Але останні дві машини зазвичай використовуються в рекламно-сувенірному сегменті. «Що це – зазіхання на новий напрямок діяльності чи звичайне розширення спектру послуг?», — спитали ми у власника друкарні «Карбон-Сервіс» Юрія Якимчука.

«Ми й зараз продовжуємо інвестувати у промисловий комерційний друк: певні проекти перебувають на стадії реалізації (йдеться про встановлення найближчим часом AccurioPress 2070 у друкарні-партнері «Карбон-Сервісу» у Рівному – ред.). А останні інсталяції спрямовані на розширення спектру послуг, ми намагаємося більш комплексно забезпечити потреби наших клієнтів. Також дуже цікаво познайомитися з новою для нас технологією УФ-друку із застосуванням білого кольору та поекспериментувати. Можливості Mimaki UJF-3042mkII дійсно великі (теоретично, а як доводить перший досвід експлуатації, й практично), а зважаючи на те, що чимало сучасних промислових цифрових рішень пов’язано з УФ-друком, ми вирішили розпочати знайомство із цим різновидом друку з маленьких машин», — зазначає Юрій Якимчук.

Print+: Зрозуміло, що УФ-принтер ви обирали досить ретельно (чи розглядали пропозиції інших виробників?), а от гравер друкарня придбала спонтанно чи теж обирали тривалий час?

Юрій Якимчук: Обирати можна, коли є з чого :). У сегменті настільних УФ-принтерів вибір на українському ринку досить обмежений, а проаналізувавши можливості представлених на ринку УФ-машин такого класу, фінансовий бік співпраці з українськими дистрибуторами, ми цілком логічно зробили вибір на користь Mimaki UJF-3042mkII та постачальника — компанії «Медіапринт».

Принагідно зазначу, що Mimaki UJF-3042mkII було представлено на ринку зовсім нещодавно, і цей пристрій містить чимало вдосконалень та іноваційних розробок:

  • майже на 20% збільшено швидкість друку щодо моделі попереднього покоління;
  • три нових друкувальні голівки, розташовані у шаховому порядку, генерують краплі змінного обсягу;
  • удосконалена конструкція механічної частини плоттера: стіл під час друку пересувається, щоб знизити вібрацію та забезпечити точне позиціонування крапель;
  • прямий друк на листових матеріалах і готових виробах завтовшки до 153 мм;
  • максимально висока якість зображення без видимого растра і з безступінчатими градієнтними переходами;
  • два типи чорнил (для різних режимів швидкості, різного рівня еластичності тощо), лак і праймер для найбільш універсального застосування. Праймер використовується для друку на кварцовому склі, металі і «складних» пластиках;
  • автоматичне виявлення та заміна дюз, що засмітилися;
  • система рециркуляції білих чорнил Mimaki Circulation Technology (MCT), що під час роботи підтримує незмінну якість «білого» кольору, скорочує кількість відходів чорнил і мінімізує кількість браку;
  • опція KEBAB для друку на циліндричних предметах тощо (поки «Карбон-Сервіс не придбав цю опцію, але така можливість розглядається).

Лазерний гравер Yueming 6040 ми придбали скоріше як доповнення до Mimaki: маємо декілька задумок з його використання для розширення асортименту нашої продукції.

Print+: Чим зумовлено рішення інвестувати саме в настільний УФ-принтер та лазерний гравер? Ви відчували зацікавленість клієнтів у додаткових послугах з вашого боку?

Ю. Я.: Цей комплекс устаткування допоможе нам вирішити чимало питань з виготовлення дрібної продукції, у тому числі такої, де треба застосовувати білий колір та лак. Настільний УФ-принтер уособлює оперативність і якість: порівняно з попередньою моделлю в ньому знижено собівартість друку – отже маємо цілу низку конкурентних переваг.

 

Юрій Якимчук, власник друкарні «Карбон-Сервіс»

«Для нас інвестиції у Mimaki UJF-3042mkII — це розширення асортименту, це експерименти, це поєднання технологій»

 

Таблиця 1. Технічні характеристики Mimaki UJF-3042MkII

Параметр

Значення

Друкувальні голівки 

Три, розташовані в шаховому порядку

Макс. роздільна здатність

1200x1200 dpi

Макс. площа друку

300х420 мм 

Товщина матеріалу

 До 153 мм

Маса матеріалу

До 5 кг

 Чорнила

 LH-100 (C, M,Y, K, W, Cl)

LUS-120 (C, M, Y, K,W, Cl)

PR-200 (праймер)

Потужність

800 Вт

Підключення

USB 2.0/Ethernet 1000 BASE T

 Умови експлуатації

 Температура — 20-30º C

Вологість — 35-65%

Габарити

1355x1290x856 мм 

 Вага

145 кг

Print+: Що саме вплинуло на вибір постачальника устаткування? Чи задоволені ви тим, як виконує свої зобов’язання компанія «Медіапринт»?

Ю. Я.: Компанію ми обрали за рекомендацією наших хороших друзів. А чи задоволені ми рівнем обслуговування компанії-постачальника? Про це ще зарано щось казати, оскільки співпраця лише починається.

 

Print+: Які можливості нового устаткування найбільш цікаві для компанії «Карбон-Сервіс»?

Ю. Я.: Найбільш привабливим є можливість машини друкувати на практично любій поверхні, навіть на рельєфній. Робота з білим кольором і лаком, можливість друкувати об’ємні (випуклі) зображення.

 

Print+: Які ваші плани щодо інтеграції нових одиниць устаткування до виробничого процесу? Ви плануєте здебільшого використовувати обладнання як допоміжне у виробничому процесі, чи на його базі будуватимете абсолютно новий напрямок діяльності?

Ю. Я.: Поки що це буде виключно допоміжний напрямок — і напрямок експериментальний. Якщо ми побачимо достатній попит на можливості УФ-технології і зокрема Mimaki UJF-3042MkII, не виключаю, що виділимо окремий напрямок, більше орієнтований на сувенірний ринок.

 

Print+: Які подальші напрямки інвестицій?

Ю. Я.: Невдовзі встановимо ще одну друкарську машину AccurioPress 2070 у наших партнерів у Рівному.

У червні плануємо інсталювати ще один промисловий ламінатор з шириною ламінування 520 мм.

Крім того, ведемо активні перемовини та тестуємо нові сучасні CRM-системи і комплекс для підвищення якості та швидкості роботи із кольором та опрацювання макетів на етапі додрукарської підготовки.