ТИПОВА ІСТОРІЯ КНИЖКОВОЇ ДРУКАРНІ
Власник та директор Книжкової друкарні «Коло» Микола Походжай розповідає, що розвиток підприємства був звичним для багатьох інших друкарень: різограф, Romayor,
Dominant. Сьогодні Книжкова друкарня «Коло» є одним з лідерів сегменту виготовлення книжкової продукції в Україні, має потужний парк додрукарського, друкарського (п’ятифарбовий Roland та Miller, що друкує за схемою 1+1), післядрукарського устаткування для виготовлення книжок у твердій та м’якій палітурці.
Для більш ефективної роботи із залучення видавничих замовлень було створено Книжкове видавництво «Коло», яким реалізовано чимало цікавих проектів.
Зокрема, на 23 Форумі видавців у Львові Спеціальною відзнакою Української бібліотечної асоціації нагороджено «Альманах бібліофілів».
А найкращою книгою 23 Форуму видавців визнано Арт-бук «Марія». Це видавничий проект за поемою Грицька Чубая із графічним опрацюванням відомих художників Володимира та Марії Гавриш.


Й хоча Видавництво «Коло» фактично становить конкуренцію колегам на видавничому ринку, видавці охоче користуються послугами Книжкової друкарні «Коло». Микола Походжай зазначає, що з усіма колегами-конкурентами підтримує дружні стосунки й працює здебільшого у різних сегментах.
Микола говорить, що не озирається на конкурентів, а шукає клієнтів й вивчає їхні потреби, щоб надати послуги якнайкраще.
Співпрацює компанія і з закордонними замовниками, друкуючи для них переважно середні наклади книжок (у межах 300-800 прим.), а віднедавна й короткі накладі на ЦДМ.

Разом із замитненням та розмитненням Книжкова друкарня «Коло» може виготовити тисячний наклад для замовника з-за кордону за тиждень – й до того ж не лише швидко, але й якісно.

Конкуренція на ринку виготовлення книжок загострюється, назв стає більше, а наклади повільно скорочуються. Тому керівництво Книжкової друкарні «Коло» вирішило придбати ЦДМ Konica Minolta AccurioPress 3080 для виготовлення малих накладів книжок. Крім того, Книжкове видавництво «Коло» активно співпрацює з художниками, для яких виготовляє переважно «Арт-буки», й це теж стало важливим чинником, що сприяв інвестиціям у потужне цифрове устаткування.

НА ПОТРЕБУ ЧАСУ
Друкарня «Коло» спеціалізується на виготовленні книжкової продукції середніми накладами; й донедавна більшість книжок, які виготовляла компанія, друкувалися на
офсетному устаткуванні. Втім блоки деяких книжкових видань (йдеться переважно про друк накладів посібників для навчальних закладів) виготовлялися на різографах.
Особливої потреби мати власну цифрову друкарську машину для друку книжок в «Кола» не було.

Книжкова друкарня «Коло» вже мала певний досвід цифрового друку та, зокрема, співпраці з Konica Minolta Ukraine, якою на підприємстві були цілком задоволені. У
друкарні тривалий час працюють дві ЦДМ Konica Minolta bizhub C220 та bizhub C258, які з часом перестали відповідати потребам за рівнем якості друку (це обладнання сьогодні використовується переважно для роздруковування внутрішньої документації). Вирішивши придбати більш потужну ЦДМ, друкарня «Коло» зупинила свій вибір на Konica Minolta AccurioPress 3080, й альтернативні варіанти практично не розглядалися.
ЦДМ Konica Minolta AccurioPress 3080 вдало доповнила можливості Книжкової друкарні «Коло». На ній підприємство друкує малі наклади книжок для власного видавництва, а також сторонніх замовників (видавництв та авторів, що самостійно розміщують замовлення). На цифровій друкарській машині «Коло» друкує як кольорові обкладинки, так і монохромні блоки книжок. Але наразі в «Колі» розглядають можливість додатково придбати монохромну продуктивну систему друку. Власник друкарні не виключає, що незабаром зробить певні інвестиції й у постдрукарське спеціалізоване устаткування з високим рівнем автоматизації – саме для використання в комплексі з цифровими друкарськими машинами.


Микола Походжай, власник Книжкової друкарні «Коло»:
«Для нас найбільш важливо задовольнити потреби клієнта й виконати свою роботу саме так, як йому треба. А перевагою нашої друкарні є повний комплекспослуг – від постачання паперу та флатовки, увесь спектр операцій з додрукарської підготовки, друку та післядрукарської обробки».

Придбавши Konica Minolta AccurioPress 3080, Книжкова друкарня «Коло» більш щільно увійшла й до сегменту друку рекламно-комерційної продукції.
Дрогобицька друкарня виготовляє акцидентну продукцію (афіші та плакати), й, звичайно, флаєри, візитівки, листівки тощо. «Машина має працювати», – підкреслює Микола Походжай.

Цікаво, що із роздрібними замовниками поліграфії «Коло» практично не працює. Тут переважно розміщують замовлення великі корпоративні замовники та видавці. Зокрема, останні, крім власне накладів своїх видань, замовляють у «Колі» пробні екземпляри книжкових видань, матеріали для презентацій, флаєри, папки, візитівки, в т.ч.
преміальні з вибірковим лаком та тисненням, іншими спецефектами. Отже, основним замовникам – видавцям – Книжкова друкарня «Коло» пропонує повний спектр послуг.
ЦДМ Konica Minolta AccurioPress 3080 Книжкова друкарня «Коло» придбала на умовах клік-контракту: її обслуговують фахівці львівської філії Konica Minolta Ukraina, й якістю обслуговування обладнання на підприємстві задоволені.


● ● ●
Ринок книжкового виробництва в Україні – один з сегментів поліграфії, що має сталий розвиток. Книжка має бути сьогодні гарною та цікавою, вважає Микола Походжай, бо на ринку величезна конкуренція між видавцями. Дрогобицькі друкарі сповнені бажання й надалі розвивати книжкове виробництво й впроваджувати інноваційні технології у партнерстві з провідними світовими виробниками друкарського обладнання.