На фото -  Ricoh Megatrade Norway Challenge 2019

Минулий, 2019 рік був одним з найуспішніших для «Мегатрейд» з точки зору продажів продуктивних систем друку. Компанія інсталювала 15 Pro-машин – від ЦПМ початкового рівня Ricoh Pro™ 5200 до більш продуктивних Ricoh Pro™ C7200X з можливістю друку додатковими кольорами та одних з найбільш ефективних ЦПМ на ринку оперативної поліграфії – Ricoh Pro™ C9200X (в Sborka.ua та «Поліграфіці»).

Після укладення угоди з Plockmatic Group, до якої, крім Plockmatic, входять і Morgana, Watkiss, KGS, та серйозного кадрового підсилення компанію «Мегатрейд» вже можна розглядати не просто як постачальника ЦДМ, а як дистрибутора комплексних рішень для друку та післядрукарської обробки. І це нас радує.

Ми зустрілися з керівником напряму Ricoh Владиславом Швецовим та представниками компанії «Мегатрейд» і поговорили про перспективи розвитку поліграфічного напрямку в компанії.

Ricoh Pro 8300S у SVM

УСПІШНИЙ РІК

Розширення програми поставок «Мегатрейд» у поліграфічному напрямку, звичайно ж, зіграло на руку компанії. Можливість«Мегатрейд» продавати ЦДМ в комплексі з досить широким спектром рішень для післядрукарської обробки позитивно позначилася на лояльності клієнтів.
Багатьох замовників, в т.ч. недавніх (як приклад Владислав наводить компанію «Флор Кейс», яка займається пакованням) цікавить не лише можливість увійти в новий для себе, цифровий сегмент, але й отримати «з одних рук» комплексну пропозицію з обладнання.

Відповідно, розширився й відділ з продажу рішень Ricoh компанії «Мегатрейд» (11 його співробітників не лише розвивають напрямок Ricoh, але й пропонують всім замовникам, які цікавляться ЦПМ Ricoh, рішення для післядрукарської обробки).

«Першими ластівками» стали інсталяція фальцювальної машини Morgana Autocreaser Pro 50 в Sborka.ua та впровадження у Видавництві «Фенікс» рішення на базі ЦПМ Ricoh Pro 8310 з професійним буклетмейкером Plockmatic PBM 350e з модулями створення плаского корінця та обрізування переднього краю брошури.

Morgana Autocreaser Pro 50 у Sborka.ua

Видавництво «Фенікс»: Ricoh Pro 8310 з професійним буклетмейкером Plockmatic PBM 350e

Важливо те, що буклетмейкер може працювати як онлайн, так й інлайн, що створює значні перспективи для подальшого зростання компанії (в березневому номері Print+ ми детально напишемо про цю інсталяцію). «Я думаю, що в 2020 р. ми не обмежимося 1-2 одиницями постдрукарського обладнання, плани у нас набагато масштабніші», – обнадіює Владислав Швецов.

«Мегатрейд» продовжує працювати над розширенням кола партнерів за постдрукарським напрямком.

Ще один додатковий напрямок діяльності, за розвиток якого відповідає відділ Ricoh, – продаж широкоформатних сканерів (в 2019 р. було встановлено 5 одиниць сканерів Image Access WideTek).

Видавництво «Гельветика»: Ricoh Pro 8210, Pro 8310

Владислав Швецов досить чітко розставляє пріоритети роботи за напрямком Ricoh:
• напрямок промислового друку;
• напрямок постачання офісних БФП глобальним корпораціям;
• розвиток партнерської мережі.


У 2019 р. компанія «Мегатрейд» також продемонструвала зростання продажів офісних БФП. Серед клієнтів за цим напрямком збільшується кількість глобальних компаній (найбільш помітні проекти реалізовані в представництвах Johnson & Johnson і Mondelez), зростає і кількість встановлених БФП (сьогодні «Мегатрейд» обслуговує в Україні понад 200 БФП Ricoh). Такі контракти компанія реалізує як самостійно, так і через партнерів (частина партнерського каналу складають компанії, орієнтовані на продаж «коробкових» рішень, іноді з елементами софта).

Зустрічаючись з партнерами, співробітники «Мегатрейд» не лише демонструють переваги різних систем друку Ricoh, але й презентують успішні кейси з використання даних систем на українському ринку. Приємно, що найбільш успішні українські друкарні, які встановили великі системи друку Ricoh, діляться досвідом роботи з обладнанням Ricoh із зарубіжними партнерами, в т.ч. з Японії. Владислав Швецов упевнений, що швидке відкриття демоцентру ще більше сприятиме розвитку партнерського каналу.

Владислав Швецов говорить про зростання кількості запитів, пов’язаних з рішеннями Ricoh для рулонного друку. Є попит як на монохромні рулонні машини для друку, в т.ч. і на газетному папері, так і на кольорові машини для книжкового виробництва, за допомогою яких можна отримати на виході готову книжку.

«Поліграфіка»: Ricoh Pro C9200

Поряд з Ricoh Pro™ VC70000, яка може повноцінно замінити офсетне обладнання при друці комерційних замовлень, «Мегатрейд» може запропонувати ще два, більш дешевих рішення, насамперед, для книжкового виробництва – Ricoh Pro™ VC20000 з «агресивною» вартістю відбитка, що може інтегруватися з постдрукарськими модулями Hunkeler і Technau) і Ricoh Pro™ V20000 – монохромний принтер, також призначений переважно для книжкових друкарень, які потребують максимальної персоналізації або друкують багато невеликих накладів.

Олександр Прощенко, керівник інженерної групи, розповів про розвиток сервісного обслуговування Ricoh: «В 2019 р. «Мегатрейд» продовжив розвивати напрямок сервісу, пов’язаний з обслуговуванням устаткування Ricoh. Ми постійно інвестуємо в розвиток сервісної інфраструктури. За напрямком Ricoh у компанії працює сервісний адміністратор, який фіксує всі заявки, їхнє виконання, дає рознарядки інженерам».

Ricoh Pro C9200 у Sborka.ua

За напрямком продажів інженерних систем Ricoh запитів в 2019 р. було досить багато, а ось інсталяцій – менше, ніж хотілося б. Упродовж року компанія продала кілька систем Ricoh MPW 6700SP, а наприкінці року в Харкові інстальовано одну з найшвидших на ринку інженерних систем Ricoh MPW 7100SP. Як правило, маючи більш стабільні характеристики й меншу вартість, ніж у конкурентів, ці рішення, на думку Владислава, в поточному році користуватимуться більшим попитом.

Зростає кількість продажів компактного рішення для друку на тканині Ricoh Ri 100, одного з найдоступніших на ринку рішень «три в одному» (друк, прасування, сушка), що дозволяє клієнтам «Мегатрейд» протестувати можливості у декількох перспективних нішах ринку друку на тканині.Їм не треба окремо купувати термопрес, пульверизатор, праймер, машину для друку (інвестуючи до €20 тис.): можна придбати Ricoh Ri 100 за €4,5 тис. і зрозуміти, йти в інший формат, інвестувати в додаткові кольори чи ні.

Чимало клієнтів «Мегатрейд» за ЦДМ («Артіль», «Київська друкарня», «Гельветика») встановили або збираються встановити це обладнання для друку на різних виробах (напр., екосумки з льону) в якості доповнення до основного бізнесу. За словами Владислава Швецова, зростання обсягів продажів Ricoh Ri 100 (і потужніших Ricoh Ri 1000) впирається в те, що ключовий напрямок діяльності відділу продажів Ricoh все ж продуктивні системи друку.

Владислав Швецов,
керівник напрямку Ricoh компанії «Мегатрейд»:
«В цілому 2019 р. був дуже успішним для поліграфічного напрямку компанії «Мегатрейд». Ми виконали календарний план продажів устаткування основного партнера Ricoh. Також можемо з упевненістю стверджувати, що буде виконано й план на фінансовий рік, який у Ricoh закінчується 31 березня 2020 року.
У нинішньому році ми плануємо зростання продажів: уже очевидно, що в першому півріччі буде укладено низку угод. А декілька контрактів на постачання продуктивних систем друку буде підписано найближчим часом».

«Фастпринт»: Ricoh Pro C7200X

СТАТУС ЗМІЦНИВСЯ

Високий статус «Мегатрейд» як партнера Ricoh за останній рік суттєво зміцнився. За напрямком продажів продуктивних систем цифрового друку (Cut Sheet Printing Business) «Мегатрейд» входить до ТОП-5 провідних партнерів Ricoh в Європі, з щорічним зростанням 20-40%.

«Мегатрейд» регулярно (кожні два роки) підтверджує свій статус Solution Partner. При цьому компанія прагне отримати статус Стратегічного партнера, для цього треба інсталювати рулонні рішення та продавати спеціалізований софт Ricoh для різних напрямків поліграфії, зокрема для електронної комерції. В Україні є певні складнощі з локалізацією такого роду рішень, ринок дуже консервативний, і акцент робиться на «самописні» рішення. А «коробкові» продукти європейських виробників треба додатково адаптувати під українські реалії.

Але зі зростанням компетенцій, не сумнівається Владислав, з’являться успіхи за напрямками як продажу софта, так і рулонних ЦПМ.

Ricoh Megatrade Norway Challenge 2019

ПРО ПАРТНЕРСЬКИЙ КАНАЛ

Про довершений характер напрямку продажів устаткування Ricoh і в цілому устаткування для поліграфії свідчить зміна характеру дистрибуції ЦДМ і допоміжного обладнання.

Сьогодні «Мегатрейд» вже співпрацює зі стратегічним партнером у Східній Україні – компанією «Тотем» (Дніпро); також компанія шукає партнерів, які розвиватимуть продажі в Західній Україні і на півдні країни, не виключена й поява стратегічного партнера в Києві (йдеться про компанію «ЛДС» – ред.).

«Тотем»: Ricoh Pro C7200x

Фахівці компанії навчають партнерів і передають їм усі потрібні компетенції, а також демонструють економічні розрахунки, які свідчать, що продаж обладнання Ricoh та його подальше обслуговування – висококонкурентні та стратегічно вигідні напрямки розвитку.

Група українських поліграфістів на виставці Sign&Print Expo, Голандія

ДЕМОЦЕНТР

У поточному році «Мегатрейд» планує відкрити демоцентр, в якому буде представлено обладнання Ricoh різних напрямків. Крім безпосередньої демонстрації обладнання, на його базі відбуватимуться навчання та сертифікація компаній-партнерів.

Такий стратегічний комплексний підхід сприятиме тому, що клієнти в регіонах отримають не менш якісне сервісне обслуговування, ніж «Мегатрейд» надає безпосередньо з Києва. У перспективі це викличе появу настільки ж потужних партнерів за напрямком Ricoh, яким є «Тотем». Ці партнери не лише займатимуться сертифікацією, а й надаватимуть послуги якісного сервісу.

Олександр Прощенко,
керівник інженерної групи компанії «Мегатрейд» з обслуговування обладнання Ricoh:
«Ми постійно інвестуємо в розвиток сервісної інфраструктури. За напрямком Ricoh в компанії працює сервісний адміністратор, який фіксує все заявки, їхнє виконання, дає рознарядки інженерам».

«Яскравий Друк»: Ricoh Pro C7200X

ПОПЕРЕДУ DRUPA 2021

Як і більшість виробників, всі «найсмачніші» анонси Ricoh притримала на більш пізній період. Але вже сьогодні відомо, що компанія представить на drupa 2021 листову струминну машину в форматі В2 або навіть В1.

Ще одна тема для обговорення – поява додаткових кольорів в ЦДМ Ricoh Pro™ C7200X (можливі варіанти – червоний, металіки).

Крім того, Ricoh продемонструє латексне обладнання з додатковими кольорами.
Команда «Мегатрейд» працюватиме на виставці практично весь період її проведення і планує приділити максимальну увагу кожному клієнту.

НАЙБЛИЖЧІ ПЕРСПЕКТИВИ

У поточному році команда «Мегатрейд», що відповідає за напрямок поліграфії, планує приділяти більше уваги латексним рішенням Ricoh. Зокрема досить перспективні для ринку України нові латексні принтери Ricoh Pro™ L5130/5160 c шириною друку 1,3 і 1,6 м, відповідно.

Інсталяції Ricoh Pro™ L5130/5160 відбудуться найближчим часом, адже за багатьма параметрами ці принтери перевершують обладнання найближчих великих конкурентів – впевнений Владислав Швецов. Сьогодні низка проектів, пов’язаних з інсталяцією латексних принтерів, перебувають на фінальній стадії реалізації. Отже напрямок продажів латексних пристроїв може стати настільки ж успішним, яким є сьогодні продаж продуктивних систем друку.

У сегменті планшетних УФ-принтерів «Мегатрейд» пропонує два рішення – Ricoh Pro T7210 з робочим столом 2,1х3,2 м і Ricoh Pro TF6250 зі столом 1,3х2,5 м. Таких машин в Європі поки не дуже багато – близько 30 (найбільше в Італії). Дистрибутори та клієнти, з якими спілкувалися співробітники «Мегатрейд», задоволені машиною. Пристрої можуть друкувати на предметах заввишки до 11 см, в т.ч. з нерівною поверхнею. Ricoh розширила спектр чорнил для своїх УФ-принтерів, нові чорнила мають підвищену адгезію до скла, металів та інших середовищ.
● ● ●
Артем Віжуткін, директор з розвитку бізнесу компанії «Мегатрейд», ділиться планами з розвитку напрямку зазначає, що вже поточного року «Мегатрейд» почне представляти інтереси Ricoh на інших європейських ринках, зокрема, в країнах Балтії. Він вважає, що поліграфістам країн Балтії, які мають, до того ж, доступ до європейських грантів, стане у пригоді досвід, який компанія отримала на більш «стресовому» українському ринку поліграфії.

Керівник напрямку Ricoh компанії «Мегатрейд» Влад Швецов бачить в ринках країн Балтії значний потенціал і підкреслює, що компанія рішуче налаштована представляти інтереси Ricoh та інших партнерів на цих ринках.

 

Артем Віжуткін,
директор з розвитку бізнесу компанії «Мегатрейд»:
«Уже в поточному році «Мегатрейд» почне представляти інтереси Ricoh на інших європейських ринках, зокрема, в країнах Балтії. Поліграфістам країн Балтії буде корисний досвід, який компанія отримала на більш «стресовому» українському ринку поліграфії».

 


Олександр Лелейко,
директор з маркетингу компанії «Мегатрейд»:
«Найближчим часом компанія запустить CRM-систему, яка дозволить підвищити ефективність обслуговування партнерів, і завершить модернізацію модуля з управління онлайн-замовленнями на порталі В2В сайту компанії».

Компанія "Мегатрейд"
Адреса: вул. Смоленська, 31-33, Київ, 03005, Україна
тел .: +380 44 538-00-06
E-mail: office@megatrade.ua