовляється широкий асортимент готової продукції.
Підприємство розпочинало працювати як репроцентр (було придбано два насвітлювачі – Dolev 4 Press та Dolev 800V).
Технічне переоснащення проведено 2011 р.: встановлено два CtP – Heidelberg Topsetter 102 PF та Screen PlateRite 4300, які дають можливість виготовляти форми від 450х370 мм до
1160х940 мм.
У 2008 р. партнери вирішили надавати споживачам послуги широкоформатного друку та придбали перший в Україні принтер Mutoh ValueJet 1604 (який давав змогу друкувати зовнішню рекламу з фотографічною якістю). Обсяги друку зростали. Так підприємці інвестували в додаткові сольвентні та екосольвентні
принтери (зокрема Spitfire Extreme із шириною друку 1,6 м та Flora із шириною 3,2 м, а також Mutoh ValueJet 1624).
Цього року друкарня придбала ще один новий принтер Mutoh XpertJet 1641SR, також перший перший в Україні. Напрямок пігментного друку представлено у «Поліграфсервісі» принтерами SureColor SC-T7200 та Epson Stylus Pro 7900 (останній використовується для кольоропроби, репродукції фото та картин).
Рік тому в компанії інстальовано УФ-принтер Nokai зі столом 90х60 см для виготовлення сувенірної та ексклюзивної продукції з можливістю поєднання повноколірного друку,
вибіркового лаку та білого кольору.

Основними напрямами діяльності «Поліграфсервісу»
сьогодні є:
• репроцентр (виготовлення CtP-форм для друкарень);
• кольоропроба;
• послуги дизайну;
• цифровий друк (бланки, буклети, візитівки, журнали, каталоги, меню, флаєри, фотокниги тощо);
• широкоформатний друк (банери, білборди, наліпки, сітілайти, фотосвітлини тощо);
• УФ-друк (друк на ПВХ, акрилі, дереві, металі, склі та інших матеріалах заввишки до 110 мм);
• мобільні конструкції (L-банери, Pop-up, Roll-up, X-банери);
• сувенірна продукція (друк на ручках, запальничках, брелоках тощо);
• друк на холсті, картини на підрамниках;
• виготовлення магнітів;
• виготовлення пластикових карток;
• виготовлення об’ємних наліпок (шильд);
Більш детально ознайомитись з переліком послуг можна на сайті друкарні: psdruk.com.ua.

«На питання, що справило вплив на розвиток друкарні – відповідь проста – розвиток технологій і наше бажання бути на вістрі прогресу», – підсумовує Віталій Опанасик.

ВЕКТОР ЦИФРОВОГО ДРУКУ
У замовників «Поліграфсервісу» постійно виникала потреба швидко та якісно друкувати малі наклади афіш, буклетів, візитівок, меню, флаєрів тощо.
Відповідно, у 2010 р. відбулося знайомство з компанією Konica Minolta Ukraine та інстальовано першу ЦДМ Konica Minolta bizhub PRO С5501, щоб задовольнити потреби замовника в оперативному друці.
Обсяги цифрового друку зростали, тому у 2015 р. партнери інвестували у більш сучасну ЦДМ – Konica Minolta bizhub PRO C1060L, яка була основним робочим інструментом у напрямку цифрового друку до останнього часу.
Паралельно інвестовано кошти в післядрукарське устаткування, щоб запропонувати замовнику послуги з виготовлення будь-якого друкованого продукту. Сьогодні друкарня
«Поліграфсервіс» має широкий асортимент післядрукарського обладнання: ріжучі плотери Mimaki та Graphtec, систему фігурної порізки листових матеріалів Graphtec, чотири ламінатори, шириною від 330 мм до 1600 мм, гільйотину, позолотний та висікальний преси, термопрес, обладнання для бігування та перфорації та багато іншого.
Але вимоги замовників щодо якості друку та термінів її виконання весь час зростали. Відповідно, компанії «Поліграфсервіс» була потрібна новітня цифрова друкарська машина, з високою продуктивністю та конкурентною вартістю копії. Неабияким фактором, що впливав на рішення придбати конкретну модель устаткування була наявність сервісу.


Менеджер Konica Minolta Ukraine у західному регіоні Руслан Данілішин, який завжди вчасно інформує про новинки компанії, організував презентацію Konica Minolta AccurioPress C12000.


На думку Віталія Опанасика, Konica Minolta AccurioPress C12000 відповідала всім потрібним вимогам. Також у друкарні звикли до високого рівня сервісу Konica Minolta Ukraine, адже компанія має офіс у Рівному та, відповідно, власного сервісного інженера. Швидкість реагування, прописана в угоді між постачальником устаткування та замовником (Service Level Agreement), не перевищувала семи годин, і це давало змогу завжди вчасно віддавати наклади замовникам.

Віталій Опанасик, співвласник друкарні «Поліграфсервіс»:
«Основна ідея нашого підприємства – надати клієнту максимально широкий спектр послуг і зробити так, щоб йому не доводилося обирати між якістю, швидкістю та ціною! Для цього
друкарня постійно розширює перелік продукції, яку виготовляє, та оновлює парк обладнання, надаючи перевагу найсучаснішим технологічним рішенням. За 15 років, які друкарня
працює на ринку, ми протестували велику кількість матеріалів та фарб і вибрали найкращі. Тепер можемо гарантувати, що продукція, яку отримає замовник, слугуватиме максимальний термін!
Завдяки Konica Minolta AccurioPress C12000 плануємо скоротити терміни виконання замовлень, збільшити їхню кількість за рахунок зниження собівартості та почати друкувати більш довгі наклади на замовлення клієнтів».

Отже, за параметрами надійності сервісного обслуговування, рівнем автоматизації та собівартістю копії Konica Minolta AccurioPress C12000 переважила шальки терезів, у порівнянні з Ricoh Pro C9200X, яку власники друкарні теж розглядали.
Konica Minolta AccurioPress C12000 друкарня придбала в мінімальній комплектації, бо наявний парк післядрукарського обладнання дає змогу задовольнити всі потреби замовників.
Інсталяція нової ЦДМ пройшла досить оперативно. Вже наступної доби на ній було надруковано перші замовлення.

МОТИВИ ПРИДБАННЯ KONICA MINOLTA ACCURIOPRESS C12000
Один з основних напрямків діяльності «Поліграфсервісу» – виготовлення класичних фотокниг (на принтері Epson Stylus Pro 7900) та принтбуків (на ЦДМ Konica Minolta). Друкарня пропонує замовникам вироби у твердій та м’якій палітурці, з корінцем, на скобу, подеколи з нестандартними видами брошурування: весільні фотоальбоми, фотокниги для дому, портфоліо фотомитців, меню у вигляді фотобуків, прості варіанти у вигляді брошурок.
Konica Minolta AccurioPress C12000 дасть змогу покращити якість друку фотокниг й відтворювати фотографії, максимально наближені до реальності (зокрема, дуже висока роздільна здатність – 2400x 3600 dpi x 8 біт – буде актуальною при друкуванні облич людей у фотокнигах).
Відгук першого користувача Konica Minolta AccurioPress C12000 в Україні сповнений оптимізму. Наклади, надруковані на щойно встановленій ЦДМ, викликають лише позитивні емоції: якість друку, подача паперу, на виході рівні (не скручені) аркуші, збиті в акуратну стопку. Отже, всі запевняння виробника справдилися, якість друку Konica Minolta AccurioPress C12000 вселяє впевненість у власників «Поліграфсервісу» щодо успішного розвитку підприємства.
Також важливим для «Поліграфсервісу» напрямком є друкування наліпок на клейких матеріалах, поліпропілені тощо.
Друкарня має весь потрібний діапазон устаткування для високоякісної обробки як продукції широкоформатного друку, так і цифрового тонерного друку. Відповідно, Konica Minolta
AccurioPress C12000 посилить позиції компанії за цим напрямком.
Можливість друку банерів завдовжки 900/1300 мм (у дуплексі/симплексі), реалізована в Konica Minolta AccurioPress C12000, допоможе «Поліграфсервісу» збільшити обсяги друку журналів, каталогів та книг.
На думку Віталія Опанасика, замовникам мають сподобатися більш матові відбитки Konica Minolta AccurioPress C12000, порівняно, наприклад, з Konica Minolta AccurioPress C6100 (завдяки використанню інноваційного тонеру Simitri V). І ще одне важливе спостереження від першого власника Konica Minolta AccurioPress C12000 – згідно попередніх тестів, ламінація на відбитках цієї ЦДМ тримається суттєво краще, ніж на відбитках інших машин виробника.
Серед можливостей новітньої ЦДМ власники друкарні виділили інтелектуальний модуль контролю якості IQ-501, що дає змогу покращувати реєстрацію лиця та звороту й гаран-
товано забезпечує якісне кольоровідтворення на кожному відбитку.


КУРС НА ЗБІЛЬШЕННЯ ОБСЯГІВ ЗАМОВЛЕНЬ
Як ми вже зазначали, основними замовниками «Поліграфсервісу» є друкарні та рекламні агенції, тобто Konica Minolta AccurioPress C12000 має посилити позиції друкарні у роботі з цими цільовими аудиторіями.
Для «Поліграфсервісу» інсталяція Konica Minolta AccurioPress C12000 – справжній виклик. Новітня ЦДМ, безумовно, дасть змогу скоротити термін виконання замовлень та знизити їхню вартість. Небезпідставно розраховує Віталій Опанасик й на збільшення обсягу замовлень. Особливо це стосується багатосторінкової продукції (каталоги, журнали, книги).

ОСОБЛИВОСТІ ДРУКАРНІ ТА КОНКУРЕНТНІ ПЕРЕВАГИ
Ставку на роботу з друкарнями та рекламними агенціями зумовлено логікою розвитку підприємства, що розпочинало як репроцентр й поступово додавало напрямки широкоформатного та цифрового друку. Цінову політику менеджмент «Поліграфсервісу» будує, враховуючи потреби саме друкарень та рекламних агенцій: для них розроблено гнучку систему знижок. Постійні клієнти друкарні, зареєстровані на її сайті, мають змогу бачити історію замовлень і самостійно розраховувати по спеціальних цінах не лише стандартну продукцію, але й досить складні вироби за допомогою розроблених online калькуляторів.


Керівники «Поліграфсервісу» чудово розуміють, наскільки важлива для подальшого розвитку автоматизація процесів прийому та виготовлення замовлень. Втім у компанії звертають посилену увагу й на «живе» спілкування з клієнтами, бо не хочуть втрачати з ними зв’язку. Будь-хто з клієнтів друкарні завжди має змогу поспілкуватися не лише з менеджером чи адміністратором, а й безпосередньо з фахівцями, які приймають та виготовляють замовлення. Вони проконсультують щодо оптимального вибору матеріалу та технології виготовлення для кожного конкретно поставленого завдання.

Євген Шиляєв, директор з продажів рішень для продуктивного та індустріального друку Konica Minolta Ukraine:
«Ми співпрацюємо з рівненською друкарнею «Поліграфсервіс» вже понад 10 років, і я щиро радію, що першу в Україні AccurioPress C12000 встановлено саме тут. Така потужна ЦДМ легко задовольнить потреби регіону в оперативній поліграфії та дозволить нашому клієнтові вийти на нові ринки».

У ПЛАНАХ
Вже найближчим часом буде запущено новий сайт друкарні «Поліграфсервіс» із значно ширшим переліком продукції та послуг. Основний акцент буде зроблено на  вдосконаленні процесу прийому та проходження замовлень цифрового друку, зокрема ще більш зручними стануть калькулятори. Для компанії важливо, щоб клієнт зручно  розмістив замовлення й навіть не телефонуючи до друкарні, мав інформацію про те, на якому етапі виконання воно перебуває.
У відносно невеликому місті Рівне працює декілька потужних продуктивних систем друку. Але наявність конкурентів не лякає власника «Поліграфсервісу». Він підкреслює, що конкуренція є всюди, і вона ж є двигуном прогресу та розвитку. «Коли ти першим отримуєш доступ до новітніх технологій, – це безперечна конкурентна перевага», – пояснює Віталій, тому підприємець рішуче налаштований нарощувати обсяги друку, а ставку робити на рекламні агенції з усього західного регіону України.
Завдяки зниженню вартості друку Віталій розраховує на більш довгі наклади. Він чудово розуміє, що Konica Minolta AccurioPress C12000 розраховано на місячне навантаження 2,5 млн відбитків. Тому в друкарні прагнутимуть максимально завантажити машину, а обсяги замовлень планують збільшувати щомісяця. Зараз розробляється новий прайс.
Звичайно, Konica Minolta AccurioPress C12000 стане для «Поліграфсервісу» інструментом для залучення нових замовників. І саме із фактором збільшення обсягів пов’язана подальша розбудова інфраструктури друкарні.
За словами директора з продажів рішень для продуктивного та індустріального друку Konica Minolta Ukraine Євгенія Шиляєва, однією з ключових тенденцій в сегменті цифрової поліграфії є консолідація. «Великі друкарні стають ще більшими та поступово витісняють слабкіших конкурентів. За умов карантину, коли обсяги друку майже всіх видів готової продукції, крім паковання, скоротилися, AccurioPress С12000 дозволить забирати середні наклади навіть у офсетних друкарень. Тобто «Поліграфсервіс» має всі шанси потіснити не лише «цифрових» колег, але й ускладнити життя підприємствам офсетного друку».
Віталій сподівається на перемогу світової спільноти над коронавірусом, та на те, що вже найближчим часом відкриють кордони, а в українських поліграфістів з’явиться можливість відвідувати світові виставки, де будуть представлені новітні технології, що вже незабаром дійдуть і до України. А від Konica Minolta Ukraine чекає на пропозиції щодо цифрового устаткування з можливістю наносити вибірковий лак та фольгу.

Використані джерела:
1. Поліграфсервіс став першим власником AccurioPress C12000 в Україні [Електронний ресурс] // Портал Konica Minolta Ukraine – Режим доступу до ресурсу: https://www.konicaminolta.ua/uk-ua/news/polihrafservis-stav-vlasnykom-accuriopressc120000
2. Konica Minolta виходить на ринок високопродуктивного тонерного друку з новою лінійкою AccurioPress C14000 [Електронний ресурс] // Портал Konica Minolta Ukraine – Режим доступу до ресурсу: https://www.konicaminolta.ua/uk-ua/news/konica-minolta-launch-new-accuriopress-c14000.